Penkiolikmečiai sklandytojai žiemą užbaigė skrydžiais

Prie Kėdainių esantis vienintelis šalyje vaikų aerodromas antrus metus šurmuliavo ir žiemą – sausį, vasarį.

Vaikams nė motais sniegas ir šaltis, su sklandytuvais, kuriems pritaisytos slidės,   jaunuoliai keletą savaitgalių kilo į padangę. Kas juos atginė į šaltą aerodromą?

Į aerodromą veržiasi ir žiemą

B. Oškinio vaikų aviacijos mokyklos direktorius Juozas Rimkevičius išduoda šios traukos paslaptį: „Nors skraidymai žiemą turi daug savitumų, reikalauja keleriopai daugiau ryžto ir energijos iš kiekvieno dalyvio, tai yra gera proga vaikams žengti dar vieną žingsnelį aviacijos pažinimo link. Jie nori tobulėti.“

Vaikai aviacinio švietimo ir pilotavimo technikos mokosi veikiančiose B. Oškinio vaikų aviacijos mokyklos eskadrilėse Kėdainiuose, Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Marijampolėje, Šilutėje, Biržuose, Ignalinoje. Visose eskadrilėse vaikai išmoksta savarankiškai skraidyti su sklandytuvais ir gauna jaunojo piloto licencijas.

Žiemos krikštas nėra privalomas pagal mokyklos mokymo programą, šie skraidymai integruoti kaip fakultatyvas. Žieminiai skrydžiai kol kas rekomenduojami vyriausiems pilotams – penkiolikmečiams. Jie mokykloje mokosi paskutinius metus. Tačiau į aerodromą veržiasi ir jaunesni.

Ne visi tėveliai pritarė šiek tiek ekstremaliems skrydžiams žiemą, pabambėdavo, bet atveždavo atžalas prie kilimo tako. Kartu atvažiuodavo ir broliukai, ir sesutės. Net padėdavo sklandytuvams startuoti. Kol kas žiemos skraidymai vyko tik savaitgaliais prie Kėdainių įsikūrusiame Vilainių aerodrome. Noriai jaunuoliai mėgavosi žiemos skraidymais – ne tik kėdainiškiai, bet ir šilutiškiai, panevėžiečiai, biržiečiai.

Dar skraidys, jeigu bus sniego

Skraidymo įrangą – sklandytuvus – žiemą parengti ir eksploatuoti yra sunkiau negu vasarą. Techninis personalas ir vyriausiasis instruktorius Arūnas Vaičiulis (talkino ir Panevėžio eskadrilės vadovas Rolandas Stonkus) kai kuriuos darbus atliko iš anksto, todėl pasirengimas žiemos skrydžiams vyko operatyviai.

Pirmieji sniegą ir šaltą rytų vėją dar sausį išbandė Kėdainių eskadrilės pilotai. Savaitgaliais, esant palankioms oro sąlygoms, į Vilainių aerodromą buvo kviečiami atvykti visų mokyklos padalinių pageidaujantys pilotukai.

„Visi pageidaujantys suspėjo pasidžiaugti „baltomis“ pamokomis. Jeigu dar bus sniego, dar skraidysime“, – sakė J. Rimkevičius.


Šiame straipsnyje: sklandytojaižiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių