Lazeriniai greičio mėgėjų auklėtojai

Šią vasarą avaringiausiuose kelių ruožuose pradės veikti 12 naujų greičio matuoklių. Per ateinančius metus jų planuojama įrengti dar 139. Be to, 11 mobilių greičio matuoklių bus aprūpinta ir šalies policija.

12 stacionarių greičio matuoklių valstybinės reikšmės magistraliniuose ir krašto keliuose įrengs Lietuvos automobilių kelių direkcijos skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė „Sonex technologies". Šių matuoklių fiksuojami duomenys bus perduodami į duomenų centrą, kurį ketinama įrengti Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos patalpose. Sutartis dėl greičio matavimo paslaugų su konkurso laimėtoju sudaryta 3 metams.

Šie lazeriniai greičio matuokliai pasižymi tuo, kad fiksuoja visą būrį automobilių (4 eismo juostuose) ir nustato kiekvieno iš jų greitį. Dvi 4 megapikselių kameros užtikrina aukštą vaizdo kokybę. Matuokliai tuo pat metu „mato" ir artėjančius, ir tolstančius automobilius. Su specialiai perprogramuotu matuokliu galima skirtingoms juostoms nustatyti skirtingus greičius (t.y. trečioje, „avarinėje" juostoje, kuria draudžiama važiuoti-lenkti, nustačius leistiną greitį 0 km/h, bus galimybė užfiksuoti tokio pažeidimo „autorius"). Naujasis prietaisas dirba be jokio poilsio, o duomenys apie pažeidimą policijos pareigūnams perduodami nedelsiant.

Ne mažiau svarbūs ir lazerinio matuoklio informaciniai „sugebėjimai": laisvalaikiu, kai negaudo greičio pažeidėjų, jis yra puikus talkininkas skaičiuojant eismo srautus, pavyzdžiui, remontuojamame kelių ruože (ši informacija padeda kelių darbininkams tiksliau ir greičiau planuoti savo veiklą).

Stacionarūs greičio matuokliai bus įrengti avaringiausiose vietose - ten, kur yra susiformavusios „juodosios dėmės" bei padidinto avaringumo ruožuose.

Remiantis Vakarų Europos valstybių patirtimi, automatizuotos greičio kontrolės sistemos yra viena iš efektyviausių greičio ribojimo priemonių pavojinguose kelių ruožuose. Stacionarūs greičio matuokliai pasiteisino ir Lietuvoje: 2005 metais įrengus pirmuosius du stacionarius greičio matuoklius, per dvejus metus jais buvo užfiksuota beveik 17,5 tūkst. leistino greičio viršijimo atvejų, o matuoklių įrengimo vietose jų veikimo laikotarpiu neįvyko nė vieno eismo įvykio, kuriame būtų sužaloti ar žuvę žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių