Pavyzdys Vilniui: nemokamas viešasis transportas Taline

Estijos sostinės gyventojai gavo puikią naujametinę dovaną. Talinas – pirma Europoje sostinė, kurioje viešasis transportas nemokamas, tiesa, miesto svečiai turi mokėti už bilietą eurą ir 60 centų.

Nors kai kam atrodo, kad tokia žinia per gera, kad būtų teisybė, miesto meras ją patvirtino. Jis tiki, kad nemokamas viešasis transportas Taline išeis į naudą ir miesto biudžetui, ir aplinkai.

„Visi didieji pasaulio miestai kovoja su didėjančiu automobilių srautu. Ieškoma įvairių išeičių, draudžiama įvažiuoti į centrą, tiesiami nauji keliai. Mes nutarėme, kad veiksmingiausia išeitis –viešasis transportas“, – Talino meras Taavi Aas.

Tiesa, kol kas išeitis ne pigi. Nemokamas viešasis transportas kainuos miesto tarybai dar 12 milijonų eurų per metus. Bet bilietų nereikia tik Talino gyventojams, taigi, per pastaruosius kelis mėnesius mieste gyvenamąją vietą registravo keli tūkstančiai žmonių.

„Taline dabar dešimčia procentų daugiau gyventojų, taigi, daugiau ir mokesčių mokėtojų, daugiau pajamų“, – teigia miesto meras.

Talino transporte veikia elektroninių bilietų sistema, įsigyta 70 naujų autobusų, 15 troleibusų.

Tiesa, kai kurie gyventojai naujovę vertina skeptiškai – ji esą miestui ne pagal kišenę. Bet Talino patirtį dabar stebi ne viena Europos sostinė. Kol kas didžiausias miestas, kuriame nemokamas viešasis transportas, – Obanas pietų Prancūzijoje, turintis 400 tūkstančių gyventojų. Mažo Belgijos miestelio Haselto gyventojams už viešąjį transportą seniai nereikia mokėti, ir keleivių skaičius padidėjo net aštuonis kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
mieli Lietuvos biurokratai.Pas mus kaip CIPOLINO NUOTYKIUOSE [o gal jau uzdraude].

vilnietė

vilnietė portretas
Jeigu Vilniuje būtų smarkiai apribotas privačių mašinų važinėjimas senamiestyje ir centre (taip yra Taline), o viešajame transporte sumažinus bilietų kainas bei geriau organizavus jo eismą, daugelis persėstų į autobusus ar troleibusus. Bet miesto valdžiai viskas dzin. Jiems galvoje tik visokios nesąmonės ir pinigai, pinigai, pinigai į savo kišenes.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių