Kas nukabins reklaminius kelio ženklus?

Nuo rugsėjo mėnesio Lietuvoje įsigaliojo naujos kelių eismo taisyklės, draudžiančios reklaminius kelio ženklus.

Toks pakeitimas priimtas atsižvelgus į tai, kad pernelyg daug ženklų blaško vairuotojo dėmesį, ir remiantis kitų Europos šalių patirtimi.

Praėjus dviems mėnesiams po taisyklių pakeitimo Lietuvos keliuose tokių ženklų gausu. Kai kurie verslininkai teisinasi nesulaukę raginimų nuimti ženklus, o Kelių direkcijos atstovai neskuba laikytis įstatymo pakeitimų.

Nuimti nebūtina?

Už reklaminių kelio ženklų, kuriuose nurodoma informacija, susijusi su asmens ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, skatinanti įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis, nuėmimą atsakinga Lietuvos automobilių kelių direkcija, o miestuose - miestų savivaldybės.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos Kelių priežiūros skyriaus vadovas Henrikas Jurkuvėnas portalui sakė, kad pagal naujas kelių eismo taisykles draudžiama statyti naujus kelio ženklus, kuriuose būtų nurodyti įmonių pavadinimai, tačiau, jo nuomone, jei ženklas pastatytas dar prieš įsigaliojant naujoms taisyklėms, jo neprivaloma nuimti, jei jis nėra susidėvėjęs.

Kelyje iš Vilniaus į Trakus tebestovi kelio ženklas su pramogų centro „Trasalis" pavadinimu. „Trasalio" pardavimų direktorius Audrius Pagirys portalui sakė, kad jokių raginimų nuimti šį ženklą nebuvo gauta. „Šiuo metu keičiame įmonės įvaizdinę reklamą, todėl bus keičiamos ir iškabos, tačiau apie reikalavimą nuimti kelio ženklą nieko negirdėjome",- sakė jis.

Neturi būt nuolaidžiaujama

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamento vyriausiasis specialistas Gintaras Pilipavičius portalui sakė, kad tokius ženklus įsigaliojus naujoms kelių eismo taisyklėms tikrai privaloma nuimti. „Kodėl vieniems turi būti nuolaidžiaujama ir leidžiama pasilikti tokius ženklus, o kitiems draudžiama",- sakė jis. Apie taisykles pažeidžiančius ženklus departamento atstovas teigė nuolat pranešantis Vilniaus savivaldybei.

Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Henrikas Mackela portalui sakė, kad Susisiekimo ministerija įpareigojo savivaldybę nuimti tokius kelio ženklus, todėl Vilniaus miesto savivaldybė spalio mėnesį paskelbė, kad įstaigos, kurios iki spalio 15 dienos nenuims kelio ženklų su įmonių informacija, bus baudžiamos. Nepaisant tokio savivaldybės pranešimo, šiuo metu Vilniuje tebėra gana daug tokio pobūdžio kelio ženklų.

„Drastiškų priemonių nesiimam, bet pamačius tokį kelio ženklą informuojamos atitinkamos tarnybos, kurios atvažiuoja ir ženklą nukabina", - sakė jis.

Bauda nuo 200 iki 500 litų

Vilniaus miesto savivaldybė spalio mėnesį paskelbė, kad įstaigos, kurios iki spalio 15 dienos nenuims kelio ženklų su įmonių informacija, bus baudžiamos. Nepaisant savivaldybės pranešimo, šiuo metu Vilniuje tebėra gana daug reklaminių  kelio ženklų.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Silvestra Miškinienė portalui sakė, kad įstaigos, kurios nenusiima kelio ženklų su pavadinimais, yra baudžiamos pagal Administracinės teisės pažeidimų kodeksą. Už tai numatoma nuo 200 iki 500 litų bauda. Pastebėjus tokį ženklą, pranešama bendrovei „Urbico", kurios darbuotojai atvažiuoja ir ženklą nuima, o ženklo savininkui tenka sumokėti už jų darbą.

Gyventojai raginami pranešti

Paklausus, kodėl Vilniuje vis dar stovi tokių ženklų, savivaldybės atstovė teigė, kad Kontrolės poskyris turi daugybę darbų, todėl nespėja apvažiuoti viso miesto ir sužiūrėti, kur kas stovi. „Jei gaunamas miestiečių skundas, tuomet iš karto pradedama veikti, - sakė ji. - Nuolat skelbiame, kad vilniečiai skambintų Kontrolės poskyriui telefonu 1648 ir praneštų apie miesto tvarkos pažeidimus. Savivaldybė siekia skatinti vilniečių pilietiškumą, kad jie neliktų abejingi netvarkai mieste".

Susisiekimo ministerijos atstovas Gintaras Pilipavičius portalui atsiuntė keletą nuotraukų, kuriose matyti draudžiami kelio ženklai. Įdomiausiai atrodo šalia prekybos centro „Banginis" stovintis ženklas, „apkabinėtas" įmonių pavadinimais.

Panašu, kad įstaigos tarpusavyje nesusikalba. Belieka pasikliauti eilinių žmonių pagalba, kurie, kaip tikisi savivaldybės atstovai, „apskųs" reklaminius kelio ženklus tebeturinčias įstaigas.


Šiame straipsnyje: reklamakelio ženklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių