Pakartotinai vairavusiems išgėrusiems automobilio gali nekonfiskuoti

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad teisės aktai negali drausti teismui skirti švelnesnę bausmę, jei žmogus pakartotinai vairavo išgėręs ir jam numatytas transporto priemonės konfiskavimas.

Anot Konstitucinio Teismo, teismai turi teisę įvertinę visas aplinkybes nuspręsti ir nekonfiskuoti automobilio, arba net nebausti asmens, arba taikyti švelnesnę bausmę.

Tarkime, vairuotojui, dirbančiam kuriame nors Lietuvos autobusų parke, nustatomas neblaivumas, ir jau ne pirmą kartą. Pagal dabar galiojantį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, tokiam darbuotojui gresia netekti vairuotojo pažymėjimo 3–4 metams, ir konfiskuojama transporto priemonė, kuri priklauso autobusų parkui.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad teismai turi turėti galimybę, įvertinę aplinkybių visumą, pavyzdžiui, minėtu atveju, ir nepriimti sprendimo konfiskuoti autobuso, kuris priklauso autobusų parkui, o vairuotoją bausti švelnesne bausme.

„Negalima įtvirtinti tokio teisinio reguliavimo, nuobaudų dydžio, kad teismas, atsižvelgdamas į visas turinčias reikšmės bylos aplinkybes, negalėtų individualizuoti griežtos nuobaudos, skiriamos konkrečiam asmeniui už konkretų teisės pažeidimą“, – teigė Konstitucinio Teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis.

Pasak Konstitucinio Teismo, teismams turi būti suteikta galimybė spręsti ne tik ar reikia konfiskuoti transporto priemonę, bet galbūt taikyti ir švelnesnes bausmes.

Nors Konstitucinis Teismas paskelbė prieštaraujančias Konstitucijai Administracinių teisės pažeidimų kai kurias nuostatas, įvedus griežtesnes sankcijas 2007-aisiais, vėliau sumažėjo eismo įvykių dėl neblaivių asmenų kaltės. Tokių avarijų 2007 metais buvo per 800, žuvo 70, o sužeista per 1,2 tūkst. žmonių, o pernai žuvo perpus mažiau, o sužeistųjų buvo tris kartus mažiau.

Policija informuoja, kad per pastaruosius kelerius metus neblaivių prie vairo, kurie sėda vairuoti tokios būklės antrą kartą, kasmet nubaudžia po maždaug 900 asmenų. Teismai yra nutarę konfiskuoti iš tokių asmenų transporto priemones vien pernai beveik 800 kartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
nu ir teisingai, gere tai vairuotojas o ne transporto priemone, seniau gi buvo kad pravaryt TA reikedavo sveikatos pazymos, taigi masinai TA varai ne vairuotojui. siandien tu su ja vaziuoji ryt gal kitas nupirkes vaziuos. man atrodo jonavoj ateme autobusa is autobusu parko del girto vairuotojo, debilizmas. kas vairavo tas ir atsako. dar su greicio virsijimu ta nesamone reik panaikint. kai pavogs vagys kokio advokato masina ir prasines pro radara belekokiu greiciu - gal panaikins ir ta nesamone

1am

1am  portretas
burlioke, išmok rašyti lietuviškai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių