Taupiai naudoti degalus ragina net kuro pardavėjai

Šiandien pradedama vairuotojų švietimo kampanija „Taupai ne tik kurą", kurią inicijavo Europos naftos pramonės asociacija ir Europos Komisija. Projektą Lietuvoje įgyvendina degalinių tinklai „Neste", „Orlen" ir „Statoil".

29 Europos valstybėse vykstančios kampanijos metu vairuotojai bus raginami keisti savo vairavimo įpročius, efektyviai ir taupiai naudoti degalus ir saugoti aplinką.

Vartotojų informavimo apie efektyvesnį degalų naudojimą kampanijai vykdyti bendradarbiauja keturiasdešimt naftos įmonių visoje Europoje. Kampanijos metu vairuotojams bus pateikiama naudingų patarimų, kaip taupiau vartoti degalus ir taip sumažinti anglies dvideginio išmetimą į aplinką.

"Neste",  „Orlen" ir „Statoil" degalinių tinkluose bus dalinamos informacinės skrajutės apie atsakingą vairavimą ir efektyvų degalų vartojimą. Iš viso akcijoje Lietuvoje dalyvaus 127 degalinės.

Šioje kampanijoje dalyvauja daugiau nei 40 naftos kompanijų. Degalinėse bus išdalinta apie 30 milijonų informacinių skrajučių su naudingais patarimais, kaip efektyviai vartoti degalus. Visa informacinė medžiaga apie kampaniją yra išversta į 24 kalbas. Akcijoje dalyvauja 45 000 degalinių iš 29 Europos šalių.

Tarptautinės energetikos agentūros patarimai, kaip taupyti kurą:

 1. Gerai prižiūrėkite savo automobilį ir reguliariai tikrinkite tepalo lygį. Tinkamai prižiūrimi automobiliai veikia efektyviau, dėl to sumažėja išmetamų CO2 dujų kiekis.

2. Tikrinkite padangų oro slėgį kiekvieną mėnesį. Dėl nepakankamai pripūstų padangų kuro sąnaudos gali padidėti iki 4 proc.

3. Pašalinkite nereikalingus sunkius daiktus iš automobilio bagažinės ar nuo galinės sėdynės. Kuo sunkesnis automobilis, tuo intensyviau turi veikti variklis. Atitinkamai automobilis sunaudoja daugiau kuro.

4. Uždarykite langus, ypač jeigu važiuojate labai dideliu greičiu, taip pat nuimkite tuščią stogo bagažinę. Tai sumažins pasipriešinimą vėjui, dėl to gali sumažėti kuro sąnaudos ir išmetamųjų CO2 dujų kiekis iki 10 proc.

5. Naudokitės oro kondicionavimo įranga tik tuomet, kai būtina. Bereikalingai ją naudojant, kuro sąnaudos ir išmetamųjų CO2 dujų kiekis gali padidėti iki  proc.

6. Pradėkite važiuoti iš karto užvedę variklį ir išjunkite variklį, jeigu sustojote daugiau nei vienai minutei. Šiuolaikiniai automobiliai leidžia jums tiesiog įlipti ir važiuoti, taip sumažinant kuro sąnaudas.

7. Pasirinkite tinkamą greitį ir, svarbiausia, važiuokite tolygiai. Kiekvieną kartą staiga padidinus greitį ar staiga sustojus,automobilio variklis naudoja daugiau kuro ir išmeta daugiau CO2.

8. Didindami greitį, keiskite pavaras kiek galima anksčiau. Kuro sąnaudų atžvilgiu daug ekonomiškiau važiuoti aukštesnėmis pavaromis.

9. Stenkitės numatyti transporto srautą. Įvertinkite prieš jus esantį eismą kiek galima toliau į priekį, kad išvengtumėte nereikalingo stabdymo ir greičio didinimo automobiliu sraute.

10. Dirbdami ar poilsiaudami stenkitės dalytis automobiliu su kitais. Taip jūs padėsite sumažinti transporto spūstis ir kuro vartojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių