„Šilko kelio“ finišą lenktynininkai iš Lietuvos pasiekė aštunti

Šeštadienio popietę finišavo tarptautinis Dakaro serijos ralio maratonas „Šilko kelias 2010“ („Silk Way 2010“). Nugalėtoju automobilių įskaitoje tapo Carloso Sainzo iš „Volkswagen“, o sunkvežimių – Eduardo Nikolajevo („KAMAZ“) ekipažai.

„City Service Spb“ komandai atstovavę lietuviai Benediktas Vanagas su Sauliumi Jurgelėnu finišavo trečioje vietoje T1.1 klasėje, o bendrojoje įskaitoje kaip ir pernai metais užėmė aštuntąją poziciją.

„Šiandien teko įveikti trumpą, tačiau labai nelengvą greičio ruožą“ – teigė B.Vanagas. „Visus šešiolika kilometrų važiavome akmeninga kalnų upės pakrante, o vietomis tekdavo brautis ir per upės vandenį. Dauguma varžovų stengėsi būti atsargūs, tačiau kai kuriems visgi teko pajusti šios trasos klastingumą“

Automobilių įskaitoje kaip ir prieš metus triumfavo Carloso Sainzo ekipažas, o pirmasis trejetukas atkartoja šių metų Dakaro maratono klasifikaciją: antras liko Nasseras Al-Attiyah, o trečias – Markas Milleris. Paskutiniame „Šilko kelio“ greičio ruože ir vėl geriausiai pasirodė N.Al-Attiyah. Antrąją ir trečiąją vietas pasidalijo beveik identiškus rezultatus užfiksavę amerikietis Markas Milleris iš „Volkswagen“ (+1 min. 10 sek.) ir rusas Aleksejus Berkutas, vairuojantis „Mitsubishi“ (+1 min. 19 sek.). 2 minutėmis ir 49 sekundėmis nuo lyderio atsilikęs C.Sainzas buvo tik ketvirtas, tačiau susikrautos persvaros jam užteko nugalėti maratone. Penketuką užbaigė lietuviai – B.Vanagas su S.Jurgelėnu, turintys nemažai patirties lenktyniaujant sunkiai pravažiuojamomis trasomis. Už N.Al-Attiyah sportininkai iš Lietuvos buvo lėtesni 3 minutėmis ir 21 sekunde.

Po paskutiniojo vos šešiolikos kilometrų greičio ruožo lietuviams trumpam buvo atsiradusi galimybė užkopti viena pozicija aukščiau. Tačiau lyderiui pralaimėjęs daugiau nei 50 minučių į finišą tempiamas sunkvežimio visgi atvyko rusas Aleksandras Mironenko. Šiam lenktynininkui ši diena susiklostė labai nesėkmingai – sugedo automobilio variklis. Be prarastų minučių už vėlavimą į laiko kontrolę gauta dviejų valandų laiko bauda nustūmė ekipažą į septintąją vietą iš ketvirtosios. Dėl to tarp privačių komandų atstovų nugalėjo vokietis Matthiasas Kahle, vairuojantis „SMG“ bagį.

Tarp sunkvežimiais važiuojančių dalyvių nugalėjo lenktynininkas, kurio pavardė greičiausiai bus minima tarp pretendentų į lyderius ateinančiame Dakaro maratone. Dar neseniai Vladimiro Čagino šturmanu buvęs šio lenktynininko mokinys – 26-erių metų amžiaus Eduardas Nikolajevas pelnė rimtą pergalę tarptautinėse varžybose kaip vairuotojas. Paskutiniame greičio ruože nugalėtojas finišavo tik aštuntas, tačiau prarado tik 1 minutę ir 23 sekundes.

Tarp sunkvežimių šį kartą greičiausias buvo Firdausas Kabirovas. Nuo ruso vos 11 sekundžių atsiliko ispanas Pepas Vila Roca su „Iveco“ sunkvežimiu. Atitinkamai 24 ir 25 sekundėmis lėtesni buvo Vladimiras Čaginas („KAMAZ“) ir Alesas Lopraisas („Tatra“). Penktas liko rusas Jakovas Mekhtievas, vairuojantis „MAN“ sunkvežimį – jo atsilikimas nuo lyderio sudarė 44 sekundes. Įdomus šios dienos greičio ruožo ypatumas buvo toks, kad šį kartą sunkvežimiai buvo labai greiti. Už pirmąjį sunkvežimių penketuką iš automobilių įskaitos dalyvių greitesnis buvo tik Nasseras Al-Attiyah.

Nuo Sankt Peterburgo iki Sočio vykęs ralio maratonas „Šilko kelias 2010“ baigėsi. Nors favoritai nuo pat lenktynių starto ėmė tolti nuo likusių varžovų, įdomių momentų ir intrigos netrūko. Išskirtinį dėmesį maratonui parodė net aukščiausi Rusijos asmenys. Paskutinio greičio ruožo išvakarėse į Maikopo mieste įsikūrusią serviso zoną, vadinamą bivaku, atvyko Premjeras Vladimiras Putinas. Tarp dešimties lenktynininkų, pakviestų į susitikimą su V.Putinu, buvo ir lietuvis B.Vanagas.

Pirmasis automobilių įskaitos dešimtukas:

1. Carlosas Sainzas (Ispanija) – „Volkswagen Race Touareg 3“ 19 val. 42 min. 2 sek.
2. Nasseras Al-Attiyah (Kataras) – „Volkswagen Race Touareg 2“ +8 min. 27 sek.
3. Markas Milleris (JAV) – „Volkswagen Race Touareg 3“ +40 min. 22 sek.
4. Matthiasas Kahle (Vokietija) – „SMG Buggy“ +6 val. 50 min. 9 sek.
5. Binjaminas Džepajevas (Rusija) – „UAZ Pickup“ +7 val. 12 min. 26 sek.
6. Fredericas Chavigny (Prancūzija) – „Nissan Pathfinder“ +7 val. 12 min. 48 sek.
7. Aleksandras Mironenko (Rusija) – „Nissan Frontier“ +7 val. 28 min. 46 sek.
8. Benediktas Vanagas (Lietuva) – „OSCar 03“ +9 val. ir 1 min. 13 sek.
9. Aleksejus Berkutas (Rusija) – „Mitsubishi Pajero Evolution“ +9 val. 14 min. 53 sek.
10. Razas Heymannas (Izraelis) – „Mitsubishi Pajero“ +9 val. 31 min. 12 sek.

Pirmasis sunkvežimių įskaitos dešimtukas:

1. Eduardas Nikolajevas (Rusija) – „KAMAZ 4326“ 22 val. 56 min. 41 sek.
2. Vladimiras Čaginas (Rusija) – „KAMAZ 4326“ +22 min. 8 sek.
3. Firdausas Kabirovas (Rusija) – „KAMAZ 4326“ +28 min. 1 sek.
4. Alesas Lopraisas (Čekija) – „Tatra T 815-2“ +1 val. 25 min. 37 sek.
5. Francas Echteris (Vokietija) – „MAN TGS“ +1 val. 33 min. 13 sek.
6. Andrejus Karginovas (Rusija) – „KAMAZ 4326“ +2 val. 23 min. 58 sek.
7. Airatas Mardejevas (Rusija) – „KAMAZ 4911“ +4 val. 43 min. 42 sek.
8. Mathiasas Behringeris (Vokietija) – „MAN TGA11“ +5 val. 38 min. 34 sek.
9. Jakovas Mekhtievas (Rusija) – „MAN 18.480“ +5 val. 46 min. 18 sek.
10. Pepas Vila Roca (Ispanija) – „Iveco Trakker 4x4“ +6 val. 22 min. 4 sek.


Šiame straipsnyje: Šilko keliasSilk Way 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių