Naudotos padangos Kaune utilizuojamos nemokamai

Kiekvienas Kauno gyventojas per metus turi teisę nemokamai priduoti 5 vienetus lengvųjų automobilių padangų. Automobilių savininkai padangas dažniausiai keičia kas 2-3 metus, todėl padangų, kurias turėtų priimti antrinių žaliavų aikštelės Kauno mieste, nėra labai daug. 

Gyventojai tokias atliekas patys gali nemokamai pristatyti į antrinių žaliavų bei stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles adresu:  Ašigalio g. 20 arba Julijanavos g. 1a. Netrukus turėtų pradėti veikti ir trečia antrinių žaliavų bei stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė Nemajūnų g. 10 (Petrašiūnai).

Įmonės ir organizacijos už 1 toną naudotų padangų turi sumokėti 581,54 Lt. Gyventojai, pateikę automobilio techninį pasą, gali priduoti 5 padangas nemokamai.

„Kaune naudotų padangų utilizavimo tvarka yra tokia pati, kaip ir visoje Lietuvoje. Padangų utilizavimas yra finansuojamas iš gamtosauginių lėšų, tam skiriamos dotacijos. Bešeimininkes padangas, kurias surenka miestą tvarkanti „Kauno švara“, nemokamai utilizuoja AB „Akmenės cementas“, - pasakojo Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė.

Anot vedėjos, valstybėje nėra visiškai sutvarkyta padangų utilizavimo sistema. „Įmonės, kurios prekiauja padangomis, gyventojams uždeda papildomą gaminio mokestį, už kurį įmonė turėtų po to priimti panaudotas padangas ir pasirūpinti jų sunaikinimu. Tačiau verslininkai dažnai dar papildomai apmokestina gyventojus už padangų priėmimą. Taip valstybė už padangų sutvarkymą moka du kartus: iš pradžių gyventojas sumoka už prekę su papildomu gaminio mokesčiu, o vėliau Savivaldybės dotuoja jų utilizavimą, nors gaminio sunaikinimu turėtų taip pat pasirūpinti įmonės“, - situaciją komentavo Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Šiais metais Kauno miesto savivaldybės biudžete nelegalių sąvartynų sutvarkymui, padangų utilizavimui buvo numatyta 250 tūkst. litų. „Kasmetinių talkų metu tvarkant miestą nuolat surenkama nemažai panaudotų (bešeimininkių) padangų, kurias mes pristatome į AB „Akmenės cementas“, nes ši bendrovė laimėjo Aplinkos ministerijos skelbtą konkursą utilizuoti padangas. Ministerija apmoka pačių padangų utilizavimą, o Kauno miesto savivaldybė - nuvežimą į bendrovę“, - sakė Atliekų tvarkymo poskyrio vedėjas Aleksandras Beliavičius.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja M.Stanikūnienė nuogąstavo, kad kauniečiai dažnai nepasidomi, kur galima pristatyti panaudotas padangas, todėl jas numeta šalikelėje, pamiškėje. Be to, vedėja pastebėjo, kad mieste yra ir privačių įmonių, kurios surenka panaudotas padangas ir jas utilizuoja, tačiau dažnai jas tiesiog kaupia.

„Gyventojai, kurie veža padangas į privačias įmones, privalo joms sumokėti padangų utilizavimo mokestį, tuo tarpu antrinių žaliavų bei stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles eksploatuojanti „Kauno švara“ šią paslaugą teikia nemokamai. Sutinku, jog šios aikštelės galėtų dirbti ir ilgiau, taip pat ir savaitgaliais. Mano manymu, bendrovė privalo organizuoti darbus taip, kad gyventojai nepajustų jokių nepatogumų pristatant panaudotas padangas“, - kalbėjo vedėja.

Ašigalio g. 20 aikštelės darbo laikas:

Pirmadieniais - sekmadienis, nedarbo diena

Antradieniais - penktadieniais nuo 9 val. iki 18 val.

Šeštadieniais - nuo 9 val. iki 15 val.

Julijanavos g. 1a aikštelės darbo laikas:

Pirmadieniais - sekmadienis, nedarbo diena

Antradieniais - penktadieniais nuo 9 val. iki 18 val.

Šeštadieniais - nuo 9 val. iki 15 val. 


Šiame straipsnyje: padangos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių