Policija pataria: kaip vairuoti, esant aukštai temperatūrai

Transporto priemonės vairavimas daugeliui iš mūsų jau yra tapęs įprastu kasdieniu reiškiniu. Tačiau kartu negalime pamiršti, kad vairavimas - atsakingas darbas.

Pastarąsias dvi savaites visus varginęs karštis įtakojo ir avaringumo padidėjimą mūsų šalyje. Liepos 1-18 dienomis eismo įvykiuose žuvo 25 žmonės, praėjusiais metais per tą patį laikotarpį - 17. Tarp žuvusiųjų - 15 vairuotojų, 5 keleiviai, 2 dviratininkai, 1 pėsčiasis. Eismo nelaimės, kuriose žuvo žmonės, įvyko įvairiu paros metu: naktį, ryte, taip pat vakare.  

Siekdami dar kartą atkreipti vairuotojų dėmesį į saugumą kelyje, akcentuojame, kad vasarą, esant aukštai temperatūrai, greičiau pavargstame, mažėja dėmesys, sulėtėja reakcija. Dėl karščio gali deformuotis asfaltuota kelio danga, transporto priemonių padangos. Atsižvelgiant į tai, pagal galimybes reikėtų atsisakyti neatidėliotinų kelionių, arba išvykti anksti ryte, ar vakare, atslūgus karščiui. Važiuojant automobiliu, kuriame yra kondicionierius, atsiminti, kad komfortiškiausia temperatūra - 18-20 laipsnių. Kartu nepamiršti su savimi pasiimti vandens atsigaivinti ir iš anksto įsitikinti, ar Jūsų transporto priemonė yra techniškai tvarkinga.

Pasirūpinti variklio aušinimo skysčiu, vandeniu valytuvams, patikrinti padangų būklę. Aukšta temperatūra pagreitina padangų susidėvėjimą ir susilpnina protektorių. Nepakankamas oro slėgis, per didelis apkrovimas, kiti faktoriai gali gerokai padidinti šilumą padangos viduje ir, kai peržengiama kritinė temperatūra, ji gali suplyšti ar sprogti. Vertėtų prisiminti, kad važiuojant kuo didesniu greičiu, padangos dar labiau kaista. Be to, automobilį pagal galimybes reikėtų statyti ne susuktais ratais ar ant šaligatvio bortelio - tai didesnė padangų deformacijos galimybė.

Viena pagrindinių vairuotojo taisyklių - nesėsti prie vairo išgėrus alkoholio ar pavartojus kitų psichiką veikiančių medžiagų (vaistų, narkotikų). 

Automobilio keleiviai taip pat turi būti sąmoningi: nevažiuoti automobiliu per langą iškišus rankų, galvos (kojų), nešūkauti, nesiklausyti per garsiai muzikos. Tai blaško vairuotojo dėmesį. Beje, per atidarytus langus gali įskristi vabzdžiai (pvz., vapsva, širšė), tačiau dėl to nereikėtų kelti panikos, o iš karto sustoti ir leisti jam išskristi. 

Galiausiai galime tik konstatuoti, kad kiekviena kelionė, pirmiausia, priklauso nuo mūsų pačių atsakingumo ir tinkamo požiūrio į savo saugumą kelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

susilpnina protektorių

susilpnina protektorių portretas
mano protektorius nusilpo. tai ryt niekur nevaziuosiu.

copy

copy portretas
nukopintas straipsnis. Kada buvo publikuotas? 2010-2011 m? Ar jau karsta liepa baiges?

liepa

liepa portretas
o tai kad siandien tik 30 birzelio, ar cia ekstrasensai rase?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių