Sukiršino „gulintys policininkai“

Prie pat Panevėžio miesto esančios „Šarmuto“ sodų bendrijos nariai sukryžiavo ietis dėl vienoje gatvėje nelegaliai įrengtų kalniukų.

Į ginčą nenori kištis nei policija, nei Savivaldybė. Ar sodų gyventojai turi teisę gyventi pagal pačių susikurtus įstatymus, aiškinosi „Sekundė“.

Aistros dėl stabdžių kelių ereliams

Lietuvoje įprasta, kad kaimynas su kaimynu net mažareikšmius buitinius ir turtinius klausimus sprendžia teismuose. Šia tradicija, atrodo, teks vadovautis ir Panevėžio priemiestyje esančios sodų bendrijos „Šarmutas“ nariams, nesutariantiems dėl vienoje, kraštinėje, gatvėje savavališkai įrengtų greičio ribojimo kalniukų.

Prieš kelias savaites atsiradusius keturis vadinamuosius gulinčius policininkus keiksnoja ne tik greičio mėgėjai, bet ir dalis sodininkų. Jie teigia, kad nemokšiškai įrengti kalniukai – ant kelio patiesti ir žvyru apipilti betono stulpai – daro žalą jų automobiliams.

Juos įsirengusieji džiaugiasi, kad bent šiek tiek sumažėjo dulkių, jie patys, jų vaikai ir anūkai jaučiasi saugiau, nes kelių ereliai prieš kalniukus sulėtina greitį.

Į sodą iškviesti Kelių policijos pareigūnai konstatavo, kad kalniukai įrengti nesuderinus su jais. Bet juos įrengusiųjų bausti neketina. Kalniukų priešininkams pataria bylinėtis su kaimynais teismuose.

Įsiplieskus ginčui dėl savadarbių stabdžių greičio mėgėjams, sodininkai arbitru bando šauktis bendrijos pirmininką.

Pastačiusieji kalniukus tikina tai darę su pirmininko palaiminimu, priešininkai aiškina, kad be jo.

Į kampą spaudžiamas sodų bendrijos vadovas teigia norėjęs kaip geriau, o išėjo kaip visada.

Priešininkai rinko parašus

Sodų bendrija „Šarmutas“ – tarsi miesto tęsinys. Čia, ko gero, daugiau nuolatinių gyventojų nei atvažiuojančių sodininkų.

Daug metų šioje sodų bendrijoje nuolat gyvenantis Kazimieras Staigvilas „Sekundei“ sakė, kad jį ir daug kitų gyventojų papiktino kelių sodų bendrijos narių, gyvenančių kraštinėje gatvėje, savivalė.

„Šia gatve mes važiuojame į savo namus. Maždaug prieš tris savaites pamatėm, kad keliose vietose perkastas kelias ir paguldyti betono stulpai. Važiuodamas per juos sulanksčiau automobilio ratlankį“,– pasakojo vyras.

Važiuodamas per vadinamuosius kalniukus mašinos duslintuvą apgadino ir šios sodų bendrijos gyventojas Aloyzas Trivolas.

Vyrai iškvietė Kelių policiją. Pasak jų, atvykę pareigūnai apžiūrėjo kalniukus ir pareiškė, jog jie įrengti nesuderinus su policija.

„Mums policininkai patarė parašyti pareiškimą. Parašėme, surinkome 13 gyventojų, nepatenkintų kalniukais, parašus. Galėjom surinkti dar daugiau, bet policininkai pasakė, kad pakaks ir tiek.

Praėjusią savaitę pasidomėjime, ką pareigūnai ketina daryti, jie mums atsakė, kad nėra pagrindo bausti kalniukų statytojų ir pasiūlė kreiptis į teismą“,– kalbėjo vyrai.

Anot jų, pareigūnai kalniukus įrengusiems gyventojams tik nurodė užpilti juos žvyru. Pastarieji taip ir padarė.

K.Staigvilas sakė, kad neturėtų nieko prieš „gulinčių policininkų“ atsiradimą gatvėje, jeigu jie būtų ne savadarbiai, o įrengti kelininkų, pastatyti įspėjamieji ženklai.

„Juk miesto gatvėse irgi gausu kalniukų, bet važiuodami per juos automobilių negadiname, nes jie įrengti pagal galiojančius standartus ir reikalavimus“,– kalbėjo jis.

Pašnekovas retoriškai klausė, kas būtų, jeigu visi sodo gyventojai užsimanytų prie savo namų pastatyti kalniukus. K.Staigvilas svarstė, kad tada sodų gatvės pasidarytų neišvažiuojamos.

Jis sakė, kad situaciją mėgino aiškintis su „Šarmuto“ sodų bendrijos pirmininku Valentu Račiumi.

„Pastarasis dievagojosi,  jog jis čia niekuo dėtas. Esą naktį kažkokie jaunuoliai atvilko betoninius stulpus ir paguldė skersai kelio“,– stebėjosi vyras.

K.Staigvilui nesuprantama, kodėl policija ir miesto Savivaldybė tokie nuolaidūs įstatymų pažeidėjams.

„Jeigu mieste kokios nors gatvės gyventojai savavališkai įsirengtų kalniukus, tikriausiai jau kitą dieną būtų priversti juos pašalinti ir dar gautų baudas. O soduose, nors jie nuo miesto ranka pasiekiami, klesti anarchija“,– kalbėjo ponas Kazimieras.

Beje, kalniukais nepatenkinti sodininkai net nežino vadinamųjų anarchistų, juos pastačiusių gyventojų, pavardžių.

Jaučiasi padarę gerą darbą

Gražiame name išpuoselėta aplinka „Šarmuto“ sodų bendrijoje gyvenantis Algirdas Pivoriūnas neslėpė, jog jis yra vienas iš tų „anarchistų“. Vyras pasakojo, kad gatvė, dėl kurios dabar verda aistros, anksčiau buvo labai duobėta. Tad jis su keliais kaimynais susidėjo po 350 litų, atvežė žvyro ir ją aplygino.

Tada dideliu greičiu ja pradėjo lakstyti automobiliai. Pašnekovas tikino, jog retas vairuotojas paiso   sodų bendrijos prieigose stovinčio  ženklas, įspėjančio, kad čia gyvenamoji vietovė ir joje ribojamas greitis.

Žmonės pavargo kvėpuoto kelių erelių keliamomis dulkėmis. Be to, baiminosi, kad nedrausmingi vairuotojai gali sužaloti pėsčiuosius.

A.Pivoriūnas sakė, jog jis su kaimynais tarėsi su sodų bendrijos pirmininku Valentu Račiumi, ką jiems daryti.

„Pirmininkas mums liepė, įsidėmėkite, liepė, o ne patarė pastatyti kalniukus. Mes taip ir padarėme, o dabar esame kaltinami savivale“,– aiškino jis.

Pasak A.Pivoriūno, kelių centimetrų aukščio kalniukai negali gadinti automobilių, jeigu jie važiuoja nedideliu greičiu. K.Staigvilui ir kitiems nepatenkintiems kalniukais sodų bendrijos gyventojams jis  patarė į savo namus ir sodus važiuoti kitomis gatvėmis.

„Jeigu jums taip trukdo tie kalniukai, kodėl važinėjate būtent šia gatve? Juk gyvenate kitoje“,–klausė jis K.Staigvilo.

Pastarasis atšovė, jog jis neturįs teisės nurodinėti, kokia gatve jam važiuoti.

Neleido neįsileisti svetimų

„Šarmuto“ bendrijos pirmininkas Valentas Račys neigė leidęs ar juo labiau liepęs A.Pivoriūnui ir jo kaimynams statyti kalniukus.

„Aišku, kad blogai, jog jie pastatyti neteisėtai“,– sakė jis.

V.Račys pasakojo, kad gatvės, kurioje pastatyti kalniukai, gyventojai seniai kentėjo dėl pro jų namus dideliu greičiu lakstančių automobilių. Prieš kurį laiką pirmininkas kreipėsi į miesto Savivaldybę su prašymu leisti pastatyti ženklą, draudžiantį  ne sodų bendrijos narių transporto priemonių eismą. Iš Savivaldybės jis gavo neigiamą atsakymą.

„Su gyventojais mes pasikalbėjome, kad būtų gerai įrengti kalniukus, bet tik tiek“,– teigė pašnekovas.

Miesto ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Rimas Valkavičius sakė, kad „Šarmuto“ sodų bendrijos pirmininko prašymas dėl eismą ribojančių ženklų buvo atmestas, nes išsiskyrė gyventojų nuomonės. Be to, policijos pareigūnai argumentavo, kad pakanka ženklo, ribojančio greitį gyvenvietėje.

R.Valkavičiaus teigimu, pagal įstatymus, sumanę pastatyti kalniukus gyventojai turėjo parengti projektą, suderinti jį su policija ir kreiptis į kelius prižiūrinčią įmonę dėl jų įrengimo.
„Jeigu gatvė būtų miesto teritorijoje, turėtų derinti su Savivaldybe. Dabar jiems pakako suderinti su policija“,– paaiškino specialistas.

Įstatymo raidė – nebūtinai pirmoje vietoje

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas sako, kad pareigūnams nekyla ranka bausti sodininkų, savo lėšomis bent kiek paremontavusių apgailėtinos būklės kelius.

Pasak jo, daugelio sodų bendrijų gatvės tokios duobėtos ir nelygios, kad jomis važiuodamas nesuprasi, ar ten specialiai iš žvyro supiltas kalniukas, ar tiesiog natūraliai susidaręs nelygumas.

V.Mačėnas sakė negalįs komentuoti konkrečios situacijos „Šarmuto“ sodų bendrijoje, nes jos nežinąs.

„Be abejo, geriausia, kad gyventojai viską darytų pagal įstatymus. Tuomet nekiltų nesusipratimų ir vaidų tarp jų pačių“,– pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: eismo saugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių