Nuo kitų metų saugos diržų reikės ir augintiniams

Nuo kitų metų ketinama įvesti šunų ir kačių vežiojimo automobiliuose taisykles. Tiesa, pirmaisiais metais jos bus tik rekomendacinės.

Kinologai sutinka, kad gyvūnai ir gali sukelti avarijas, ir patys nukentėti autoįvykiuose, praneša LTV laida „Šiandien“.

Kitąmet Susisiekimo ministerija ketina patvirtinti naminių gyvūnų vežimo automobiliais taisykles.  
„Manome, kad įvertinę europinę praktiką, mes nustatysime reikalavimus. Pirmas dalykas, gyvūnas turi būti prisegamas vienaip ar kitaip: arba jis turi būti dėžėje ir dėžė prisegama, arba jisai pats taip pritvirtinamas, kad negalėtų laisvai bėgioti po saloną arba bagažinę“, – teigė Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Pasak Susisiekimo ministerijos atstovo, kai kuriose Europos Sąjungos šalyse yra griežtos taisyklės, kai kur – tik rekomendacijos.

Pirmaisiais metais Lietuvoje turėtų galioti rekomendacinio pobūdžio taisyklės, ir vairuotojai baudžiami nebus, tačiau vėliau jos gali būti privalomos.

Policijos pareigūnai sako, kad duomenų apie automobiliuose vežiojamų naminių gyvūnų galimą įtaką Lietuvoje įvykusiems eismo įvykiams nėra, o ir į avarijas patekusių šunų ir kačių – vos vienas kitas. Dažniausiai jie nukenčia nedaug.

Pati nuolat ne vieną šunį automobilyje vežiojanti vilnietė Živilė Čepulienė sako iki šiol dėl jų avarinių situacijų kelyje nepatyrusi.

„Pas mane visada yra pertvara, grotos, ne tiktai dėl saugumo, bet ir dėl švaros. Salone aš šuns nevežioju. Salone vežu tik buldogą. Jis sėdi priekyje prie keleivio vietos, prie kojų, jis ant sėdynių nelipa“, – teigė šunų augintoja ir veisėja Ž. Čepulienė.

Tačiau kinologė sutinka, kad bent jau rekomendacinės taisyklės būtinos, kaip ir papildoma informacija bei priemonės šunims vežioti, kurių Lietuvoje neįmanoma rasti.  

Amerikos automobilių asociacijos apklausos duomenimis, 80 proc. vairuotojų dažniausiai visur kartu vežiojasi savo augintinius ir tik 17 proc. jų naudoja saugos priemones – diržus, dėžes ar pertvaras.

Kas trečias prisipažino, kad kelionėje augintinis blaško, o kone 60 proc. teigė dėl šuns patyrę pavojingų situacijų kelyje.


Šiame straipsnyje: Saugos diržai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių