Kaip saugiai vairuoti automobilį lyjant lietui

Vairavimas per lietų reikalauja ypatingo atidumo. Šlapia ir slidi kelio danga bei žymiai suprastėjęs matomumas kelia grėsmę visiems eismo dalyviams. Prisiminkite šiuos patarimus prieš sėsdami už  vairo lietingą dieną ir išvenkite galimų pavojų.

1. Kaip įprastai, patikrinkite padangas…

Prieš išvažiuodami į kelią visada patikrinkite padangas. Būtinai atlikite šiuos reguliarius priežiūros darbus.

Užtikrinkite, kad padangos būtų tinkamai pripūstos. Tinkamą padangų oro slėgį nurodo transporto priemonės gamintojas, jį galima rasti ant transporto priemonės durelių krašto, durelių statramsčio ir ant daiktadėžės durelių arba degalų durelių. Jis nurodytas ir savininko vadove. Skaičius, nurodytas ant padangos šono, nėra rekomenduojamas oro slėgis padangoje – tai maksimalus oro slėgis. Padangų oro slėgį reikia tikrinti bent kartą per mėnesį.Patikrinkite padangų protektoriaus gylį. Pakankamai gilios įrantos padės išvengti buksavimo ir slydimo šlapia kelio danga. 

2. Sumažinkite greitį.

Lyjant lietui vanduo susimaišo su purvu ir tepalais, taip sukurdamas puikias sąlygas slysti. Geriausias būdas to išvengti – sumažinti greitį. Važiuojant lėčiau su keliu liečiasi didesnė protektoriaus dalis, todėl pagerėja trauka. 

3. Sužinokite, kaip elgtis automobiliui pradėjus slysti.

Pradėti slysti gali net ir patys atsargiausi vairuotojai. Jei automobilis pradėjo slysti, jokiu būdu negalima užgulti stabdžių. Nespaudinėkite stabdžių, jei automobilyje yra stabdžių antiblokavimo sistema (ABS). Tvirtai ir pastoviai spauskite stabdžius ir pasukite automobilį slydimo kryptimi. 

4. Išlaikykite atstumą nuo priekyje važiuojančio automobilio.

Važiuojant šlapiu oru, visas valdymo priemones – vairą, sankabą, stabdžius ir akseleratorių – reikia naudoti atsargiau įvertinant galimas klaidas ir avarines situacijas. Kai pradedate važiuoti lyjant, batai gali būti slidūs ir nuslysti nuo pedalų. Prieš įjungdami automobilio variklį, nusišluostykite padus į kilimėlį. Visi vairuotojai privalo reguliariai tikrinti, ar priekiniai ir užpakaliniai žibintai, stabdžių žibintai ir posūkių žibintai veikia tinkamai. Šlapiame kelyje stabdoma maždaug tris kartus ilgiau nei sausame. Automobilio stabdymo kelias bus ilgesnis, todėl svarbu išlaikyti pakankamą atstumą. Atstumas iki prieš jus važiuojančio automobilio turi būti kiek didesnis už du transporto priemonės ilgius. 

5. Važiuokite prieš jus važiuojančio automobilio vėžėmis.

Stenkitės kuo mažiau stabdyti. Jei tik įmanoma, greitį mažinkite patraukdami pėdą nuo akseleratoriaus pedalo. Įjunkite priekinius žibintus net ir silpnai lynojant. Jie ne tik apšviečia kelią, bet ir padeda kitiems vairuotojams pamatyti jus. Jei automobilyje sumontuoti dieniniai žibintai, įjunkite juos, kad už jūsų važiuojantys vairuotojai geriau jus matytų. 

6. Pasiruoškite kelionei.

Važiuojant šlapiu oru, visas valdymo priemones – vairą, sankabą, stabdžius ir akseleratorių – reikia naudoti atsargiau įvertinant galimas klaidas ir avarines situacijas. Kai pradedate važiuoti lyjant, batai gali būti slidūs ir nuslysti nuo pedalų. Prieš įjungdami automobilio variklį, nusišluostykite padus į kilimėlį. Visi vairuotojai privalo reguliariai tikrinti, ar priekiniai ir užpakaliniai žibintai, stabdžių žibintai ir posūkių žibintai veikia tinkamai. 

7. Išmokite išvengti slydimo šlapia kelio danga ir kaip su juo susitvarkyti.

Slydimo šlapia kelio danga galimybė susidaro, kai padangų priekyje esantis vanduo susikaupia greičiau, nei automobilio svoris jį gali išstumti. Dėl vandens slėgio automobilis pakyla ir slysta plonu vandens sluoksniu, esančiu tarp padangų ir kelio dangos. Šiuo laiko momentu automobilis gali visiškai nesiliesti su kelio danga ir yra pavojus išslysti arba nudreifuoti iš juostos arba net nuo kelio. Norėdami išvengti slydimo šlapia kelio danga, tinkamai pripūskite padangas, įsitikinkite, kad padangų protektoriaus neslystantis paviršius yra didesnis už įstatymuose leidžiamas ribas, ir, jei reikia, jas pakeiskite, kai kelio danga šlapia, sumažinkite greitį ir venkite balų. Stenkitės važiuoti prieš jus važiavusių automobilių ratų vėžėmis. Jei pastebite, kad slystate šlapia kelio danga, staigiai nestabdykite ir nesukite vairo. Dėl to automobilis gali pradėti slysti. Palengva nukelkite pėdą nuo akceleratoriaus, kol automobilis sulėtės ir vėl galėsite jausti kelio dangą. Jei turite stabdyti, tai darykite palengva ir lengvai spaudydami pedalą. Jei automobilyje yra ABS, tada stabdykite įprastai; kai reikės, automobilio kompiuteris imituos pedalo spaudimo veiksmą. 

8. Jei lyja labai stipriai – sustokite!

Stipriai lyjant valytuvai gali nepajėgti nuvalyti priekinio stiklo ir per jį gali nesustojamai tekėti vanduo. Kai matomumas toks prastas, kad negalite matyti kelkraščių arba kitų transporto priemonių saugiu atstumu, geriau sustokite ir palaukite, kol lietus nurims. Geriausia sustoti poilsio vietose arba apsaugotose zonose. Jei neturite kitos išeities, kaip tik sustoti kelkraštyje, sustabdykite automobilį kuo toliau nuo kelio ir palaukite, kol oras pasitaisys. Neišjunkite priekinių žibintų ir įjunkite avarinius žibintus, kad įspėtumėte kitus vairuotojus. 

9. Dėl pirmojo lietaus kelio danga tampa labai slidi.

Dėl pirmojo lietaus keliai visada tampa itin sudėtingi vairuoti, nes ant sausos kelio dangos esantis purvas ir tepalai susimaišo su vandeniu ir suformuoja ganėtinai slidų sluoksnį. Padidėja tikimybė, kad pablogės transporto priemonės valdymas, todėl vairuotojai įspėjami būti itin atsargūs pirmąjį pusvalandį nuo lietaus pradžios. 

10. Debesuotą dieną matomumas pablogėja.

Kitas transporto priemones lenkite ypač atsargiai. 

11. Pervažiavę balą palaukite, kol išdžius stabdžių mechanizmas.

Jei pervažiavote per balą, kuri yra tokia gili, kad sušlapo stabdžių trinkelės, šiek tiek nuspauskite stabdžio pedalą, kad jos išdžiūtų. 

12. Nevairuokite pavargę.

Sustokite bent kas keletą valandų ar kas šimtą kilometrų ir pailsėkite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

subalansuota

subalansuota portretas
ofisiniams debilams

siaip

siaip portretas
net kelis sykius skaiciau bandydamas suprasti :) "Jei automobilis pradėjo slysti, jokiu būdu negalima užgulti stabdžių. Nespaudinėkite stabdžių, jei automobilyje yra stabdžių antiblokavimo sistema (ABS). Tvirtai ir pastoviai spauskite stabdžius ir pasukite automobilį slydimo kryptimi."

genijus

genijus portretas
to siaip, manau, ten norėta pasakyti, kad paprastai stabdžius reikia spaudyti pulsuojančiai, o jeigu yra ABS, galima stabdyti paprastai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių