Padangų amžius: kaip jį nustatyti pagal kodą?

Kiekvieną pavasarį ir rudenį vairuotojams tenka iš naujo pamąstyti apie turimą automobilio „apavą“ – pirmiausia, jį reikia priderinti pagal sezono reikalavimus ir tuo pačiu apsispręsti ar turimos padangos vis dar yra tinkamos naudoti, ar jau laikas ieškoti naujų. Jeigu padangų protektorius tenkina kelių eismo taisyklių reikalavimus, tuomet kitas svarbus tinkamumo rodiklis – padangų amžius. Kaip taisyklė, kai kurie padangų pardavėjai skelbia, jog jau ir po kelerių metų nuo pagaminimo padangos nebetinkamos naudojimui, nepriklausomai nuo to kur ir kaip jos buvo naudotos ar tik sandėliuotos. Ar tikrai taip yra?

Padangų amžių galima apskaičiuoti patiems – tereikia žvilgtelėti į padangos pagaminimo datą. Ši data būna įtraukta į padangos serijos numerį, kuris yra užrašytas padangos išorėje. Serijos numeris yra raidžių ir skaitmenų kodas, susidedantis iš 11 skaičių ir dažniausiai, bet ne visada, prieš juos esančio akronimo DOT (angl. – Department of Transportation – Transporto ministerija). Paskutiniai 4 serijos numerio skaičiai reiškia padangos pagaminimo datą:

Pirmi du skaičiai reiškia padangos gaminimo savaitę (ji kinta nuo 01 iki 52), kiti du skaičiai – metus. Padangų, pagamintų iki 2000-ųjų, pagaminimo metai nurodomi vienu skaitmeniu (pvz., 189 reikštų 18-a savaitė, 1999).

Kodas 1800 reiškia, jog padanga pagaminta 2000 metais balandžio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių