Svorio ribojimai žvyrkeliuose piktina ūkininkus

Kai kurios savivaldybės polaidžio sumaitotuose žvyrkeliuose apribojo važiavimą sunkiasvore technika.

Esą ji dar labiau gadina kelius. Ūkininkai piktinasi negalintys pasiekti savo pasėlių ir rizikuoja gauti baudas už eismo taisyklių pažeidimą, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Šiaulių rajone, nusukus nuo plento Tautinių kaimelio link, iš karto pasitinka ženklas, kad sunkesnei nei 8 tonų technikai čia negalima važiuoti.

Ne pirmus metus ūkininkaujantis Vaidotas Čepulis sako, kad visi jo dirbami laukai išsidėstę aplink šį vieškelį, todėl norint įdirbti žemę, į laukus atsivežti didesnį kiekį trąšų ar grūdų, tenka nuolat rizikuoti.

„Vienas stovi ant plento ir žiūri, kada važiuoja policija, ir kada jų nėra, smunkam, rizikuojam. Tai kaip žaidimas, kurį žaidžiam kiekvienais metais. Prasideda pavasaris, darbai, tai prasideda ir tie ženklai“, – pasakojo ūkininkas.

Šiemet Šiaulių rajone svorį ribojantys ženklai sustatyti 80 kelių ir jų ruožų. Esą po sudėtingos žiemos polaidis vieškelius smarkiai apgadino, o sunkiasvorė technika dar labiau niokoja. Savivaldybės teigimu, tokie apribojimai – vienintelis būdas apsaugoti kelius.  

Ūkininkai sako, kad valdžia griebiasi lengviausio problemos sprendimo – sustato ženklus ir pamiršta kelią iki kito pavasario. Anot jų, problemos nesikartotų kasmet, jei vietinės reikšmės kelių priežiūra būtų perduota jiems, ir kiekvienas ūkininkas, kaip žiemą nuvalo kelius, taip ir šiltuoju metų laiku juos sutvarkytu.

„Tokiu atveju ūkininkas, kaip ir Smetonos laikais, aplink savo ūkį kelius susitvarkytų. Ir jei už tą susitvarkymą kelių ūkininkas galėtų gauti nors keletą kapeikų savo kaštam susimažinti, tai ir būtų problemos sprendimo būdas“, – teigia Šiaulių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.

Šiaulių rajono savivaldybės atstovai sako, kad šiemet kelių priežiūrai gauti vos 2 mln. litų, kurių užtenka tik pažvyruoti ir kiek palyginti vieškelius. O į ūkininkų siūlymus patiems tvarkytis kelius žiūri skeptiškai.

„Kelias yra statinys, o jį prižiūrėti ir remontuoti reikia turėti atitinkamus leidimus, licenzijas. Ten ir žvyras pilamas, ir kelias profiliuojamas. Todėl ūkininkai tokių leidimų tikrai neturi“, – aiškino Šiaulių rajono savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Alvydas Žirgulis.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu svoris rajono keliuose turėjo būti ribojamas tik iki balandžio 15-osios. Tačiau jau gegužė, o ženklai tebekabo. Esą nuimti juos – seniūnijų darbas.


Šiame straipsnyje: žvyrkelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

antans

antans portretas
Siaip tuos kelius reikia saugoti nuo miskaveziu, jie vaziuoja po kokius 50t mases.

Linas

Linas portretas
Aš už draudimą. Nes tie ukininkai-runkeliai su savo traktoriais žiauriai gadina žvyrkelius, kai reikia važiuot, tai važiuoji kaip per tarką ir keiki tuos suknistus ukininkus su traktoriais, Teisingai draudžia.

ukininkas

ukininkas portretas
pvz rusneje pilna zvyrkeliu ir jie yra pakankamai lygus ,o kai pradejo vazineti sunkvezimiai po 40t-50t tai ten tiek duobiu atsirado taip kad tuos vairuotojua kuriei furaas vairuoja reik baust
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių