Ministras: sprendžiant pasienio problemas reikia strateginių sprendimų

Sprendžiant sienos kirtimo su Baltarusija problemas būtini strateginiai sprendimai ir abiejų šalių vieningas veikimas, sako naujasis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Padėtis yra sudėtinga, galima ir dramatiškiau tai pavadinti. Manau, kad tai, kas yra pasienyje, ir ypač su Baltarusija, nedaro garbės mums visiems, ir vežėjų orumui nelabai atitinka tos sąlygos, kurios yra. Suprantama, kad per dieną-dvi negalima išspręsti situacijos, reikia strateginių sprendimų“, - pirmadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė ministras, buvęs ambasadorius Baltarusijoje.

Jo teigimu, reikia sprendimų, susijusių su postų infrastruktūra, su elektroninės sienos projekto įgyvendinimu, kad vežėjai galėtų iš anksto rezervuoti sienos kirtimo laiką.

„Ir tie sprendimai turi būti abipusiai, nes jeigu iš vienos pusės išspręsime, iš kitos - nespręsime, tai neveiks“, - pabrėžė L.Linkevičius.Jis patvirtino, kad kalbama ir apie dviejų naujų pasienio postų įkūrimą. Jie, tikimasi, turėtų sumažinti eiles Medininkų pasienio poste.

Ministro teigimu, pirmadienį Vyriausybė nusprendė, kad dabartinę situaciją skubiai turėtų spręsti atsakingos institucijos pagal savo kompetenciją, o lygiagrečiai turėtų būti daromi ir strateginiai sprendimai.

„Dabar duoti nurodymai, kad padėties sprendimo imtųsi atsakingos institucijos, ir tikėkimės, kad tai bus daroma“, - tvirtino L.Linkevičius.Paklaustas, ar prieš kitas Kalėdas ir Naujuosius metus vežėjams jau nebereikės paromis laukti eilės kirsti sieną, ministras vylėsi, kad padėtis pasienyje pagerės anksčiau.„Manau, kad greičiau turėtų būti, ne po metų, bet matysime, kaip seksis“, - sakė jis.

Pasak vyriausiojo valstybės muitininko, Muitinės departamento generalinio direktoriaus Antano Šipavičiaus, pirmadienio ryto duomenimis, ilgiausiai vilkikams reikės laukti prie Švenčionių ir Lavoriškių kontrolės punktuose - čia eilėse teks praleisti apie parą, tuo metu kertantiems sieną per Medininkų punktą reikės laukti apie pusę paros.

„Šiuo metu Medininkų kelio poste tiek iš Baltarusijos pusės, tiek iš Lietuvos pusės laukia apie 200 krovininių vilkikų, pralaidumas posto šiuo metu yra apie 400 transporto priemonių, tai Medininkų kelio poste transporto priemonės turėtų laukti apie pusę paros. Tačiau situacija yra sudėtingesnė kituose pasienio kontrolės punktuose - Šalčininkų, Lavoriškių - dėl dabartinių gamtinių sąlygų, tai yra dėl pūgos, dėl galimybių privažiuoti prie šitų punktų“, - žurnalistams sakė A.Šipavičius.

Jo teigimu, planuojant naujus infrastruktūros projektus reikia bendrų sprendimų su Rusija ir Baltarusija.„Pasienio punkto pralaidumas priklauso nuo punkto pralaidumo abiejose pusėse“, - pabrėžė jis.

A.Šipavičiaus teigimu, derybos tarp šalių vyksta ministru lygiu, tačiau konkrečių sprendimų dėl naujų pasienio kontrolės punktų esą  kol kas nėra.

„Mes domimės pasienio kontrolės punktų pralaidumais, kurie yra Europos Sąjungoje, kokios ten yra galimybės, ir turiu atkreipti dėmesį, kad Lietuvos pasienio kontrolės punktų, esančių prie išorinės Europos Sąjungos sienos, pralaidumas yra ženkliai didesnis negu panašių pasienio kontrolės puntų, esančių kitose ES šalyse“, - aiškino Muitinės departamento vadovas.Vyriausybė pirmadienį per posėdį svartė situaciją pasienyje su Baltarusija, kur pastarosiomis savaitės driekėsi vilkikų eilės.

Baltarusija dėl to Lietuvai įteikė notą, kurioje priminė, jog pagal esamus susitarimus šalys per parą privalo praleisti per Baltarusijos ir Lietuvos sieną 600 krovininių automobilių, ir prašė užtikrinti, kad to būtų laikomasi.Gruodžio 5 dieną pranešta, kad po keturis mėnesius trukusio tyrimo sulaikyti 29 Medininkų kelio poste dirbę muitininkai. Jie įtariami piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu. Netrukus po to pasienyje nusidriekė eilės.

Pasak Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ atstovo spaudai Gyčio Vincevičiaus, eilės ilgėja dėl švenčių. Eiles su šventėmis sieja ir Muitinės departamentas.Medininkai yra pagrindinis kontrolės postas prie sienos su Baltarusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
nereikejo eskiuku metit ir elgtis oriai ir pagarbej su partnereis . O cia kaip prostitute ka sako ta ir darom ir viska palaikom ka lepia net provokacijos .....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių