Vairuotojai privalės pasikeisti senus vairavimo pažymėjimus?

Ministrų kabinetas numato patvirtinti, kad vairuotojai, turintys pažymėjimus be galiojimo termino, privalėtų juos pasikeisti per penkerius metus, o sovietinio pavyzdžio pažymėjimus - per 2012-uosius.

Kartu numatoma peržiūrėti vairuotojų sveikatos pažymėjimų tikrinimo tvarką - šiuo metu sveikatos pažymėjimas tikrinamas tik keičiant vairuotojo pažymėjimą.

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio teigimu, liberalesnės vairuotojų sveikatos kontrolės „nebeįmanoma sugalvoti“.

„Bus pavedimas trims ministerijoms - Sveikatos apsaugos ministerijai, Vidaus reikalų ministerijai ir Susisiekimo ministerijai, kuri apskritai yra atsakinga už saugų eismą, - kad tiesiog peržiūrėtų tvarką ir ar sugriežtinsime, ar liberalizuosime, bus matyti. Bet noriu pasakyti, kad liberalesnės tvarkos, negu ji yra dabar, kai sveikata tikrinama tik keičiant vairuotojo pažymėjimą, tikrai nebeįmanoma sugalvoti“, - žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį sakė ministras.

Jo teigimu, Vyriausybė greičiausiai patvirtins šiuo metu svarstomus siūlymus, kad vairuotojai, turintys pažymėjimus be galiojimo termino, privalėtų juos pasikeisti per penkerius metus, o sovietinio pavyzdžio vairuotojo pažymėjimai galiotų iki 2012 metų pabaigos.

Pastarieji pažymėjimai buvo išduodami nuo 1990 metų kovo 11-osios iki 2000 metų kovo pabaigos. Šie knygelės formos pažymėjimai su rusiškais blanko užrašais šiuo metu jokiuose teisės aktuose nėra reglamentuoti, taip pat nėra niekur nustatyta, kad jie negalioja.

Pritarus siūlymams dėl galiojimo terminų, pasak Vidaus reikalų ministerijos, būtų užtikrinti europinis reikalavimas, jog Europos Sąjungos (ES) narės imasi visų reikiamų priemonių, kad išvengtų bet kokios vairuotojo pažymėjimų klastojimo rizikos, taip pat nurodymas, kad ne vėliau kaip iki 2033 metų sausio 19 dienos visi išduodami ar esantys apyvartoje vairuotojo pažymėjimai atitiktų ES standartą.

„Pagal Europos direktyvą vis tiek mes turime imtis priemonių, kad vairuotojų pažymėjimai neturėtų būti padirbinėjami, o šitie pažymėjimai yra ypatingai lengvai padirbinėjami, ir mes siūlome nustatyti penkerių metų terminą, per kurį tokius pažymėjimus vairuotojai turėtų pasikeisti į naujo pavyzdžio vairuotojų pažymėjimus (...). Tarybai turėtų per 2012 metus būti pakeisti“, - pirmadienį aiškino R.Palaitis.

Tiksliai nežinoma, kiek žmonių tektų keistis vairuotojų pažymėjimus įvedus minėtus galiojimo terminus, nes pažymėjimų apskaita pirmaisiais nepriklausomybės metais buvo vedama netinkamai. Manoma, kad šiuo metu iki pusės milijono žmonių gali turėti popierinius laminuotus pažymėjimus be galiojimo termino ir iki 2 tūkst. - sovietinio pavyzdžio knygeles.

„Regitra“ nurodo, kad naujo modelio vairuotojo pažymėjimas kainuoja 49 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
argi svarbu pažymėjimo keitimas,gal svarbiau sveikatos tikrinimas? O kainos tai nerealios.O ar ne pinigų rinkimo akcija bus vykdoma?-----tiek pažymėjimų keitimo,tiek sveikatos tikrinimo atveju? Niekaip nesibaigia rinkliavos pasipelnymui.

Juokas

Juokas portretas
Na taip, vėl prasides eilinis vairuotojų apiplėšinęjias? Ar prisireikė kažkam labai pinigų, kad nori juos kuo greičiau pakeisti, nei numatyta Europos Sąjugos. Juk aiškiai parašyta čia: Pritarus siūlymams dėl galiojimo terminų, pasak Vidaus reikalų ministerijos, būtų užtikrinti europinis reikalavimas, jog Europos Sąjungos (ES) narės imasi visų reikiamų priemonių, kad išvengtų bet kokios vairuotojo pažymėjimų klastojimo rizikos, taip pat nurodymas, kad ne vėliau kaip iki 2033 metų sausio 19 dienos visi išduodami ar esantys apyvartoje vairuotojo pažymėjimai atitiktų ES standartą. Ir ne tik čia, bet ir visur šitą rašo, ir kad nėra būtinybės keisti seno pavyzdzio teises, nes jos yra galiojančios. Gal kas pagaliau užkirs kelią korupcijai? P.S. kartojasi ta pati juokinga istorija su klevo lapu, kuris buvo pakeistas iš ženklo 70.

zigmas

zigmas portretas
o tai vagys , vis primasto kaip liaudi isdurti , sakau , valstybe nuregs zmogu iki triusiku , bet duoti tik gali pazadus kad gyvensime geriau , kazkodel uzseni nera nei zaliu lapu uzklijuotu nei 70 zenklu , gavai teises vadinas pilnavertis vairuotojas , o kas nesilaiko taisykliu tas ir su visais zenklais ju nesilaikys , korumpuoti politikai o ne liberalizuoti . cia lietuva vadinas
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių