14-oje Lietuvos savivaldybių bus atnaujinta 300 daugiabučių

Prieš kelis ir daugiau dešimtmečių pastatyti, energetiškai neracionalūs ir prastai gyventojų poreikius atitinkantys daugiabučiai yra viena opiausių šiandienos problemų daugelyje mažesnių Lietuvos miestų. Didelė paspirtis, siekiant atnaujinti tokius namus – Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama.

2007–2013 m. ES struktūrinės paramos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Daugiabučių namų atnaujinimas pirmiausia didinant jų energijos vartojimo efektyvumą“ administruoja Vidaus reikalų ministerija (VRM). Daugiabučiai modernizuojami itin palankiomis gyventojams sąlygomis. Kompleksiškai tvarkomoje vietovėje renovacijai teikiama parama gali sudaryti iki 85 proc. projekto vertės, butų savininkams reikia sumokėti tik 15 procentų darbams reikalingos sumos. Taikant šį mechanizmą iki 2015 m. planuojama atnaujinti 300 daugiabučių. Taip siekiama mažinti gyvenimo kokybės skirtumus tarp pagrindinių ir mažesnių šalies miestų, skatinti tolygią visos šalies raidą, tuo pačiu išlaikant regionų savitumą.

Renovacijai – milijoninės investicijos

Itin palankiomis sąlygomis, atnaujinant daugiabučius namus, galėjo pasinaudoti 14 probleminėms teritorijoms priskirtų Lietuvos savivaldybių (Akmenės rajono, Druskininkų, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Jurbarko, Kelmės, Lazdijų, Mažeikių, Pasvalio, Rokiškio, Skuodo, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų savivaldybės). Tai teritorijos, kurios paramos laikotarpio pradžioje susidūrė su didžiausiomis socialinėmis problemomis – nedarbo lygis ir socialinės pašalpos gavėjų skaičius jose 60 procentų ir daugiau viršijo šalies vidurkį. Kai kuriose iš jų atsilikimas nuo šalies vidurkio siekė iki 3 kartų.

Probleminėse teritorijose numatyta atnaujinti 300 daugiabučių. Jau renovuota 18 daugiabučių, iki 2012 m. pabaigos planuojama baigti iš esmės renovuoti dar 112 daugiabučių. Darbai šiuo metu vyksta 282 namuose, iš kurių 177 renovuojami kompleksiškai, 105 – taikomos dalinės energijos taupymo priemonės (keičiami langai, durys, šiluminiai mazgai ir kt.). Finansuotiems projektams skirti 135 mln. Lt, panaudoti 46 mln. Lt.

„VRM pastangomis su Europos Komisija taip pat buvo suderinta leisti taikyti ir minimalios paramos verslui principą – pasinaudoti parama kartu su gyventojais gali pirmame aukšte esančios smulkios parduotuvėlės, kirpyklos ar kitos paslaugų įmonės. Tai pagreitina daugiabučių namų renovaciją ir leidžia užtikrinti kompleksiškumą“, – teigia vidaus reikalų viceministras Sigitas Šiupšinskas.

Šiuo metu įgyvendinamas antrasis probleminių teritorijų programų etapas – pasibaigus pirmajam, nuo 2007 m. iki 2010 m. trukusiam etapui, probleminių teritorijų programas Vyriausybei buvo pasiūlyta taikyti ir 2011–2013 m. „Šis siūlymas buvo priimtas – taigi, sąlygos sukurtos, ES ir valstybės parama numatyta. Dirbame su savivaldybėmis tam, kad būtų pasiekti maksimalūs rezultatai“, – sako viceministras.

Daugiausia daugiabučių atnaujinta Jonavoje

Šiame mieste daug daugiabučių, kurių šiluminė varža neatitinka šiuolaikinių reikalavimų, jie patiria didelius šilumos nuostolius, didelės tokių pastatų šildymo ir išlaikymo išlaidos. Šių pastatų fasadai atrodo neestetiškai, juose daug plyšių ir įtrūkimų, cokolinė pastatų dalis daug kur apirusi nuo drėgmės, laiptinių langai ir įėjimų durys senos, nesandarios, yra daug kitų trūkumų.

Pasak S. Šiupšinsko, Jonavai, kartu su kitais Vyriausybės pripažintų probleminių teritorijų miestais, buvo sudarytos ir teisinės, ir finansinės sąlygos gauti paramą pagal VRM administruojamą priemonę „Daugiabučių namų atnaujinimas pirmiausia didinant jų energijos vartojimo efektyvumą“. Iki šiol Jonavoje, lyginant su kitomis probleminėmis teritorijomis, pagal šią priemonę atnaujinta daugiausiai daugiabučių namų – iš jau renovuotų 18-kos  daugiabučių, 13 yra Jonavoje.

Atnaujinimo darbai įgauna pagreitį

Pasinaudojant ES parama Jonavoje jau baigta 13 projektų, kurių bendra vertė – 11,7 mln. litų. Renovuoti namai Panerių, Birutės, J. Ralio gatvėse. Buvo apšildyti ir perdengti stogai, iš lauko pusės apšiltintos sienos, pakeisti seni ir nesandarūs butų, laiptinių ir rūsio langai, pakeistos balkonų, lauko ir rūsio durys, įstiklinami balkonai, remontuojami įėjimo į pastatus stogeliai. Įgyvendinus projektus ženkliai sumažėjo pastatų šildymo ir išlaikymo išlaidos, būstai tapo ekonomiškesni bei šiltesni. Atnaujinti daugiabučiai namai taip pat atlieka ir reprezentacinę funkciją, prisideda prie miesto infrastruktūros, bendro Jonavos miesto patrauklumo, gyvenimo kokybės gerinimo.

Šiuo metu Jonavoje įgyvendinami dar 24 daugiabučių atnaujinimo projektai, kurių finansavimui skirta 25 mln. litų Europos Sąjungos lėšų.

Per 2007–2013 m. laikotarpį probleminėse teritorijose esančių daugiabučių namų atnaujinimui pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą numatyta lėšų suma sudaro 169,8 mln. litų.  Priemonei įgyvendinti Jonavos rajone skirta 36,5 mln. litų.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių