Medininkų PKP: audringa įvykių savaitė

Praėjusią savaitę Lietuvos muitinę krėtė didžiausias visų laikų korupcijos skandalas. Buvo sulaikyti 30 muitininkų, ėmusių 20-40 Lt. kyšius iš sunkiojo transporto vairuotojų. Paanalizuokime, kaip šią situaciją mato ir vertina muitinė, vežėjai, jų asociacija.

Kas vyko muitinėje gruodžio 5 d.?

Gruodžio 5 d. dėl korupcijos apraiškų, vieni Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto inspektoriai buvo sulaikyti iš karto baigę darbą, kiti − vos tik atvykę į tarnybą. Kai kurie pareigūnai buvo sulaikyti savo namuose. Iš viso įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo šioje baudžiamojoje byloje planuojama pareikšti daugiau nei 30-čiai muitinės pareigūnų.

Kaip Cargonews redakcijai sakė Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė, šių kraštutinių priemonių buvo imtasi tuomet, kai prevencinių kovos prieš korupciją priemonių (tarnybinės veiklos ir elgesio vertinimų, pokalbių su pareigūnais ir jų vadovais, netikėtų postų patikrinimų, pareigūnų rotacijos) nebeužteko.

Gruodžio 7 d. Generalinė prokuratūra informavo, kad Teismas kol kas nuo pareigų nušalino penkis iš trisdešimties piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu įtariamų Medininkuose dirbusių Lietuvos muitinės tarnybos pareigūnų. Prokuratūros atstovė Rūta Dirsienė penktadienį patikino, kad yra paduoti prašymai nuo pareigų nušalinti visus nusikaltimais įtariamus pareigūnus. „Procesas vyksta rašytine tvarka“, – teigė R. Dirsienė. Pati didžiausia muitininkams gresianti bausmė už tokius nusikaltimus yra laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Netepsi – nevažiuosi

Lietuvos vežėjai, stambaus masto korupciją Medininkuose sutiko vertinti tik tai anonimiškai, neviešindami savo vardų ir atstovaujamų įmonių. Jiems patiems dalyviams tokioje korupcijos sistemoje garbės nedaro, tačiau, ar turėjo kitą variantą? „Netepsi – nevažiuosi,“ – sako vežėjai, iš kurių daugelis laikėsi nerašytos taisyklės muitinės pareigūnams į dokumentus įdėti 20-40 Lt. kupiūras.  Priešingu atveju, anot vežėjų, sienos kirtimas virsdavo laike neapibrėžta problema, kuri suradus esamų galimų problemų, praigindavo visą kelionę neribotam laikui. Kai kuriems vairuotojams, žinodami situaciją pasienyje, papildomų lėšų kelionei įduodavo patys įmonių vadovai.

Vairuotojas į dokumentus neįdėjęs reikiamos nerašytose taisyklėse numatytos ir visiems žinomos sumos (20-40 Lt.), sulaukdavo atitinkamos muitininkų reakcijos. Vienas dažnesnių muitininkų pretekstų ilgesniam laikui sulaikyti vilkikus – tas, kad jie važiuoja neva su nestandartiniais degalų bakais. Įstatymai numato, kad tais atvejais, kuomet degalų bakų talpa yra didesnė, nei nurodo automobilio gamintojas, už įvežamų į Lietuvą degalų viršijimą tenka sumokėti akcizo bei kitus mokesčius. Nors degalų bakai būna standartiniai ir muitininkai tai mato, tačiau stabdo automobilius ilgesniam patikrinimui.

Dar spalio 26 d. vežėjų asociacijos „Linava“ Krovininio transporto tarybos posėdyje vežėjai korupcijos ir kovos su ją problemas aptarė su Lietuvos Muitinės departamento vadovais. Posėdyje buvo iškeltas klausimas, kodėl muitininkai užlaiko transporto priemones iki kelių valandų, kol nustato ar bakai yra gamykliniai. Vilniaus teritorinės muitinės viršininkas Jonas Reklaitis, Medininkų posto viršininkas Gintautas Pupalaigis vežėjus patikino, jog priklausomai nuo transporto priemonės gamintojo atstovo atsakymas apie užklausas dėl gamyklinių bakų gaunamas per 15-30 minučių. Tačiau, vežėjai dalindandamiesi patirtimi, Cargonews sakė, kad ši patikra užtrukdavo iki 2-3 val., tačiau kaip mat reikalai pajudėdavo, kuomet su dokumentais buvo pateikiamos kelios dešimtinės. Posėdyje susirinkę vežėjai pasiūlė po transporto priemonių patikrinimo procedūros, išduoti jiems patikros sertifikatus dėl transporto priemonėse įrengtų gamyklinių bakų, kad ant to paties “grėblio” netekt užlipti kitus kartus.

Posėdyje dalyvavęs Muitinės departamento tarnybinių tyrimų tarnybos viršininkas Giedrius Cininas sakė, kad kol kas patikrinimų metu vairuotojai yra įspėjami, kad nepapirkinėtų muitininkų, tačiau gali būti pradėti bausti kaip kyšių davėjai.

Vilkikų eilės (ne)juda

Po praėjusios savaitės įvykių, įdomūs dalykai susiję su sienų pralaidumu vyko pasienyje. Asociacijos „Linava” duomenimis, gruodžio 5 d. posto pralaidumas sumažėjo apie keturis kartus: įprastas Medininkų pasienio pralaidumas – 25 vilkikai per valandą, tačiau trečiadienį iki pietų buvo praleidžiama po 6 sunkvežimius.

Kaip CargoNews sake Muitinės departamento atstovė spaudai, gruodžio 5 d. rytą Medininkų kelio posto laidumas buvo sumažėjęs dėl iš anksto numatytų muitinės informacinių sistemų atnaujinimo darbų, tačiau pralaidumo mažėjimui įtakos turėjos ir su muitinės pareigūnų sulaikymu susiję veiksniai. „Tačiau jau gruodžio 6 d. siekiant, kad Lietuvos – Baltarusijos pasienyje laukiantys vairuotojai sparčiau įformintų muitinės procedūras, dirbti į Medininkų kelio postą buvo nukreipti pareigūnai iš kitų Vilniaus teritorinės muitinės postų bei mobiliosios muitinės kontrolės grupės. Per valandą poste patikrinama daugiau kaip 40 krovininių transporto priemonių atvykstančių į Lietuvą ir išvykstančių iš Lietuvos (po 20 – 25 transporto priemones į vieną pusę) – tiek, kiek dirbant įprastu režimu. Iš viso per gruodžio 6 – 7 d. pamainą patikrinta 1050 krovininių automobilių. Įprastas posto laidumas – 1100 krovininių automobilių,“ – situaciją komentavo G. Vitkauskaitė. Tačiau kalbinti vežėjai skubėjo tai paneigti. Jų teigimu, gruodžio 6 d. nuo beveik iki 16 va. eilė Medininkų PKP visiškai nepajudėjo.

Sulaukėme žinių, kad šį avaitgalį pralaidumo situacija Medininkų pasienyje buvo visai liūdna. Vilkikų vairuotojai nepajudėdami iš vietos laukė po dvi paras.Vairuotojai kėlė kirtingas versijas: vieni dėl susidariusių eilių kaltino muitinės pareigūnų trūkumą, kiti – nauja eilių registravimo tvarką, kiti manė, kad tai prieššventinio krovinių pervežimo bumo periodas. Dar iki savaitgalio Muitinės departamento atstovė G. Vitkauskaitė patikino, kad šiuo metu muitinė muitinė turi pakankamai kvalifikuotų pareigūnų, kad darbas pasienyje vyktų sklandžiai. „Į Medininkų kelio postą nukreipti pareigūnai iš kitų Vilniaus teritorinės muitinės postų, muitinės mobiliosios kontrolės grupės, artimiausiu metu bus pasitelkti ir kitų teritorinių muitinių pareigūnai. Lietuvos muitinė dirba ir stengiasi, kad nenukentėtų teisėto verslo interesai,“ – sakė G. Vitkauskaitė.

Taip pat susisiekėme su asociacijos „Linava“ viceprezidentu Mečislovu Atroškevičiumi pasiteirauti apie asociacijos indėlį, siekiant išspręsti sienų pralaidumo problemą. „Kalbėjome apie pasienio pralaidumą ne tik su Lietuvos muitinės, bet ir Pasienio punktų direkcija prie Susisiekimo ministerijos, VSAT vadovybe. Problema didele dalimi yra dėl  infrastruktūros nepakankamumo, o dirbančių pareigūnų skaičių didinti galima tik įrengus jiems darbo vietas, papildomas eismo juostas ir panašiai. Būtinos ir vairuotojų poilsio aikštelės-terminalai, nes be jų chaosas pasienyje vargu ar baigsis,” – sakė M. Atroškevičius.

Dar viena versija

M. Atroškevičius apibendrindamas praėjusios savaitės įvykius pastebi, kad kad ši institucija sugeba pati išsivalyti. “Tai sveikos institucijos požymis, nes jos vadovai principingai ėmėsi spręsti problemą. Kitose institucijose vis dar pasitaiko munduro garbės gynėjų, tad išorėje problemų tarsi nėra, bet visi apie jas kalba,” – dėstė “Linavos” vicerezidentas.

Tačiau vienam iš kalbintų Vilniaus vežėjų tokia nuomonė kelia šypseną. Jis pateikė savo versiją apie apie įvykius, praėjusią savaitę drebinusius pasienį. Jis pasieniečių sulaikymo akciją vertina kaip šou televizijos žiūrovams prablaškyti. Anot jo, atėjo laikas „ūkiškai gyvenantiems valdininkams pakeisti savo piemenis“. „Modelis pasenęs, nuvalkiotas, bet efektyvus. Čia vienu šūviu nušaunami du zuikiai – tikslas pasiektas (nelengva tokį kiekį muitininku atleisti iš pareigų po viena) ir visuomenei saldainiukas, kuris vadinasi „mes juk dirbame“,“ – sakė krovinių pervežimo kompanijos vadovas. Jo teigimu, už kontrabandą nuteisiami tik tie, kas ją smulkiais kiekiais veža namo, tikėdamiesi realizavę siaurame pažystamųjų rate uždirbti pinigų šeimai išmaitinti. „O tuo metu tikrieji kontrabandininkai, kurie cigaretes veža sunkvežimiais didžiulėse gamyklinėse dėžėse, net nepridengdami krovinių, kad daugiau tilptų, iš 5 ar 10 sunkvežimių viena „įmeta į televizijoseterį“. Žinoma, dažniausiai ne pilną, o tokį kaip per televiziją rodo – 50-100 dėžių, sudėliotų į puspriekabės dugną ar apvyniotų juoda plevėle. Šie nuostoliai jau įtraukti į „gamybines“ sąnaudas ir „juodo verslo“ sėkmės neįtakoja, tačiau tiems, kas žiūri televizorių, vis šiokia tokia atrakcija,“ – pasakojo vežėjas.

Vežėjai skeptiškai vertina, kad po muitinės pareigūnų sulaikymo situacija pasienyje iš esmės pasikeis ir su dokumentais nepateikdami kelių kupiūrų galės greitai kirsti sieną ir judėti tikslo link.


Šiame straipsnyje: Medininkaipasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Sekancia diena po to sulaikymo pinigelius ramiausiai reketavo sienos "pemenys" . Tikrai triuksmas del atrakcijos ziurovams pries sventes. O salia, matyt, vyksta kazkokie rimtesni reikalai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių