Mokyklose bus dalijami „Saugaus pirmoko pasai"

Susisiekimo ministerija su Automobilių kelių direkcija pranešė parengusios „Saugaus pirmoko pasus“, kurie šiemet į mokyklą pradėsiantiems eiti vaikams turėtų priminti, kaip saugiai elgtis keliuose.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis antradienį per spaudos konferenciją informavo, kad jau atspausdinta 30 tūkst. tokių „pasų“, paruoštų konsultuojantis su saugaus eismo specialistais, socialiniais darbuotojais, psichologais.

„Tie pasai jau pasiekę savivaldybių Švietimo skyrius, ir rugsėjo pirmąją kiekvienas pirmokas savo mokykloje tokį pasą gaus“, - sakė E.Masiulis.

„Saugaus pirmoko pase“ vaikai galės rasti informaciją apie pagrindinius kelio ženklus, galės nupiešti savo kelią į mokyklą, sužinoti, kaip gatvėje privalo elgtis pėsčiasis, kaip taisyklingai užsisegti atšvaitą ir atlikti nedideles užduotis, kurios padės patikrinti, kaip kelyje elgiasi tėvai, pavyzdžiui, ar užsisega saugos diržus.

„Tikimės, kad šis pasas bus ne tik suvenyras tokia įsimintina proga, bet ir tam tikra prasme mokymo priemonė, kuria galės naudotis ir pirmokų mokytojai, aptarinėti įvairias situacijas, susijusias su saugiu eismui“, - sako E.Masiulis.

Pasak jo, tėvai prieš prasidedant mokslo metams turėtų pasirūpinti atšvaitais, kuriuos vaikas turėtų segėti ir iš priekio, ir iš užpakalio, taip pat pratinti vaiką saugiai elgtis keliuose savo pavyzdžiu.Siekiant priminti saugaus elgesio keliuose svarbą, žiniasklaidos kanalais taip pat ketinama rodyti kelias socialines reklamas, primenančias, kaip elgtis gatvėse.E.Masiulis sako, kad šiuo metu didžiuosiuose miestuose saugiam eismui organizuoti skiriama per mažai dėmesio, Vilniaus ir Kauno savivaldybės neturi vadinamų juodųjų dėmių - avaringų ruožų keliuose - žemėlapio.

„Kai neturi žemėlapio „juodųjų dėmių", nežinai ir priemonių, kaip tikslingai spręsti tas problemas“, - teigė ministras.

Pasak jo, požiūris į saugaus eismo organizavimą miestuose turėtų būti sistemingesnis ir profesionalesnis.

„Kaip podukra yra saugus eismas, ir (jam - BNS) skiriama labai mažai lėšų, nors sankryžos įrengimui arba pažymėjimui arba kaip tik kai kur pėsčiųjų perėjos reikia atsisakyti, nes ten žūsta žmonės, greitis padidintas ir nėra apšviesta normaliai ta perėja – tokiems sprendimas didelių pinigų nereikia“, - kalbėjo E.Masiulis.

Jo teigimu, šiemet keliuose žuvo 10 vaikų, sužeista 416 nepilnamečių. Kai kuriose savivaldybėse, ypač Vilniuje ir Kaune, žuvusiųjų ir sužeistųjų keliuose skaičius auga. Susisiekimo ministerija sako skyrusi milijonines lėšas gerinti kelių infrastruktūrai, įdiegti saugias eismo priemones, kad tokių nelaimių būtų kuo mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių