Saugos pagalvės - vagišių taikinys

Pirma mintis išvydus išdaužtą automobilio šoninį stiklą - pasidarbavo automagnetolų vagys. Tačiau vakar ryte net septynių "Peugeot 307" savininkai rado ne tik stiklų šukes, bet ir išplėštas saugos pagalves. Per Vilniaus gyvenamuosius rajonus tarsi viesulas prasinešė automobilių oro pagalvių vagys.

Nustebo ir pareigūnai

Dauguma vilniečių jau įprato automobilio salone nepalikti vertingesnių daiktų, o jei turi galimybę - išsiimti ir automagnetolą. Tačiau vagišiai įsisuko į naują ir mašinų savininkams dar didesnių nuostolių atnešantį verslą. Jie išdaužia automobilio šoninį stiklą ir akimirksniu išlupa vairuotojo pusės saugos pagalvė, kuri įmontuota vairo kolonėlėje.

Būtent taip užpraeitą naktį Vilniuje buvo sudarkyti septyni apynaujiai prancūziški "Peugeot 307", stovėje daugiabučių namų kiemuose. Visus pranešimus apie sostinėje suniokotus automobilius policija gavo trečiadienio rytą, tarp 7 iki 8.30 val.

Anot sostinės policijos pareigūnų, panašių saugos pagalvių vagysčių pasitaikydavo, tačiau tikrai ne tokiu mastu. Policija įtaria, kad visos šios vagystės tarpusavyje susijusios - jas galėjo padaryti ta viena ir ta pati gauja.

Ilgapirščių iš Kauno reidas?

Maždaug prieš metus panašaus braižo ilgapirščiai siautė Kaune. Prieš prieš gerą mėnesį Vilijampolės mikrorajone, per kelias naktis saugos pagalvės buvo išplėštos iš daugiau nei dešimties "Peugeot 307".

"Turime operatyvinės informacijos, kad tai galėtų būti vagių iš Kauno darbas. Būtent ten klesti daužtų automobilių prekyba, tad po stipresnės avarijos iššovusių oro pagalvių keitimas yra labai brangus, o kauniečiai jas superka po 100-150 eurų (apie 350-520 litų - aut. past.)", - sakė Vilniaus miesto 6-ojo policijos komisariato viršininkas Rimtautas Bleizgys. Būtent šio komisariato teritorijoje naktį į trečiadienį ir buvo įvykdytos penkios saugos oro pagalvių vagystės.

Pavojuje - ne tik "Peugeot 307"

Oficialiose "Peugeot" atstovybėse oro pagalvė kainuoja apie 1,3 tūkst. litų, taigi automobilių remontininkai siūlo maždaug tris kartus mažiau, tačiau, anot policijos, šių detalių paklausa ir pasiūla yra milžiniška.

Policija sulaukia ir labai daug draudimo bendrovių užklausimų apie vienus ar kitus saugos pagalvių vagystės atvejus.

Oro pagalvės vagiamos ne tik iš "Peugeot 307", bet ir iš kitų naujesnių bei prabangesnių automobilių. Tačiau iš šios markės automobilio saugos pagalvę galima išimti labai paprastai - atsuktuvu atkabinus saugos jungiklį.

Apsaugoti sudėtinga

Policija nežada sėdėti sudėjusi rankų. Bus rengiami reidai prekeivių bei remontininkų taškai, kuriuose užsisimama oro pagalvių supirkimu. Tačiau vairuotojai turėtų būti patys kur kas atsargesni - automobilį laikyti garaže ar bent įrengti brangesnę ir patikimesnę signalizaciją.

Automobilių apsaugos sistemas diegianti bei jas prižiūrinti bendrovės "Altas" atstovai teigia, jog garantuotos apsaugos nuo saugos pagalvių vagystės - nėra.

"Tiesioginės apsaugos nėra - galima bandyti pritaikyti vairo užraktus, tačiau jie blokuoja vairo mechanizmą, bet neapsaugo oro pagalvės nuo vagystės", - patikino apsaugos sistemų bendrovės vadybininkas Vadimas.

Vakarų Europos šalyse net ir pigiausios klasės naujesni automobiliai apsaugoti ant dalies vairo uždedamu užraktu. Jis ne tik neleidžia pasukti vairo, bet ir apsaugo oro pagalvę nuo vagystės.

Apytikslūs nuostoliai, kuriuos patiria "Peugeot 307" savininkas, kai iš automobilio pavogiama saugos pagalvė:

Vairuotojo pusės saugos pagalvė - 1300 lt; Oro pagalvė pakeitimas - 30 lt; Nukirptų vairuotojo saugos oro pagalvės laidai, posūkių svirtis - 2700 lt; Svirties keitimas - 70 lt; Pakeitus oro pagalve būtini kompiuterio klaidų trynimo darbai diagnostiniu stendu. Šių darbų kaina 100 lt; Priekinis kairės pusės šoninis stiklas - 300 lt; Stiklo keitimo kaina - 60 lt. Iš viso: apie 4,5 tūkst. litų.

Vienintelė galimybė apsisaugoti nuo oro pagalvių iš automobilių vagysčių - STEERING LOCK 2000 PLUS. Tai - populiariausia apsauga užsienio šalyse. Anot gamintojo, tai vienintelė galimybė apsaugoti vairuotojo pusės saugos oro pagalvę nuo vagystės. Deja, tokį užraktą Lietuvoje rasti gana sunku.

Nuotraukoje: užraktas, galintis apsaugoti nuo vagysčių



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių