Parduodamo automobilio trūkumus atskleidžia tik kas penktas pardavėjas

Siekdami už norimą kainą parduoti naudotą automobilį, vairuotojai neretai gudrauja ir nutyli parduodamos transporto priemonės defektus. Tik kas penktas automobilio pardavėjas pirkėjui atskleidžia visą tiesą apie parduodamą transporto priemonę. Tokie duomenys gauti transporto skelbimų portale Autoplius.lt atlikus apklausą, kurioje birželio mėnesį dalyvavo daugiau nei 900 respondentų. 

41 proc. apklausos dalyvių teigė, kad parduodami automobilį jie pirkėjui nurodė pagrindines problemas, tačiau smulkius gedimus nutylėjo. 28 proc. respondentų atsakė, kad jeigu pirkėjas neklausia, jie apie visus buvusius ar esamus automobilio gedimus nepasakoja, o 12 proc. imasi gudrybių, nutyli net ir pirkėjų paklausti, kad greičiau ir brangiau parduotų transporto priemonę.

Skelbimų portalo plėtros vadovo Viktoro Daukšo teigimu, pardavėjai privalo pirkėjams nurodyti esminius automobilio trūkumus, nes priešingu atveju pirkėjas gali kreiptis į teisines institucijas, pareikalauti kompensacijos už patirtą žalą, o galiausiai – nutylėti automobilio gedimai gali turėti įtakos ir vairuojančiojo saugumui. 

„Apgauti pirkėjai gali kreiptis į teismą ir pareikalauti kompensuoti patirtą žalą, todėl geriau apsiriboti mažesne pinigų suma negu vėliau spręsti susiklosčiusią situaciją teisinėse institucijose. Pirkėjams patariame nuodugniai patikrinti automobilį, klausti pardavėjo, domėtis, nes tik nuo jų smalsumo ir suinteresuotumo įsigyti tikrai gerą ir kainą atitinkantį automobilį priklausys, ar vėliau jie džiaugsis pirkiniu“, – pataria V. Daukšas.

Nurodydami automobilio pardavimo priežastį, daugiausiai – 55 proc. – apklausos dalyvių paminėjo, kad nori turimą geros techninės būklės automobilį pakeisti nauju. 36 proc. nori seną, bet jau susidėvėjusią transporto priemonę pakeisti nauja. Tik 6 proc. parduoda automobilį dėl brangios priežiūros, pabrangusio kuro.

Įdomu, kad 34 proc. respondentų ieško naujo ir pardavinėja turimą automobilį tuo pačiu metu. 30 proc. pirmiausia parduoda senąjį ir tik po to pradeda naujojo automobilio paiešką, o 17 proc. elgiasi atvirkščiai – pirmiausia įsigyja naują ir tik vėliau parduoda seną automobilį. 19 proc. kiekvieną kartą renkasi kitą pardavimo ir pirkimo būdą.

Idealiu atveju turimas automobilis parduodamas ir naujas nusiperkamas vienu metu. Tačiau taip įvyksta retai. Perkant naują ir drauge pasiliekant senąją transporto priemonę, gali pristigti lėšų. Jeigu prieš tai parduodamas senasis, tenka kurį laiką išsiversti be automobilio, o tai daugeliui sukelia nepatogumų. Atlikti tyrimai rodo, kad pirkimo procesas – nuo apsisprendimo įsigyti iki įsigijimo – 65   proc. vairuotojų užtrunka nuo savaitės iki mėnesio.

Atsakydami į klausimą, kokius darbus atlieka ruošdami automobilį pardavimui, daugiausiai – 53 proc. – pažymėjo, kad nuplauna, išsiurbia, nublizgina automobilį, kad atrodytų kaip naujas. 38 proc. sutvarko pagrindinius techninius gedimus, 35 proc. turimą automobilį pardavinėja nieko nekeisdami. Trečdalis gerai ir profesionaliai nufotografuoja automobilį ir jo nuotraukas publikuoja transporto skelbimų portale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam  portretas
toks straipsnis reikalingas ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių