2013-ųjų biudžete naujų mokesčių nenumatyta

Jokių esminių mokesčių pakeitimų ši Vyriausybė nebesiūlys, žada kadenciją baigianti finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

„Nes tai neturi jokios prasmės esamame politinio ciklo etape. Tos politinės jėgos, kurios formuos Vyriausybę, pagal savo partijų programas parengs Vyriausybės programą ir imsis ją įgyvendinti. Jokios skubos dėl mokesčių įstatymų keitimo nėra - ne 2008-ieji, kai grėsė dviženklio deficito vėzdas“, - interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė I. Šimonytė.

Viešųjų finansų deficitas, kuris iš esmės lygu „Sodros“ deficitui, 2015 metais turėtų būti labai nedidelis ir siekti kelis šimtus milijonų litų (šiais metais siekia apie 1,9 mlrd. litų), prognozuoja ministrė.

„Tačiau šios prognozės realumą patvirtinti dar turės tolesnė ūkio plėtra 2013-2015 metais. Žinoma, korekcijų gali padaryti ir politikai, priimdami įvairius sprendimus, kurie didina deficitą. Jeigu deficitas bus mažinamas, kaip planuota, skolai aptarnauti atidedamos išlaidos turėtų šiek tiek mažėti jau 2014-aisiais, o vėliau mažėtų gana sparčiai“, - teigė ji.Pasak jos, pagal dabar projektuojamus skaičius, kitąmet Lietuva turėtų skolintis apie 7,5 mlrd. litų, iš jų 6,7 mlrd. litų - skolai grąžinti.

„Didžiąją dalį skolinimosi poreikio sudaro refinansavimas, o ne deficito finansavimas, taip bus ir kitąmet“, - sako ministrė.Jos teigimu, konvergencijos programoje žadėtą 2 proc. viešųjų finansų deficito 2013 metų rodiklį teko kilstelti iki 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), apie 2,8 mlrd. litų, siekiant nedidinti mokesčių ir nemažinti viešojo sektoriaus išlaidų.

„Laikantis ankstesnio tikslo - 2 proc. BVP, tektų papildomai maždaug 0,5 mlrd. litų mažinti ir taip nuolat stipriai mažintas viešojo sektoriaus išlaidas ir/arba didinti mokesčius“, - interviu „Veidui“ teigė I. Šimonytė.


Šiame straipsnyje: biudžetasIngrida Šimonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

sigis

sigis portretas
kai moki netrunki ir gali per pusnaktį sugalvot bet kokį ir bet kokio dydžio mokestį, na kad ir už nusipierdymą.

naktiniai darbininkai

naktiniai darbininkai portretas
mano, kad zmones naivus ir patikes, kad tik pazadetojus isrinktu i Seima, o tada per nakti vel uzgrius dar didesni mokesciu akmenys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių