Kauno automobilių turguje kazachus pakeitė kirgizai

Prieš ketverius metus Lietuvos automobilių turgavietes užplūdę kazachai iš Lietuvos išvežė visus senus pigius automobilius. Kazachų vieton šiemet stojo kirgizai, kurie pirmenybę teikia taip pat vokiškiems automobiliams.

Pakenkė dolerio kursas

Priežasčių, kodėl kazachai Lietuvoje nebeperka automobilių, yra kelios. Lietuvai įsiliejus į Šengeno erdvę, užsieniečiams iš Rytų gauti mūsų šalies vizą tapo gerokai sudėtingiau ir brangiau. Sulėtėjusi ekonomikos banga nusirito ir iki vidurio Azijos. Kazachai nenaujus automobilius Lietuvoje pirkdavo mokėdami eurais, o Kazachstane parduodavo už dolerius. Pradėjus svyruoti šių valiutų kursui, galimybė gauti didesnį pelną sumažėjo.

Kaip portalui kaunodiena.lt sakė Kauno automobilių turgų administruojančios bendrovės „Varanas" direktorius Valentinas Naujanis, pirkėjų iš Kazachstano sumažėjo ir dėl to, kad jie į savo šalį per kelerius metus privežė gausybę automobilių, todėl rinka buvo perpildyta. „Per mėnesį vienas kazachas nupirkdavo maždaug 30-40 automobilių, o kazachų turguje vaikščiodavo šimtai. Todėl tikėtina, kad Kazachstane automobilių, pirktų Lietuvoje, labai daug", - svarsto V.Naujanis.  

Kirgizai gabena autovežiais

Ypač daug automobilių kazachai nupirko per 2007 metus. „Nemažai jau nupirktų automobilių likdavo stovėti mūsų aikštelėse", - prisimena turgavietės vadovas.

Kazachai Lietuvoje nupirktus automobilius veždavo traukiniais, vien pervežimo mokesčiai siekdavo 700-800 eurų. Tuo tarpu Lietuvos autombilių rinką neseniai atradę kirgizai automobilius į savo šalį gabena pigesniu transportu - autovežiais.

Šiemet be kirgizų Kauno turgavietėje automobilius perka kaimyninių šalių gyventojai. „Kelerius metus visa Lietuvos rinka dirbo kazachams. Šiemet prekybininkai pradėjo vežti automobilius ir  kitiems pirkėjams: baltarusiams, latviams, estams, lenkams. Kazachų liko tik 30 procentų", - tikina V.Naujanis.

Prekyba nesumažėjo

Pasak pašnekovo, nors pasigirsta visokių gandų esą nebeperkama automobilių, Kauno automobilių turgavietėje prekyba nesumažėjusi. Priešingai - lietuviai pradėjo ieškoti naujesnių – 2004 -2005 metų gamybos automobilių. „Šiuo metu pirkėjams galime pasiūlyti apie 9000 automobilių. Kasdien po 40 naujų autovežių grįžta iš Vokietijos su naujais pirkiniais", - teigė V.Naujanis.

Prieš kelerius metus automobilių versle nebeliko sezoniškumo: net ir karštą vasarą atostogų metu automobilių turgavietės sulaukia pirkėjų. Pavasariais perkama daugiau „moteriškų“ mažo variklio tūrio automobilių. Perkamiausi - „Volkswagen", „Opel", „Mercedes" ir „Toyota" automobiliai.

Nenaujų automobilių kaina šiemet sumažėjo maždaug 300 eurų. Padidėjo motociklų ir motorolerių paklausa. Kauno turgavietėje jau galima rasti ir retų brangių modelių, tokių kaip „Harley Davidson". 

Kauno automobilių turgaus nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių