Neįgaliųjų automobilių vietas dažniau užima vyrai

Neįgaliųjų vietas prie prekybos centrų dažniausiai užima jauni, didmiesčiuose gyvenantys vyrai. 

Žmonių su negalia sąjungos atstovai sako, kad įžūlūs vairuotojai dažniausiai nenutuokia, ką reiškia neįgaliam žmogui su pirkinių krepšiais nusigauti į automobilių stovėjimo aikštelės galą, ir nesijaučia kalti dėl savo elgesio. Todėl pradedama kampanija „Aš niekada neužimu neįgaliųjų vietos“, kuri padės žmonėms geriau suprasti vieni kitus ir sąmoningiau elgtis. 

„Neįgaliųjų vietos dažniausiai užimamos stovėjimo aikštelėse prie prekybos centrų, neįgaliųjų vietas įžūlūs vairuotojai paprastai užima piko metu - po darbo, per pietų pertraukas ir savaitgaliais. Dažniausi pažeidėjai - jaunesnio amžiaus vairuotojai, dažniau vyrai nei moterys“, - sakė Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius. 

Pasak Žmonių su negalia sąjungos prezidentės Rasos Kavaliauskaitės, neįgalieji susiduria su visuomenės nesupratingumu ir nežinojimu. „Norėtume, kad vairuotojai suprastų neįgalių žmonių patirtį. Mums daug sunkiau nusigauti iki parduotuvės ir sugrįžti į automobilius su pirkiniais. Kartais neįgalieji net negali išlipti iš savo automobilio, nes įprastose vietose automobiliai yra sustatomi pernelyg glaudžiai“, - sakė Rasa Kavaliauskaitė. 

„Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Tony Holmberg teigimu, bendrovė nusprendė kartu su Žmonių su negalia sąjunga bei dizaino studijos „TAPE“ inicijuotu portalu http://www.neįgalieji.lt/ informuoti vairuotojus apie neįgaliųjų problemas, taip pat skatinti susimastyti kiekvieną vairuotoją, kuriam atrodo, jog kad ir trumpam palikdamas savo tranporto priemonę neįgaliesiems skirtoje vietoje, niekam nesukelia nepatogumų.

 „Rimi Lietuva“ jau kelerius metus bendradarbiauja su kelių policija ir reguliariai praneša apie parduotuvių aikštelėse neteisėtai užimamas vietas, tačiau akivaizdu, kad tokių veiksmų neužtenka. Nutarėme pasitelkti papildomas priemones, kurios padės perteikti vairuotojams neįgaliųjų patirtį ir tai paskatins juos pirmiausia pagalvoti apie kitą“, - kalbėjo T.Holmberg. 

Pasak jo, pradėjus šią kampaniją tikimasi pelnyti vairuotojų supratingumą - kad neįgaliųjų vietos būtų visada laisvos ir parengtos neįgaliųjų transportui visuomet. Vadovas taip pat apgailestavo, kad vairuotojų nežinojimas ir nesupratimas suformavo atsainų požiūrį, kad „jei trumpam pastatysiu automobilį neįgaliojo vietoje, nieko neatsitiks“.

„Todėl vairuotojus ne bausime ar gąsdinsime, o stengsimės nuolat priminti neužimti neįgaliųjų vietos net trumpam“, - sakė „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius. 

Visi „Rimi“ prekybos centrų lankytojai yra kviečiami pranešti parduotuvių administracijai apie neteisėtai užimtas neįgaliųjų vietas. Jas taip pat galima fotografuoti ir siųsti į atnaujintą svetainę http://www.neįgalieji.lt/, kurioje jau dabar yra daugiau kaip 200 neįgaliųjų vietose pastatytų automobilių nuotraukų. Svetainės kūrėjai - „TAPE“ dizaino studija svetainėje įdiegė galimybę ne tik talpinti pažeidėjų nuotraukas, bet ir tiesiogiai jas siųsti policijos pareigūnams. 

„Aktyvios diskusijos žiniasklaidoje, kolegų bei draugų rate paskatino mus imtis konkrečių veiksmų, kad visi kartu galėtume spręsti neįgaliesiems aktualią problemą. Portale savo pilietiškumą gali išreikšti visi žmonės, talpindami pažeidėjų nuotraukas. Mūsų patirtis rodo, kad viešumas yra vienas geriausių būdų sudrausminti įžūlius vairuotojus“, - sako dizaino studijos „TAPE“ vadovas Arnas Blinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių