Sniegas spalį sukėlė daug avarijų: gal reikėtų keisti KET?

Nors Kelių eismo taisyklėse numatoma, kad vairuotojai su žieminėmis padangomis turi važinėti nuo lapkričio 10 d., tačiau praktika rodo, kad jų reikia anksčiau.

Penktadienio rytas parodė, kad žieminių padangų gali reikėti jau spalio antroje pusėje, nes iki 14.48 val. Vilniaus apskrityje buvo užregistruoti 38 eismo įvykiai, kai, pavyzdžiui, praeitą pentadienį per visą parą - 27 eismo įvykiai.

Kaip aiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė sniegas spalio 26 d. Lietuvoje - joks ne stebuklas, tad vairuotojai jau galėtų būti paruošę savo automobilius žiemai.

„Pernai pasnigo palyginus vėlai. Pirmo sniego Lietuvoje sulaukta lapkričio 13 d., Vilniuje - tik lapkričio 18 d. Tačiau toks vėlyvas sniegas kaip pernai - retas reiškinys“, - sakė I. Marcinonienė.

Orų specialistė negalėjo paaiškinti, kodėl vis dėlto pagal Kelių eismo taisykles yra reikalaujama su žieminėmis padangomis važinėti tik nuo lapkričio 10 d.

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vyriausiasis specialistas Dmitrij Bial pabrėžė, kad vairuotojai galėtų su žieminėmis nedygliuotomis padangomis važinėtis ir vasarą, tačiau retas taip darytų, nes šiltuoju metu laiku jos labiau dyla.

„O vasarines padangas į žiemines reikia keisti, todėl, kad vasarinės padangos veikia geriausiai, kai oro temperatūra yra ne mažiau kaip 7°C. Lapkritį stipriai keičiasi meteorologinės sąlygos, krinta temperatūra, dažnai žemiau minuso, oro sąlygos suprastėja, tad dėl apledėjusios ar apsnigtos kelio dangos galima susidurti su sudėtingesnėmis važiavimo sąlygomis. Atsižvelgiant į ilgamečių meteorologinių stebėjimų rezultatus ir vasarinių padangų eksploatacines savybes, pasirinktos būtent šios padangų pasikeitimo datos“, - savo nuomone dėl Kelių eismo taisyklių pagrįstumo pasidalijo specialistas.

Primename, kad pagal Kelių eismo taisykles nuo balandžio 10 d. iki spalio 31 d. draudžiama eksploatuoti transporto priemones su dygliuotomis padangomis, o nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti automobilius, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 t, su vasarinėmis padangomis.


Šiame straipsnyje: sniegasKET

NAUJAUSI KOMENTARAI

vitas

vitas portretas
ne KET reikia keisti,o tarpinę tarp vairo ir sėdynes

1-am

1-am portretas
Tai pasikeisk :)

jis

jis portretas
sutinku su vitu pilnai. Nepersiorientuoja nuo vasariniu igudziu vairuojant prie zieminiu- padangos aisku gerai, bet ne tame esme.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių