Salelės - saugiam eismui užtikrinti

Praėjusius metus Lietuvos kelininkai vadina vienais sudėtingiausių šiame dešimtmetyje, nes eismo intensyvumo sparta, rinkos santykių pokyčiai pareikalavo kelių ūkio priežiūrai skirti itin daug dėmesio. Darbų tempai nelėtėja ir šiais metais - toliau rekonstruojami keliai, viadukai, nuosekliai rūpinamasi saugaus eismo priemonėmis, poveikio aplinkai problemomis. 

„Eismo dalyviai jau atkreipė dėmesį į iškiliąsias saugaus eismo saleles, kurių vis daugiau atsiranda valstybinės reikšmės keliuose. Jos tarsi pažymi pavojingus mūsų kelių ruožus. Šios salelės - ypač svarbi inžinerinė eismo saugumo priemonė, kuri reikalinga ir pėstiesiems, ir vairuotojams", - rašoma Lietuvos automobilių kelių direkcijos pranešime.

Kelininkai pasistengia, kad judresnėse užmiesčių sankryžose, nutolusiose nuo apšviestų priemiesčių gatvių, dažnai miškingose ir kalvotose vietovėse, šios salelės būtų gerai matomos ir vairuotojai apie jas būtų informuoti iš tolo.

Pirmiausia apie artėjančias kelių sankryžas su saugaus eismo salelėmis eismo dalyvius informuoja kelio ženklai. Pačios salelės yra pakeltos virš asfalto dangos lygio, padengtos šviesesnės spalvos plytelėmis. Salelių šoninis profilis nudažytas baltos spalvos punktyriniu apvadu, jame sumontuoti atšvaitai. Tokių salelių pradžia ir pabaiga pažymėta kelio ženklais.

Prie šių salelių įrengiamos specialios eismo juostos, į kurias įsukę automobilių vairuotojai gali saugiai rengtis posūkiui į kairę (mašinos neužstoja kelio pagrindine juosta važiuojančioms transporto priemonėms). Prie salelių kelio juostos ir perėjos ryškiai pažymėtos baltomis linijomis. Kad eismo dalyviams jos būtų dar labiau pastebimos, kelininkai saleles išgrindžia raudonomis trinkelėmis.

Tačiau ir tose sankryžose su saugumo salelėmis reikia neprarasti budrumo. Jos įrengtos atokesnėse kelių sankryžose, todėl ne visuomet saleles galima apšviesti. Tai įpareigoja visus eismo dalyvius būti atidiems ir labai dėmesingiems. Ypač tamsiu paros metu - paisyti kelio ženklų reikalavimų, pasirinkti saugų greitį, įvertinti eismo situaciją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių