Kalėdas lietuviai švenčia šiltuose kraštuose

Nors atostogauti šiltuose kurortiniuose kraštuose didžiųjų metų švenčių laikotarpiu kainuoja daugiau nei įprastai, kelionių organizatoriai džiaugiasi padidėjusiu populiarumu. Racionalesni gyventojai renkasi pigesnes, bet ne blogesnes atostogas.

Nauja tradicija

Kelionių organizatorių teigimu, per visas šventes keliautojų aktyvumas yra didesnis. „Žmonės nori šventes sutikti nekasdienėje aplinkoje, niekuo nesirūpinti, pamatyti svečias šalis šventiniu laikotarpiu, ypač per žiemos šventes“, – sakė Sigita Dabulė, bendrovės „Novaturas“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė. Pasak jos, atsiranda tradicija tiek Naujuosius metus, tiek Kalėdas pasitikti kelionėje.

„Poilsiautojų aktyvumas pajuntamas dar gerokai prieš šventes. Jau iki gruodžio pradžios buvom pardavę daugiau kaip 80 proc. visų šventinių kelionių. Taip pat itin populiaru ilsėtis iškart sutikus naujus metus“, – pasakojo kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Pasak pašnekovių, aiški tendencija, kad šiuo laikotarpiu žmonės renkasi aukštesnės kategorijos viešbučius, maitinimo sistemą, kai viskas įskaičiuota. Tačiau nenorintiems paploninti piniginių kelionių agentūros „Udriaus projektai“ vadovas Udrius Armalis šiuo laikotarpiu ilsėtis šiltuose kraštuose nerekomenduoja. Tokiu metu esą taip pat keliauja vakariečiai, todėl esant paklausai pietiečiai bando uždirbti. Esą pabrangsta ne tik apgyvendinimas viešbučiuose, bet papildomai reikia susimokėti ir už šventines vakarienes. Pvz., Egipte naujametinė vakarienė žmogui kainuoja 200 litų.

Sutaupė 6 tūkst. litų

Šiuo laikotarpiu iš lietuvių pamėgtų užsienio kurortų geriausias metas vykti į Ispanijos Kanarų salas ir Egiptą. Šiuos kurortus iš Lietuvos nesunku pasiekti nusipirkus kelionę ne tik užsakomuoju reisu.

Nesenai iš atostogų Kanarų salose grįžusi vilniečių šeima nesigaili, kad ten keliavo su pigių skrydžių bendrove „Ryanair“. Nors vilniečiams teko vykti į Kauną, persėsti į kitą lėktuvą Paryžiuje, tačiau esą kelionė neprailgo, nes niekur nereikėjo laukti, rūpintis, kaip nuvykti iš Tenerifės salos oro uosto iki viešbučio. Viskuo pasirūpino kelionių agentūra Lietuvoje.

„Anksčiau keliaudavome su vienu didžiausių Lietuvoje veikiančių kelionių organizatorių dažniausiai į Turkiją ir Graikiją. Sužinojome, kad šią vasarą į Graikijos Koso ir Rodo salas skraido pigių skrydžių bendrovė, ir ja likome patenkinti. Kai pradėjome domėtis, kur dar galima taip nuvykti, paaiškėjo, kad nesunkiai galima pasiekti Kanarų salas“, – pasakojo Arkanoidu prisistatęs vilnietis.

Jis neslėpė, kad pustrečios savaitės trukusios keturių asmenų šeimos atostogos kainavo apie 10 tūkst. litų. Esą jeigu kelionė būtų buvusi įsigyta iš didžiųjų kelionių organizatorių, šeimos atostogos būtų kainavusios apie 6 tūkst. litų daugiau. „Sutaupėme daugiau nei pusę pinigų kitoms atostogoms Kanaruose“, – džiaugėsi Arkanoidas.

Nustebino žemos kainos

Pasak pašnekovo, pustrečios savaitės neužteko visam 2034 kv. km ploto Tenerifės salos grožiui pamatyti. Lietuvius Kanarų salose džiugina ne tik amžino pavasario klimatas, bet ir žemos kainos.

„Nesame iš tų, kurie tik mirksta baseine. Per atostogas stengiamės pažinti šalį, kad galėtume papasakoti, jog tikrai joje buvome. Keliauti po salą išties pigu. Dviejų savaičių automobilio nuoma mums kainavo 280 eurų (apie 960 litų). Jeigu į nuomos punktą būtume atėję dviese, be vaikų, būtume galėję sutaupyti apie 300 litų, nes, pasirodo, mokestį skaičiuoja nuo kiekvieno žmogaus. Benzino kainos juokingos. Litras 95 markės benzino kainuoja 3,3–3,4 lito. Išlaidos šalyje nebuvo didesnės nei planavome, likome netgi maloniai nustebinti gana mažų kainų“, – pasakojo vilnietis. Rūkantis vyriškis liko nustebintas ir cigarečių kainomis. Esą pakelio cigarečių kaina svyruoja apie 2–3 eurus (7–10 litų), o pigiausių pakelis nesiekia nė euro (apie 2 litus).

Klausimas, kodėl tokios žemos kainos, lietuviams, be abejo, kilo. Vietos žmonės paaiškino, kad kovojant su kontrabanda Kanarų salose nustatytas labai žemas pridėtinės vertės mokestis (PVM), jis saloje siekia vos 5 proc.

„Žmona netgi juokavo, kad kitąkart į Tenerifę skris be lagaminų, nes ir jie, ir būtiniausi daiktai kainuos pigiau nei Lietuvoje“, – juokavo pašnekovas.

Naujos pigių atostogų kryptys

Teigiama, kad lietuviai yra gana konservatyvūs ir tik po kurio laiko atranda pigesnių, bet ne blogesnių atostogų variantų. „Pigių skrydžių bendrovei iš Kauno pradėjus skraidyti į užsienio kurortinius miestus atsivėrė išties patrauklios atostogų galimybės. Mano manymu, jeigu didieji kelionių organizatoriai nesikeis, išvykstamojo turizmo rinkoje anksčiau ar vėliau įvyks esminių pokyčių“, – kalbėjo U.Armalis.

Šiuo metu su šia pigių skrydžių bendrove tiesiogiai iš Lietuvos galima nuvykti į Ispanijos Alikantės ir Barselonos kurortus, Graikijos Koso ir Rodo salas. Su perdėsimais galima nuvykti ne tik į Kanarų salas, bet ir į Maroką.

Neseniai buvo paskelbta, kad kovo pabaigoje iš Kauno oro uosto bus galima pasiekti dar vieną naują vasaros atostogų kryptį – Palma de Maljorką. Anot Katarzynos Gaborec, skrydžių bendrovės „Ryanair“ pardavimo ir rinkodaros vadovės, įmonė patenkinta savo sėkme Lietuvoje ir tikisi, jog naujasis maršrutas bus toks pats populiarus kaip ir ankstesnieji vasaros maršrutai. Todėl neatmetama galimybė, kad ateityje skrydžių bendrovė pasiūlys ir daugiau krypčių į kurortinius miestus.

Dėl to esą didieji kelionių organizatoriai nesibaimina ir net įžvelgia pranašumų. Pasak kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovės I.Aukštuolytės, reguliarieji skrydžiai išpopuliarina naujas kryptis, kuriomis ilgainiui galima organizuoti užsakomuosius reisus. Bendrovės „Novaturas“ rinkodaros ir komunikacijos vadovės S.Dabulės teigimu, klientams tai – didesnis pasirinkimas, galimybė palyginti ir įvertinti keliavimo su kelionių organizatoriais pranašumus.

 


Šiame straipsnyje: Kalėdosžiema 2011kelionės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Floridietis

Floridietis portretas
Tai kad Graikijoje, Turkijoje ir Kanarų salose dabar baisiai šalta. Egipte geriau, o tikrai šilta didžiojoje Afrikos dalyje, JAV Floridoje ir Havajuose, Centrinėje ir beveik visoje Pietų Amerikoje, Karibų rajono salose. Ir iš viso, geriausia ne atostogauti, bet pastoviai gyventi ten kur visada šilta.

geras

geras portretas
is straipsnio suprantu, kad iseigines svencia, o ne kaledas. tai kodel antraste to neatspindi?

to Floridieti

to Floridieti portretas
Sujuokinai....jei dabar per kaledas diena Kanaruose + 20 laipsniu, ir pagal tave baisiai salta, tai iseina + 40 pats tas....ha, ha, ha.....paguglink truputi pries komentuodamas....beje, as gyvenu pietineje Ispanijos puseje, kur isvis sniego niekada nera ir diena vidutiniskai +16 - +20 laipsniu ziemos metu....geru svenciu !
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių