Kokios spalvos automobilį vairuojate?

Sidabrinė automobilių spalva užleido vietą juodai. Psichologai tvirtina, kad automobilių dizaino mados kinta neatsitiktinai: spalva veikia vairuotojo nuotaiką ir vairavimo įpročius. Pagal automobilių spalvą galima nemažai pasakyti apie jo šeimininko charakterį ir gyvenimo būdą.

Viena iš didžiausių pasaulio bendrovių, gaminančių automobilių dažus, PPG korporacija reguliariai atlieka rinkos tyrimus ir domisi, kokioms spalvoms pirmenybę teikia automobilių pirkėjai. PPG klientai: „Ford", „General Motors", „VW", „Peugeot", „Fiat", „Rover", „Land Rover", „Toyota", „Mercedes", „Renault", „Alfa Romeo", „Nissan", „BMW", „Citroen", „Mazda", „Volvo", „Porsche", „Ferrari".

Kaip rašo specializuotas naujienų portalas autonewsru.com, jau kelerius metus sidabro spalva užleidžia lyderės pozicijas kitoms spalvoms - palyginti su 2006 metais, pernai sidabrinių automobilių pirkėjų sumažėjo keliais procentais. Kaip rodo bendrovės atliktas tyrimas, juodos spalvos gerbėjų gretos išaugo. Dabar kas penktas vairuotojas renkasi juodą automobilį. Trečioje vietoje atsidūrė balta spalva, ketvirtoje - mėlyna, penktoje - raudona spalva.

Tačiau sidabro spalva iš automobilių rinkos tikrai nebus išstumta: modernėjant technologijoms, sidabrinė spalva įgauna naujų atspalvių bei funkcijų - naujos kartos dažais galima išlyginti nežymius kėbulo įbrėžimus. Tokius dažus jau naudoja „Nissan" gamintojai.

PPG prognozuoja automobilių spalvų madas 2010-2011 metams - spėjama, kad artimiausiu laiku taps madingos neįprastos spalvos. Bendrovė rinkai ketina pateikti sidabrinę spalvą su mėlynu atsplaviu, šviesiai žalią su raudonais potėpiais, rudą - su mėlynu atspalviu, natūralią geltoną spalvą, citrusinių vaisių spalvas, šaltų tonų žalią su aukso atspalviu.

Psichologai tvirtina, kad automobilio spalva parodo vairuotojo charakterį ir atspindi jo pasaulėjautą.

Sidabrinio automobilio vairuotojas jaučiasi esąs svarbus ir šio to vertas. Kartais toks žmogus tampa per daug pragmatiškas ir nuobodus. Beje, psichologai tikina, kad sidabro spalva reiškia melą, todėl tikėtina, kad tokio automobilio vairuotojas nori atrodyti koks nesąs. Iš tikrųjų jis slepia tikrąjį savo veidą. 

Juoda spalva Vakarų kultūroje žymi gedulą, juoda taip pat laikoma pykčio ir įniršio spalva. Psichologų nomone, juodos spalvos automobilio vairuotojas nesijaučia socialiai stabilus. Jis nepasiryžęs priimti sprendimus. Juodo automobilio šeimininkas stengiasi pasislėpti už šios spalvos. Juodą spalvą renkasi valstybės tarnautojai, valdininkai, bankininkai. Kita dalis šios spalvos gerbėjų - tikri nutrūktgalviai, savimi pasitikintys žmonės. Ir visai nesvarbu, kiek jiems metų.  

Baltos spalvos automobiliai populiarūs tarp šiltų kraštų gyventojų. Šeichai ir turtingi arabai labai mėgsta važinėti baltos spalvos mašinomis. Balta spalva automobiliui suteikia švaros ir saugumo įvaizdį. Balta spalva taip pat laikoma drąsos spalva. Balto automobilio šeimininkas pasiryžęs priimti visus gyvenimo iššūkius. Tačiau, stengdamasis įsitvirtinti visuomenėje, automobiliui kaip aksesuarui jis teikia per daug reikšmės.

Raudona automobilių spalva žymi sportą ir norą parodyti save bei parungtyniauti. Senovės Romoje purpurinė spalva buvo laikoma valdžios ženklu. Psichologų nuomone, raudonų automobilių vairuotojai nuolat nepatenkinti gyvenimu ir yra linkę į agresiją. Tokio automobilio vairuotojai nori parodyti save, tačiau saugo savo emocijas, todėl dažnai lieka nesuprasti.

Mėlyna automobilio spalva žymi kuklumą. Tokio automobilio vairuotojas nuolat susimąstęs, truputį užsispyręs. Mėlynos mašinos šeimininkas mėgsta vairuoti ramiai, linkęs į tingumą, detalėms skiria pernelyg daug dėmesio. Jį veikia kitų nuomonė, jis linkęs paklusti kitų valiai. Mėlynos spalvos gerbėjas gali įnikti į vieną darbą, pamesti sveiką nuovoką ir realybės pojūtį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių