„Vilniaus troleibusų“ darbuotojai: alga mažės - bus streikas

Bendrovės "Vilniaus troleibusai" situacija prasta - mažėja keleivių, gilėja skolos. Ieškant išeičių užsimenama apie darbuotojų atlyginimų karpymus. Šie atkerta: jei skriausite - streikuosime.

„Jei direktorius negaus algos, tai nieko tokio, tačiau jei darbuotojai – jau blogai“, - susitikimo metu su "Vilniaus troleibusų" profesinės sąjungos pirmininke Danuta Iljina praėjusį trečiadienį kalbėjo naujasis bendrovės vadovas Vidmantas Striška. Skambėjo gražiai, solidarizavęsis su darbuotojais įmonės direktorius kėlė pasitikėjimą.

Tačiau šiomis dienomis pasigirdo kalbų, kad „Vilniaus troleibusų“ valdyba svarsto galimybę troleibusų vairuotojų atlyginimus sumažinti apie 20 proc. Tuo metu paties V.Striškos alga po Naujųjų metų padidėtų ir būtų tokia, kokią gaudavo ankstesnis ilgametis „Vilniaus troleibusų“ vadovas Jonas Bagdonavičius dar prieš krizę.

Pats V.Striška tokią informaciją vadina „gryniausia nesąmone“. „Iš kur jūs tai ištraukėte?“ – klausimu į klausimą atsakė neseniai paskirtas „Vilnaus troleibusų“ vadovas.

Tačiau portalo žiniomis, paskutinėmis lapkričio dienomis priimdama į darbą V.Strišką, įmonės valdyba paliko galioti ankstesnį savo nutarimą, kuriuo sumažintas darbo užmokesčio koeficientas vadovui taikomas tik iki šių metų pabaigos. Tai reiškia, kad po sausio 1-osios V.Striška gautų ikikrizinę algą, perkopusią 9 tūkst. litų.

Savivaldybės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Dirsienė, pasikalbėjusi su „Vilniaus troleibusų“ valdybos pirmininku Arūnu Totoraičiu, paaiškino, kad alga į ikikrizinį lygį grįžtų tada, jei valdyba iki Naujųjų metų nesušauktų dar vieno susirinkimo.

„Tačiau jį tikrai planuojama sušaukti. Tada ir būtų sprendžiamas įmonės direktoriaus atlyginimo dydžio klausimas“, - aiškino R.Dirsienė.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius užtikrino, kad privilegijų V.Striškai tikrai nebus. Girdi,  „Vilniaus troleibusų” vadovo atlyginimas skaičiuojamas pagal bendrovės darbuotojų vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydį, dauginant jį iš tam tikro koeficiento. Vadinasi, jei algos mažėtų darbuotojams, analogiškai susitrauktų ir įmonės vadovo.

R.Adomavičius nepaneigė, kad darbuotojų atlyginimai mažės – tai esą diktuoja situacija darbo rinkoje.

Tuo metu vos prieš savaitę su V.Striška apie įmonės ir jos darbuotojų ateitį kalbėjusi D.Iljina apie algų karpymus sakė nieko neišgirdusi.

„Gal tai provokacija? Noriu priminti, kad yra kolektyvinė sutartis ir vienašališkai niekas sprendimų priimti negalės, turės kalbėtis su mumis. Dar iš J.Bagdonavičiaus buvome gavę tam tikrų pasiūlymų, kaip taupyti. Dėl kai kurių dalykų galima eiti į kompromisus, pavyzdžiui, dėl 13-o atlyginimo. Jis galėtų būti išmokamas dalimis arba jo išmokėjimas atidėtas kuriam nors laikui“, - svarstė D.Iljina.

Ji atkreipė dėmesį, jei kalba pasisuktų darbuotojų algų mažinimo link, būtų pradėta skubiai ruoštis streikui.

Praėjusią savaitę kalbėdamasis su portalu V.Striška užsiminė apie ketinimus peržiūrėti įmonės administracijos veiklą. "Apie darbuotojus - troleibusų vairotojus, mechanikus ir pan. nekalbu. Turiu minty tik administracijos personalą. Jau dabar matau, kad rezervo jame yra", - per pirmąsias darbo dienas padarytomis įžvalgomis dalijosi V.Striška.

Jis neneigė, kad administracijos lauks restruktūrizacija, su kai kuriais darbuotojais greičiausiai teks atsisveikinti.

Antradienį V.Striška užsiminė, kad pagal įmonės ekonominius rodiklius gali mažėti ir kitų darbuotojų algos. „Kalbėsimės, aiškinsim situaciją, ieškosime kompromisų. Nenorėčiau, kad darbuotojams mažėtų alga, nes ji tikrai nėra išpūsta. Be to, aš tuo nesuinteresuotas, nes jei mažės darbuotojų atlyginimai, mažės ir mano. Juk atėjau statyti, o ne griauti“, - kalbėjo V.Striška.

Šiuo metu jo atlyginimas yra daugiau nei 7 tūkst. litų. 


Šiame straipsnyje: troleibusaistreikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių