Vairuotojai teigia, kad degalinės apgaudinėja

„Mane apgavo, benzino įpylė keliais litrais mažiau. Kaip į 65 litrų baką gali tilpti 68 litrai benzino", - degalų kainoms pasiekus rekordines aukštumas, „Vilniaus diena" sulaukia vis daugiau tokių skaitytojų pranešimų. Žurnalistai atliko eksperimentą.

Vilnietis Mantas Ivanauskas mano, kad taip sostinės degalinių darbuotojai bando papildomai užsidirbti. "Dujas piluosi įvairiose degalinėse. Tačiau kai balioną užsipildžiau „Baltic Petroleum" degalinėje, bakas netikėtai išsiplėtė - tilpo daugiau dujų", - skundėsi vyras.

Degalinių darbuotojai mano, kad tokie klientų skundai tėra dar vienas visuotinio nerimo dėl augančių kainų požymis. "Benzino ir dujų kolonėlės nuolat tikrinamos. Vairuotojų nepasitenkinimą dažniausiai lemia jų pačių neišmanymas arba automobilių gedimai", - aiškino "Ervin" degalinės vadovas Kazimieras Mateika.
Kas teisūs? „Vilniaus diena" su Lietuvos metrologijos inspekcija patikrino dvi degalines, kuriose vairuotojams kilo įtarimų, kad gali būti sukčiaujama.

Degalinė „Baltic Petroleum"
Vieta. Metalo g. 4B, Kirtimai
Objektas. Dujų kolonėlė.
Rezultatas. 0,5 proc. paklaida.

Vos atvykus į degalinę Kirtimuose, vyresnysis Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus apskrities inspektorius Igoris Kačenkas paaiškino, kaip tikrinamos dujos. Kiekviena dujų kolonėlė plombuojama, kad nebūtų įmanoma reguliuoti skaitiklio duomenų.
Lietuvos metrologijos inspekcija dujas tikrina su specialiu hermetišku baku, kuriame kuro kiekis apskaičiuojamas labai tiksliai. Leistina paklaida - ne daugiau nei 1 proc. Suskystintos dujos parduodamos suspaustos. Kaip matavimo rezultatas? Atsižvelgiama į pradinį ir galutinį slėgius, temperatūrą bei nurodytus kiekius kolonėlės ir specialaus bako skaitikliuose.
Per pusvalandį tikrintojai parengia įrangą. „Aštuonis kartus į baką pilsime po 20 litrų dujų, tačiau atsižvelgsime tik į paskutinių trijų perpylimų duomenis", - aiškino I.Kačenkas. Daugiau nei 10 metų inspektoriumi dirbantis vyras tikino, kad tokie gyventojų skundai pasitvirtina labai retai.
Kokie rezultatai? Atlikus skaičiavimus paaiškėjo, kad įpilamų dujų kiekio paklaida siekia nuo 0,25 iki 0,5 proc. Leistina norma nepažeista.
„Kolonėles tikriname keturis kartus per metus. Nenorime nuvilti klientų, jų apgavinėti nėra jokio pagrindo. Be to, už pažeidimus gresia didelės baudos", - sakė "Baltic Petroleum" vadovas Juozapas Bendinskis.


Degalinė „Ervin"
Vieta. Pramonės g. 18, Naujoji Vilnia.
Objektas. A95 markės benzino kolonėlė.
Rezultatas. 0,1 proc. paklaida.


„Įranga išklerus. Ar ji gali būti tiksli? Į automobilio baką tilpo daugiau degalų nei turėtų", - prieš tris dienas užsipylęs kuro Naujojoje Vilniuje esančioje degalinėje „Ervin" skundėsi į redakciją paskambinęs vairuotojas. Todėl su Lietuvos metrologijos inspekcijos darbuotojais nuvykome į šią degalinę.
Benzino kiekio patikrinimas trunka trumpiau nei dujų. Lietuvos metrologijos inspekcija naudoja kitokią įrangą - du specialius kanistrus (10 ir 50 litrų). "Benziną pilsime į abu kanistrus. Kai pilamas didesnis kiekis, paklaida taip pat gali būti didesnė", - paaiškino vyresnysis inspektorius. „Ervin" degalinėje 95 markės benziną galima pilti iš dviejų kolonėlių. „Patikrinsime jas abi", - tikino inspektoriai.
Kai atvyko degalinės savininkas, prasidėjo procedūra. Pirmą kartą benzinas į specialų kanistrą įpylė vien tam, kad jį sudrėkintų. Paskui procedūrą kartojo tris kartus. Apskaičiuojant rezultatus, atsižvelgta į kiekio ir temperatūros koeficientus.
„Keisti tie žmonės. Pamenu, kai buvo sugedusi dujų kolonėlė ir kuro pylė 10 proc. daugiau nei turėtų. Tada nieks nesiskundė, visi tyliai džiaugėsi sutaupę pinigų", - juokėsi degalinės vadovas Kazimieras Mateika.
Jis sakė nepasitikįs inspektoriais. „Atvažiuoja iš karto nusiteikę nubausti. Juk jiems lengviau skirti baudą nei tikrinti", - bent kartą per mėnesį su patikros tarnybų darbuotojais susiduria K.Mateika.
„Vis pragyvename. Pelnas pardavus kurą - vos 6 proc. Kalbėjau, kad parduosiu visas kolonėles ir užsiimsiu kaimo turizmu", - juokavo šešias „Ervin" degalines turintis verslininkas.
Po pusvalandžio inspektoriai baigė savo darbą. Rezultatai parodė, kad Naujojoje Vilnioje esančioje degalinėje nesukčiaujama - paklaida siekia 0,1 proc.


Jeronimas Urbonavičius
Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus apskrities viršininkas


- Ar išaugus benzino kainoms sulaukiate daugiau skundų dėl galimų sukčiavimo atvejų degalinėse? Kiek iš jų pasitvirtina?
- Gegužę ir birželį skundų gavome daugiau, tačiau nežinau, ar tam įtakos turėjo benzino kainos. Visi skundai vienodi - į baką įpilta daugiau kuro nei telpa. Nors reaguojame į kiekvieną pranešimą, iki šiol nė vienas skundas nepasitvirtino.
- Dėl kokių priežasčių žmonėms kyla abejonių?
- Nesusipratimai įvyksta dėl neišmanymo. Kiekvieno automobilio bake yra vožtuvas, kuris reguliuoja kuro kiekį bake. Ne visi žino, kad į baką pilama ne daugiau kaip 80 proc. jo talpos. Kai vožtuvas sugenda, kuro įpilama daugiau.
- Kokios baudos gresia pažeidėjams?
- Pirmą kartą pažeidėjui skiriama bauda nuo 300 iki 2000 litų. Jos dydis priklauso nuo lengvinančių arba sunkinančių aplinkybių. Jei pažeidimas užfiksuojamas pakartotinai, skiriama bauda siekia 2-5 tūkst.


Skundai dėl sukčiavimo degalinėse Lietuvoje (2007m.)
Iš viso - 88.
Pasitvirtino - 44.
Iš jų dėl suskystintų dujų - 15.
Dėl benzino kiekio - 13.
Vilniuje
Iš viso - 8
Dėl benzino - 4
Dėl dujų - 3
Dėl dyzelino - 1.

Šaltinis: Lietuvos metrologijos inspekcija

Roko Medonio nuotr.

Metrologai patikrino įtarimų sukėlusias degalines



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių