Kuba atsisakė leidimų užsienio kelionėms

Kubiečiams nuo sausio 14 dienos nebereikės gauti išvažiavimo leidimo užsienio kelionėms, antradienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Tai dar viena šioje komunistų valdomoje saloje vykdomų reformų.

Vyriausybė taip pat pailgino laiką, kurį piliečiai gali praleisti užsienyje - nuo 11 iki 24 mėnesių, sakoma ministerijos pranešime, kuriame priduriama, kad naujasis įstatymas įsigalios po 90 dienų.

Kuba griežtus kelionių suvaržymus taikė pusę amžiaus, bet tai nesutrukdė kasmet tūkstančiams jos piliečių nelegaliai emigruoti, kartais - leidžiantis į pavojingas keliones jūra išklerusiais laiveliais.

Nuo 1966 metų JAV vyriausybė automatiškai suteikia kubiečiams leidimą gyventi, jeigu jie sugeba pasiekti Jungtines Valstijas.

Kad galėtų legaliai išvykti į užsienį, kubiečiai turėdavo pateikti kvietimo laišką ir įsigyti leidimą, kuris galiodavo 30 dienų. Leidimus būdavo galima pratęsti 10 kartų, o po to keliautojas privalėdavo grįžti į Kubą arba prarasdavo teisę joje gyventi.
Toks komplikuotas biurokratinis vizų ir leidimų procesas taip pat reiškė įvairius mokesčius, dėl kurių daugeliui kubiečių kelionės į užsienį būdavo neįkandamos, nes vidutinis mėnesio atlyginimas Kuboje yra mažiau nei 20 JAV dolerių.

Kubos prezidentas Raulis Castro pernai paskelbė, kad vyriausybė planuoja imigracijos reformas, kurios bus vykdomos palaipsniui.

Prezidentas pastaruosius dvejus metus stūmė ekonomikos reformas, kuriomis siekiama pakelti valstybės dominuojamą Kubos ekonomiką, tuo pačiu išsaugant vienos partijos valdymą.

R.Castro prezidento įgaliojimus perėmė 2006 metais, kai jo senstantis brolis Fidelis, salą valdęs beveik penkis dešimtmečius, dėl sveikatos problemų atsistatydino.

Režimo krizė tęsiasi nuo pat Šaltojo karo pabaigos ir Sovietų Sąjungos, kuri buvo didžiausia Kubos globėja, subyrėjimo.

Šiandien Kuba, kurioje gyvena 11,2 mln. žmonių, smarkiai kliaujasi naftos turtingos ir kairiųjų valdomos Venesuelos parama.


Šiame straipsnyje: Kubakelionės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių