Lietuvoje populiariausia keliauti automobiliu

Lietuvoje vietinių turistų kelionių su viena ir daugiau nakvynių per šių metų devynis mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2007 metais, padaugėjo nežymiai - 0,9 proc., o vienadienių lankytojų kelionių - 1,3 proc.

Statistikos departamento duomenimis, vietinių turistų kelionės su viena ir daugiau nakvynių sudarė 2,2 mln., o vienadienių lankytojų - 12,9 mln.

Vienos kelionės metu Lietuvoje gyventojai 2008-ųjų sausio-rugsėjo mėnesiais išleido vidutiniškai 169 Lt. Mažiausiai, tai yra 74 Lt, pinigų žmonės išleido vykdami į kelionę lankyti savo sodo ar sodybos. 86 Lt išleido lankydami draugus ir gimines, 174 Lt vykdami į kelionę verslo ir profesiniais interesais, 263 Lt - važiuodami poilsiauti, 286 Lt - apsipirkti, o 353 Lt - sveikatingumo tikslais.

Apklausos duomenimis, su nakvyne keliavo daugiau moterų (55 proc.) negu vyrų (45 proc.).

Dauguma vietinių gyventojų kaip pagrindinį kelionės tikslą nurodė draugų ir giminių lankymą - 39 proc., atostogas ir poilsį - 32 proc., verslo ir profesinius interesus - 14 proc., savo sodo ar sodybos lankymą - 7 proc., apsipirkimą ir kitus tikslus - 5 proc., sveikatingumo - 3 proc.

Kelionės metu 43 proc. vietinių turistų apsistojo pas gimines ir draugus, 25 - viešbučiuose ar poilsio namuose, 9 proc. - savo sodo namelyje ar sodyboje, 5 - sveikatingumo įstaigose, o 4 proc. nuomojo gyvenamąsias patalpas privačiame sektoriuje.

Keliaujant populiariausias transportas buvo lengvasis automobilis - juo keliavo 83 proc. gyventojų. Autobusą rinkosi 15 proc., traukinį ir kitą transporto priemonę - po 1 proc. respondentų.

Remiantis respondentų atsakymais, daugiausiai vietinių turistų vyko į Klaipėdos apskritį - 23 proc., Vilniaus - 16 proc., Kauno - 14 proc., Alytaus - 11 proc., Šiaulių ir Utenos apskritis - po 9 proc.

Dauguma turistų savo keliones po Lietuvą vertino labai gerai ir gerai (94 proc.), likusieji jas vertino patenkinamai arba blogai.

Į keliones po savo šalį Lietuvos gyventojai nevyko dėl didelio užimtumo (29 proc.), nepakankamų pajamų (20 proc.), sveikatos problemų (19 proc.), šeiminių įsipareigojimų (5 proc.), nenoro keliauti (5 proc.). 22 pro­c. gyventojų nevykimo priežasčių nenurodė.


Šiame straipsnyje: kelionės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių