Taupantys laiką vairavimo teorijos egzaminui ruošiasi savarankiškai

Būsimi vairuotojai, besiruošiantys vairavimo egzaminus „Regitroje“ laikyti eksternu, vairavimo mokykloje privalo baigti tik praktinę – 30-ies akademinių valandų vairavimo dalį.

Teoriniai daliai, kuri vairavimo mokyklose trunka 40 akademinių valandų, mokiniai gali ruoštis ir savarankiškai. Mokymasį eksternu daugelis pasirenka laiko taupymo sumetimais arba dėl nepatogaus paskaitų laiko.

Reikalingi dokumentai

Pagrindinis reikalavimas, norintiems laikyti „Regitroje“ vairavimo teorijos egzaminą, kuriam buvo pasiruošta savarankiškai – turėti ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą. Iš anksto užsiregistravus ir atvykus į “Regitros“ egzaminų centrą laikyti teorijos egzamino, su savimi reikia turėti: asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, galiojančią sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, pirmosios medicininės pagalbos kursų baigimo pažymėjimą, o taip pat vidurinės mokyklos baigimo pažymėjimą arba diplomą, jei esate jį įgiję.

Medicininę pažymą ir sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą būsimi vairuotojai gali gauti vairavimo mokykloje, iš anksto susižinoję, kada organizuojami sveikatos patikrinimas ir pirmosios pagalbos kursų paskaita.

Mokinantis vairavimo teorijos savarankiškai, papildomo teorijos egzamino vairavimo mokykloje baigti nereikia. Praktiniam vairavimui pasirinktoje vairavimo mokykloje galima registruotis tik išlaikius teorijos egzaminą „Regitroje“.

Kaina teoriją mokinantis savarankiškai

Kursų kaina, mokinantis vairavimo mokykloje su grupe ir mokinantis savarankiškai skiriasi nežymiai – 150-250 Lt mažiau mokės tie, kurie vairavimo teoriją mokysis eksternu.

Vairavimo mokyklų tinklo „Tiesės.lt“ atstovo  P. Jankūno manymu, kainų skirtumas lemia mažąją apsisprendimo mokytis savarankiškai dalį ir pažymi, kad pagrindinis argumentas mokytis eksternu visgi yra laikas, o taip pat charakterio savybės – mokytis savarankiškai dažniau ryžtasi vyresnio amžiaus, savimi pasitikintys žmonės.

Galimybę mokintis savarankiškai vertina teigiamai

Pasak apklaustųjų, tokia mokymosi forma ypač reikalinga tiems, kurie neturi galimybės lankyti paskaitų nustatytomis dienomis ir laiku – auginantiems mažamečius vaikus, dirbantiems pagal slenkantį grafiką bei laikinai išvykstantiems iš Lietuvos. Paklausti, kurio būdu ruošiasi vairavimo teorijos egzaminui, būsimieji vairuotojai nurodė, jog dažniausiai naudojasi specializuotų mokomųjų interneto portalų paslaugomis ir KET taisykles mokosi bei KET bilietus sprendžia internete.

Mokosi virtualioje erdvėje

Vienas iš populiariausių tokio tipo portalų KETbilietai.lt suteikia galimybę pasirinkus konkrečią temą  mokytis KET bilietus, išspręsti išmoktos temos testą bei, išsprendus testus iš visų temų, spręsti pagrindinį testą iš maždaug tūkstančio klausimų duomenų bazės.

Tiesa, galimybė virtualiai mokytis vairavimo teorijos yra mokama: vienos dienos prisijungimas prie KET testų,  mokant trumpąja SMS žinute, kainuos vieną litą.

Pastebima, jog internete atsiranda vis daugiau puslapių, kur mokytis bei spręsti KET bilietus galima ir nemokamai. KETbilietai.lt rinkodaros vadovas Antanas Minkevičius, paklaustas, kaip vertina spartų tokio tipo nemokamų programų atsiradimą atsakė, jog šiuo metu tendencinga verslą perkėlinėti į virtualią erdvę, tačiau jis nėra linkęs komentuoti ar nemokamos programos yra patikimos. „Įsigaliojus KET pakeitimams KETbilietai.lt sistemoje bilietai atnaujinami per 24 val., puslapio administratoriai lankytojams, parašiusiems komentarą, pateikia atsakymus apie konkrečią situaciją arba KET punktą – už šį darbą yra mokama“ - dėstė A. Minkevičius. Todėl, jo nuomone, lankytojams turėtų būti suprantama, kodėl galimybė naudotis sistema kainuoja vieną litą už dieną.

Specialistų vertinimas

Paklaustas, ar mokiniai pasiruošę teorijos vairavimo egzaminui savarankiškai išlaiko jį prasčiau nei tie, kurie mokėsi vairavimo mokykloje su grupe, „Regitros“ egzaminų metodikos skyriaus specialistas Algimantas Tarabilda teigė, jog tokia tendencija nėra pastebima. Ir siūlo atkreipti dėmesį labiau į tai, kas ir kokiu principu yra mokinama, atsižvelgiant į tai, kad daugelis teorijos egzaminą laiko išmokę klausimus atmintinai.

Tokios pat nuomonės laikosi ir P. Jankūnas. Todėl jo nuomone, yra ypač svarbu vairavimo teorijos mokytis vairavimo mokykloje kartu su grupe, o ne savarankiškai. Jo teigimu, klausimus ir atsakymus mokiniai išmoksta mintinai, o ne realiai suvokia taisyklių esmę. „Kiekviena taisyklė turi daug punktų ir reikalavimų, kuriuos išaiškina ir pažymi instruktorius pamokų metu grupėje. To mokinys bilietuose neperskaitys ir situacijos gerai nesuvoks“, -pažymi P. Jankūnas.

Visiems, kurie vairavimo teoriją pasirinkimo mokytis eksternu, rekomenduojama žymėtis neaiškias KET  taisyklių ir KET bilietų vietas, –  jūsų vairavimo mokyklos instruktorius privalo atsakyti į visus jums rūpimus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių