Žiemos ralyje Žemaitijoje – beveik pusšimtis ekipažų

Vasario 18-19 dienomis vyksiantis antrasis šių metų Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas turėtų tapti itin įdomiu renginiu. Jau aišku, kad prie starto linijos išsirikiuos beveik 50 ekipažų, o tarp dalyvių išvysime ne tik visus pajėgiausius Lietuvos ralio meistrus, bet ir nemažai galingą techniką vairuosiančių lenktynininkų iš užsienio.

Startuos visi pajėgiausieji

Kalbos apie tai, kad Lietuvoje galima (ir reikia) surengti du žieminius ralio čempionato etapus, sklandė jau keletą metų. Ralis Aukštaitijoje (anksčiau – Visagino ir Ignalinos apylinkėse, dabar – Utenos regione) turi tvirtas pozicijas, domina žiūrovus, varžybos šiemet buvo įtrauktos į Latvijos ir NEZ (Šiaurės Europos zonos) čempionatų tvarkaraštį, o Šiaulių miesto automobilių sporto klubas „Slikas“ šiemet realybe pavertė tai, kas atrodė sunkiai įgyvendinama. Turintis didelę varžybų rengimo patirtį klubas neišsigando iššūkio, ir vasario 18-19 dienomis kviečia į Žemaitiją.

Džiugu, kad į šį kvietimą atsiliepė visi pajėgiausi mūsų šalies lenktynininkai, o sportininkai iš užsienio, ne sykį dalyvavę „Sliko“ vasarą rengtuose „Saulės“ raliuose, irgi išmėgins jėgas naujose lenktynėse.

Žemaitijos trasose pamatysime sėkmingiausiai iš Lietuvos ralistų sezoną pradėjusį Dominyką Butvilą, po rimtos avarijos spėjusį susitaisyti automobilį ir antrą vietą tarp mūsiškių Utenos apylinkėse užėmusį Vytautą Švedą, šį savaitgalį pasaulio ralio čempionato etape Švedijoje jėgas išmėginsiančius Benediktą Vanagą ir Roką Kvaraciejų, vieną labiausiai patyrusių veteranų Roką Lipeikį, „Škoda Fabia WRC“ vairuojantį Saulių Girdauską.

Jau gautos 47 paraiškos. Ir nors šį kartą latviai į lenktynes neatvyks, tikėtis lengvų pergalių mūsų šalies atstovai tikrai negali: Žemaitijos ralyje startuos galingus „Mitsubishi Lancer EVO X“ vairuosiantys Rusijos sportininkai Aleksejus Šemetas, Artiomas Nazarovas, Aleksandras Michailovas.

Kadangi trasos ir vyresnės kartos sportininkams, ir ambicingam jaunimui bus menkai pažįstamos (galima sakyti atvirai – visai nepažįstamos...), tikėtina, jog kova vyks iki pat paskutinių distancijos metrų.

Ilga ir įdomi trasa

„Žemaitijos“ ralyje sportininkams iš viso reikės įveikti 261 km, 10 greičio ruožų ilgis – 112 km. Didžioji jų dalis drieksis įšalusiais žvyrkeliais. Išimtis – tik šeštaidienio, vasario 18 dienos, vakarą Rietave vyksiantis parodomasis greičio ruožas – jo ilgis 1 km. Tai bus savotiška duoklė publikai, nes jis nebus įskaitinis.O pačios lenktynės prasidės šeštadienį ryte: 9 val. 30 min. sportininkai pradės 1-ąjį 7,2 km ilgio greičio ruožą, po to (nuo 10 val. 10 min.) turės įveikti 9,35 km atkarpą. Bene daugiausia publikos tikimasi sulaukti Plungės automobilių ir motociklų sporto komplekse, kur yra vykusios automobilių kroso Europos čempionato etapo lenktynės. „Žemaitijos“ automobilių sporto komplekse ekipažai du sykius (nuo 11.00 ir 13.00 val.) turės įveikti po 3,6 km.

Vakarop, nuo 16.15 ir 17.30 val. lenktynininkų laukia du ilgiausi šio ralio greičio ruožai – ekipažai turės įveikti po 21,8 km. Žiūrovams šie greičio ruožai turėtų patikti ir todėl, kad tamsoje mūsų ralio meistrai važiuoja itin retai, o publika tokio reginio pamatyti beveik neturi galimybių. Galima tikėtis, kad tiksliai sudaryta stenograma ir patirtis lenktyniaujant naktį gerokai pakoreguos dalyvių rikiuotę. Visi, įveikė šį išbandymą, sugrįš į Rietavą, kur jų lauks jau minėtas parodomasis greičio ruožas. Tačiau tai bus tik pirmoji ralio diena.Sekmadienį sportininkai turės įveikti dar 4 greičio ruožus: po 2 kartus bus važiuojamos 5,4 km ir 16,5 km atkarpos. Ralio finišas – Rietave, kur įvyks ir ralio nugalėtojų bei prizininkų apdovanojimas.

Ralio organizatoriai primena, kad stebėti lenktynes bus galima įsigyjant ralio pasą (jis kainuos 20 litų) arba atskirų greičio ruožų bilietus (10 litų).  
Lietuvos čempionato lyderiai

„Žemaitijos“ ralis bus tik antras šalies čempionato kalendoriuje. Po jo sportininkai gegužės pabaigoje varžysis Vilniaus apylinkėse, „Slikas“ į ketvirtą pirmenybių etapą pakvies birželio 16-17 dienomis, 300 ežerų ralis vyks rugpjūčio viduryje, o sezonas bus baigtas Druskininkuose: 6-asis šalies čempionato etapas turėtų įvykti rugsėjo 14-15 dienomis. 

Kol kas Lietuvos čempionato įskaitoje atskirose klasėse lyderių trejetukai atrodo taip:

1 klasė

1. R. Lipeikis/I. Lipeikytė „Mitsubishi Lancer EVO VIII“
2. A. Nazarov/K. Girštautas „Mitsubishi Lancer EVO IX“
3. S. Girdauskas/A. Šošas „Škoda Fabia WRC“

2 klasė

1. J. Vorobjovs/G. Zicans „Mitsubishi Lancer EVO X“
2. D. Butvilas/R. Vaitkevičius „Mitsubishi Lancer EVO X“
3. V. Švedas/Ž. Sakalauskas „Mitsubishi Lancer EVO X“

3 klasė

1. A. Lopetaitis/R. Abelkis „Renault Clio“
2. T. Savickas/G. Leliukas „Honda Civic“
3. K. Šiugždinis/T. Mickus „Honda Civic“

4 klasė

1. P. Nananrtavičius/R. Nanartavičius „Renault Clio“
2. K. Raišys/R. Lukauskas „Honda Civic“
3. T. Stabingis/D. Veršinskas „Honda Civic“ 

5 klasė

1. R. Šeinauskas/A. Lauciuvienė BMW 318

6 klasė

1. I. Taletavičius/A. Pivoras „Renault Clio“
2. L. Vaškys/L. Paškevičius „Renault Clio“
3. R. Veikalas/P. Švedas BMW Compact

7 klasė

1. K. Gorbas/A. Andriuškin BMW 318



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių