Ūkininkų technikai pavojingos kliūtys kelyje, vagys ir gaisrai

Pernai įmokos už žemės ūkio technikos draudimą augo 15 procentais. 2012 m. ūkininkai ne tik stambesnėmis sumomis draudė techniką nei 2011 m., bet ir kiekvienas jų draudė didesnį technikos parką. Praėjusiais metais specializuotą techniką dažniausiai žalojo įvykiai kelyje ir darbe, vagys bei ugnis.

„Specializuotos technikos draudimu draudžiama mobili technika, kuri „juda“ ne tik keliais. Tai ir statybinė, žemės ūkio, miško technika, įvairios gatvių valymo, plovimo mašinos, įmonės teritorijoje ar sandėlyje dirbantys krautuvai, keltuvai. Tokia technika yra nepigi, todėl ne tik technikos praradimas, bet net ir menkiausias susidūrimas su kliūtimi kelyje ar darbo lauke gali reikšti didžiulius nuostolius. Netgi dėl nedidelio akmens išdužęs stiklas sukelia kelių tūkstančių litų dydžio žalą”, - sako „BTA Insurance company“ Turto draudimo vadovaujančioji specialistė Dalia Strazdienė.

Vidutinė išmoka draudžiant specialiąją techniką pernai siekė 9 tūkst. litų. Palyginimui, užpernai ši žala buvo mažesnė – tada ji sudarė 8,5 tūkst. litų. Taip pat pernai buvo pastebėtas didesnis ūkininkų aktyvumas draudžiant specializuotą techniką – sutarčių buvo pasirašyta pusantro karto daugiau nei 2011 m.

Esą stengdamiesi išvengti žalų, pernai ūkininkai draudėsi 50 proc. dažniau nei užpernai. Gaisrai, dažniausiai kylantys darbo laukuose metu, ūkininkų techniką labai gadina. Vienas iš tokių atvejų – kūlimo metu užsidegė bei buvo visiškai suniokotas kombainas, atlyginta žala – pusė milijono litų.

Ūkininkai dažniau renkasi ne pigiausią, o jų poreikiams pritaikytą draudimą, ypač padažnėjo atvejų, kai apdraudžiamas ne tik naujai įsigytas įrenginys, bet visas technikos parkas. Artėjant balandžiui, laukiama šio tipo technikos draudimo paklausos augimo. Ūkininkai aktyviausi prieš pavasario ir rudens darbų maratoną - didžiausias sutarčių šuolis fiksuotas praėjusių metų balandžio ir gegužės bei liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos duomenimis, 2012 m. daugiausiai specializuotos ūkio technikos, t.y. daugiau nei 7 tūkst., registruota Šiaulių, Panevėžio, Biržų, Raseinių, Šakių, Kauno, Vilkaviškio, Alytaus, Vilniaus rajonuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių