Vairuotojų kelyje dažniausiai pasimaišo stulpai ir pastatai

Be automobilių vairuotojams kelyje dažniausiai pasimaišo stulpai, pastatai, vartai bei tvoros – tokias tendencijas atspindi Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje statistika. Draudimo ekspertai atkreipia dėmesį, jog itin dažnai pasitaiko atvejų, kuomet vairuotojai iš degalinių išvažiuoja kartu su kuro papildymo žarnomis.

Pasak draudimo bendrovės Lietuvoje Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktoriaus Audriaus Pilčico, 2012 m. privalomajame vairuotojų civilinės atsakomybės draudime buvo registruota beveik 400 eismo įvykių, kurių metu vairuotojai apgadino ne automobilius, bet kitą įmonių bei gyventojų turtą. Tokių įvykių skaičius, lyginant su 2011 m. išaugo apytiksliai 8 proc.

„Pagal privalomąjį vairuotojų civilinės atsakomybės draudimą atlyginama žala ne tik už apgadintą automobilį bei avarijos metu sutrikdytą sveikatą. Draudimo paskirtis – apsaugoti nukentėjusiojo interesus, kai vairuotojas automobiliu sukelia žalą bet kokiam turtui. Iš viso pernai už vairuotojų susidūrimus ne su automobiliais bendrovė išmokėjo beveik 800 tūkst. litų. Vidutiniškai sukeliama žala sudarė kiek daugiau nei 2 tūkst. litų“, – pasakoja A. Pilčicas.

Statistika atspindi, kad vairuotojams kelyje dažniausiai pasimaišo apšvietimo bei elektros stulpai, įvažiuojama į pastatus, tvoras, kelio atitvarus, kelio ženklus, itin daug registruojama vartų į kiemą ar garažą apgadinimų. Kiek rečiau vairuotojai susiduria su dviračiais, įvažiuoja į kelio užkardus, šviesoforus, autobusų stoteles bei reklaminius stendus. Pasak draudimo eksperto, nors vertinant bendrą avarijų statistiką vairuotojų susidūrimai su medžiais gana dažni, tačiau medžių savininkai pretenzijas dėl patirtos žalos reiškia pakankamai retai.

Įvažiuoja į rapsų laukus bei fontanus

Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad itin dažnai nukenčia degalinių turtas. „Pernai apie 15 proc. visų tokio pobūdžio žalų sudarė išmokos degalinėms. Degalinėms žalos dažniausiai pridaroma tuomet, kai vairuotojai pamiršta atjungti kuro papildymo žarną ir nuvažiuoja kartu su ja, taip pat pasitaiko įvykių, kuomet vairuotojai neapskaičiavę ar nesuvaldę automobilio atsitrenkia į degalinių stogines“, – teigia A. Pilčicas. Pernai didžiausia išmoka dėl apgadintos stoginės siekė 9 tūkst. litų, tuo tarpu vairuotojai, išvažiuojantys kartu su kuro žarna, sukelia nuo šimto iki pusantro tūkstančio litų nuostolius.

Draudimo bendrovei teko registruoti ir įdomesnių žalų. „900 litų nuostolį atlyginome ūkininkui, kuomet vairuotojas nuvažiavęs nuo kelio išguldė dalį rapsų lauko. Tūkstančio litų išmoka buvo mokėta fontano remontui, 1,2 tūkst. – konteinerių pakeitimui“, – pasakoja draudimo bendrovės atstovas.


Šiame straipsnyje: Stulpaitvorosvairuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių