Naujoji „Volvo Trucks“ sistema „I-See“ sumažins išlaidas degalams

„Volvo Trucks“ sukūrė degalus taupančią sistemą „I–See“. Jos veikimas pagrįstas transporto priemonės sukuriamos kinetinės energijos įkalnėse ir nuokalnėse panaudojimu. Įdiegus šią sistemą sunkvežimių pramonėje, transporto įmonės degalų sąnaudas gali sumažinti iki 5 proc.

Kinetinė energija yra mechaninis darbas, atliekamas norint visiškai sustabdyti judantį objektą. Kai transporto priemonė yra stabdoma, kinetinė energija virsta šiluma, kuri išsiskiria į aplinką. Daugelis pasaulio automobilių gamintojų ieško įvairių būdų, kurie leistų geriau panaudoti šią energijos rūšį, kad ji nevirstų pertekline šiluma.

„Jei būtų įmanoma efektyviai panaudoti didesnę sukuriamos kinetinės energijos dalį, tai galėtų padėti sumažinti degalų sąnaudas. Dėl to sumažėtų aplinkos tarša, o sunkvežimiai taptų ekonomiškesni – šiandien tai yra ypač svarbu, nes išlaidos degalams daugeliui transporto įmonių tampa vis sunkesne našta“, – pasakoja „Volvo Trucks“ produktų vystytojas Anders Eriksson.

Būtent šį tikslą „Volvo Trucks“ pasiekė sukūrusi savo naująjį „I-See“ sprendimą. Sistema sunkvežimio sukurtą kinetinę energiją panaudoja jo važiavimui kylant į kalną. Nuokalnėse ta pati energija panaudojama transporto priemonės greičiui didinti.

Kinetinės energijos panaudojimas leidžia sutaupyti 5 proc. degalų.

Tam, kad kinetinė energija būtų kuo efektyviau išnaudota, „I-See“ sistema atlieka šešias skirtingas operacijas. Pavyzdžiui, „I-See“ padidina sunkvežimio greitį prieš įkalnes, leidžia jam kuo ilgiau važiuoti aukščiausia pavara ir nuokalnėse įjungia laisvosios eigos režimą, panaudojant transporto priemonės svorį kaip varomąją jėgą.

„I-See“ geriausiai veikia ten, kur kelio reljefas yra kalvotas. Vidutinio ilgio ir statumo nuokalnėse „I-See“ užtikrina, kad ilgus kelio ruožus sunkvežimis įveiktų laisvąja eiga, nenaudodamas variklio“, – sako Anders Eriksson, „I-See“ sistemos projektavimo atsakingasis asmuo.

„Ši sistema ypatinga tuo, kad sugeba išnaudoti laisvąja eiga veikiančio sunkvežimio privalumus, – priduria jis. – Laisvąja eiga riedantis sunkvežimis beveik nenaudoja degalų. Visgi, norint tinkamai išnaudoti laisvosios eigos režimo privalumus, būtina įvertinti daugelį aplinkybių, pavyzdžiui, ar kitame kelio ruože sunkvežimio greitis mažės ar didės. Net ir keleto procentų kelio nuolydis gali turėti lemiamos reikšmės degalų sąnaudoms“, – atskleidžia A. Eriksson.

Kiti svarbūs veiksniai yra oro pasipriešinimas ir sunkvežimio svoris. Taigi, sistema privalo stebėti ir apdoroti labai daug informacijos. Daugeliui „I-See“ išbandžiusių vairuotojų šios sistemos važiavimo valdymo stilius pasirodys pažįstamas.

„I-See“ mėgdžioja gerų vairuotojų vairavimo stilių, kurie stengiasi išnaudoti sunkvežimio kinetinę energiją, laiku padidina greitį ir pavaras perjungia tik tada, kai to tikrai reikia, – sako H. Wokil. – Tačiau, priešingai nei vairuotojas, „I-See“ niekada nepavargsta – ji yra tarsi autopilotas.“

Todėl vairuotojas gali daugiau dėmesio skirti keliui ir kitiems vairavimo aspektams. Be to, vairuotojas ne taip pavargsta ir patiria mažiau įtampos. „Budrus vairuotojas geriau atlieka savo darbą. Tuo mes neabejojame“, – sako H. Wokil.

A. Eriksson taip pat pastebi, kad ši sistema taupo ne vien degalus. „Pavyzdžiui, įdiegus „I-See“ ne taip greitai susidėvi stabdžiai ir padangos – o tai dar labiau padeda saugoti aplinką“, – sako jis.

„I-See“ bus siūloma nuo 2013 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ddr

ddr portretas
gi lietuvoj negalima vaziuoti isijungus neutralia :D

ss

ss portretas
Kazkoks lievas straipsnis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių