Konfiskuoti automobiliai savininkų nesulaukia metų metus

Konfiskuotus automobilius saugantys verslininkai skundžiasi, kad jų aikštelėse laikomų mašinų metų metais niekas neatsiima. Pasak verslininkų, saugojimo kaina dažnai net kelis kartus viršija tų automobilių vertę. Policijos pareigūnai ramina, kad pastaruoju metu automobilių konfiskavimas mažėja, bet kaip spręsti jau susikaupusių mašinų klausimą – neaišku.

Automobilių stovėjimo aikštelėje Panevėžyje – per du šimtus  konfiskuotų mašinų. Prieš dvejus metus priėmę jas saugoti verslininkai sako net neįtarę, kad automobiliais užvers visą aikštelę, o patys neišlįs iš teismų, bandydami prisiteisti skolas iš jų savininkų.

 

„Mūsų nuostolis bus apie 50 tūkst litų. Visi pinigai išeina teismams, praktiškai, nė vieno teismo užbaigti negalima nesumokėjus vidutiniškai tūkstančio litų. Automobilius transportuojame, saugome, bet dar ir sumokame už teismus. Priteisiama už akių, savininkai neateina. Tai jie užsienyje, tai teigia, kad automobiliai ne jų“, – pasakojo įmonės „Automera“ direktorius Antanas Petrauskas.

Aikštelėje Šiauliuose jau dvejus metus stovi beveik šimtas automobilių. Jų stovėjimo išlaidos kelis kartus viršijo automobilio kainą. Verslininkas guodžiasi, kad neradus automobilio savininko jų net į metalo laužą atiduoti negalima.

„Žmonės linkę atsisakyti savo transporto priemonių ir juos rasti mes neturime galimybės, nes neturim duomenų apie tikruosius savininkus. Ne visi automobilį vairavę asmenys būna ir jų savininkai. Teoriškai automobilio savininkas gali ateiti po 10 metų ir pasakyti, kad nori susimokėti ir pasiimti jį, ir jeigu tu jo neturėsi – tai jau bus nusikaltimas“, – sakė bendrovės „Osvalda“ direktorius Osvaldas Kšanys.

Policijos departamento duomenimis, konfiskuojamų automobilių banga slūgsta: pernai dėl įvairių pažeidimų, tarp jų ir iš neblaivių vairuotojų, konfiskuota per septyniolika tūkstančių automobilių, šįmet jų tikimasi keliais tūkstančiais mažiau. Anot pareigūnų, dar iki metų pabaigos sutartys su verslininkais dėl automobilių saugojimo bus patikslintos, tačiau nepakeistos.

„Jeigu jie atsisakytų šios paslaugos teikimo, tikrai problema persikeltų ant mūsų. Mes planuojame gruodžio mėnesį skelbti pirkimą šios paslaugos pagal generalinio komisaro įsakymu sudarytą aprašą ir tikimės, kad atsiras verslininkų, kurie ir toliau vykdys šią paslaugą“, – kalbėjo Panevėžio apskrities policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gintaras Kliauga.

Verslininkai sako, kad reikėtų leisti keletą metų neatsiimamus automobilius utilizuoti be savininko sutikimo. Esą kai kuriose kitose ES šalyse, jei automobilio vertė nesiekia nustatytos kainos, o saugojimo išlaidos yra per didelės, leidžiama utilizacija.

Savininkui nuostoliai kompensuojami nuolaidų kuponais automobilių detalėms įsigyti. Dėl šių ir kitų pataisų verslininkai žada kreiptis į Seimą ir susisiekimo ministeriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
I metalo lauza viska....?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių