Prasidėjo tryliktųjų „Omnitel 1000 km lenktynių“ fiesta

Automobilių sporto mėgėjų metus laukta tryliktųjų „Omnitel 1000 km lenktynių“ fiesta vakar prasidėjo tradicinėmis sprinto lenktynėmis Palangos Vytauto gatvėje.

Iki pirmųjų tikrų varžytuvių starto likus daugiau nei porai valandų nekantriausieji šio renginio gerbėjai, nepaisydami krapnojančio lietaus, jau ganė akis į kurorto centrinėje gatvėje po iškilmingo parado išrikiuotą lenktynininkų techniką, žinovams leidžiančią bent iš dalies prognozuoti renginio centrinio įvykio – šeštadienio lenktynių baigtį.

Žinoma, didžiausią intrigą kelianti renginio ašis – „Omnitel 1000 km lenktynės“ – domina ne tik kurorto svečius. Jų baigtis jaudina ir pačius sportininkus, kurių šiemet labai gausus būrys neslepia atsakingiausiam metų startui įtemptai ruošęsi galvodami tik apie pergalę.

Kieno ambicijos grįstos ne vien gerais norais, parodys tik šeštadienio lenktynės, tačiau šiemet daugelio iš varžybas pradėsiančių 40 komandų jėgos apylygės. Tad ir pretendentų dėl nugalėtojų laurų vainiko gretos gausesnės. Kita vertus, tokiose ilgų nuotolių lenktynėse, kaip Palangoje, ne viską lemia arklių kaimenė po bolido gaubtu ar sportininkų patirtis. Bene geriausiai tą įrodė pernai triumfavęs Martynas Samutis su Arūnu Gransku, nutraukę užsitęsusią tradiciją, kai po finišo nugalėtojų šampaną gerdavo užsieniečiai.

Itin daug gerbėjų Vytauto gatvėje susilaukė viena iš pagrindiniais favoritais laikomų „15min.- General Financing“ komanda su broliais Nemunu ir Nerijumi Dagiliais priešakyje bei šį susigrojusį tandemą šiemet pakildžiusiu bekelės, ralio ir žiedinių lenktynių meistru Benediktu Vanagu.

Susirinkusių akį traukė ir favoritų modernus, greitas „Porsche 911 GT3 Cup“. Tai pats sėkmingiausias visų laikų lenktyninis automobilis pasaulyje, įgalintis lietuvių ekipą puoselėti pačius aukščiausius tikslus.

„BOD-Bauer Team“ komanda, į trasą išvairavusi Lietuvoje šiose lenktynėse debiutavusį „Algirdai Racing - Aquila CR1-LS7“ automobilį, irgi kalba tik apie pergalę. Jos lyderis, daugkartinis šalies žiedinių lenktynių čempionas Ramūnas Čapkauskas, dar gerai mena Palangoje 2007 m.iškovotos pergalės skonį. Pakartoti šią sėkmę Ramūną skatina su šiuo automobiliu paskutiniuose jo bandymuose pasiektas „Nemuno žiedo“ trasos rekordas, dabar lygus 1 min. 14,8 sek.

O gal Ramūnas kartu ekipos draugais Vidmantu Janulevičiumi ir Tomu Šipkausku užsimojo ir į „Omnitel 1000 km lenktynių“ greičio rekordą, dabar priklausantį Peteriui Dumbreckui, kurį britas užfiksavo 2008 metais su „Spyker C8 Laviolette GT2“ automobiliu, vieną 2994 metrų ilgio ratą įveikęs per 1 min. 18,674 sek.?

Ištikimi „Omnitel 1000 km lenktynių“ gerbėjai dar mena vieno tituluočiausių šalies žiedinių lenktynių meistrų – Egidijaus Dapšo – įspūdingą pergalę Palangoje, iškovotą 2005 m. Vėliau Egidijus daug kartų finišavo antras, pateko į prizininkų trejetuką, tačiau niekad nebepavyko užkopti ant nugalėtojų pakylos aukščiausiojo laiptelio. Sportininko gerbėjai linkėjo jam tokios sėkmės šiemet.

Vilčių yra. „Mojo Lounge Racing Team“ komandai atstovaujantys profesionalūs sportininkai Egidijus ir jo sūnus Tomas Dapšai bei Mindaugas Neliubšys neslepia ambicijų, o užsibrėžtas tikslas vienas - laimėti.

Tikėti sėkme leidžia puikiai lenktynėms paruoštas  šios ekipos „BMW 135i“ su dviem turbinomis aprūpintu 3,0 litrų darbinio tūrio varikliu. Komandos atstovai teigia šį automobilį pasirinkę dėl ilgos ratų bazės bei gero galios ir svorio santykio. Toną sveriančio „BMW 135i“ motoras išvysto beveik 500 AG galią.

Lenktynininkų godas su žiūrovais nutraukė 13 val. nuskambėję Palangos orkestro fanfaros, skelbiančios 13-ųjų „Omnitel 1000 km lenktynių“ pradžią.

Lenktynes rengiančios „Promo events“ vadovas Darius Jonušis ir Palangos miesto  meras Šarūnas Vaitkus sveikino susirinkusius linkėdami sportininkams ne tik greitų, pergalingų sekundžių, bet ir saugaus, įkvepiančio, turtingo įsimintinais įvykiais renginio, kvietė sugrįžti ir kitais metais ne tik į lenktynes, bet ir į mūsų gražųjį pajūrį.

Netrukus varžybų vadovas Gražvydas Smetonis pakvietė lenktynininkus pirmajam  koviniam krikštui, o startą pirmiesiems sportininkams davė meras Š. Vaitkus.

Žiūrovams neprailgo greitos, dinamiškos „Dynami:t Super sprint“ lenktynės, kurias skambiausiu akordu baigė nenuilstantis „Auto ABC-SGR“ komandos lyderis Dovilas Čiutelė, su žiūrovams puikiai atpažįstamu VAZ 2104 automobiliu trasoje sugaišęs 6,25 sek.

Lygiai tokį pat laiką pademonstravo ir antrąją vietą užėmęs Gedimino Kriaučiūno vadovaujamos „Sparti reklama“ komandos lenktynininkas Rimas Cesiulis, vairavęs BMW 120D.

Trečioje vietoje liko vienas iš prognozuojamų lyderių - „BOD-Bauer“ komandos lyderis R. Čapkauskas, su grėsmingąja „Aquila CR1-LS7“ parodęs 6,27 sek. laiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių