Kaip apsisaugoti nuo karščio automobilyje?

Kuo aukštesnė temperatūra, tuo vairuotojams sunkiau susikoncentruoti. Tai patvirtina mokslininkų atlikti tyrimai. Automobilyje, kuriame temperatūra siekia 27°C, vairuotojo reakcija yra 22 proc. lėtesnė, nei esant 21°C temperatūrai.

„Jei automobilis turi oro kondicionierių, karštomis dienomis rekomenduojama jį naudoti. Jei jo nėra, reikėtų įjungti ventiliacijos sistemą arba atidaryti langus“, – rekomenduoja specialistai. Per karščio bangas daugiau nelaimingų atsitikimų pastebėję Prancūzijos tyrėjai teigia, kad viena iš šio reiškinio priežasčių yra trumpesnis ir ne toks gilus miegas dėl naktį esančios aukštos temperatūros.

„Nepakankamai išsimiegojusiam vairuotojui gresia didesnė rizika kelyje, nes nuovargis neigiamai veikia susikaupimą ir reakcijos trukmę. Tai taip pat trukdo tinkamai įvertinti pavojingas situacijas kelyje“, – teigia specialistai. Statistika rodo, kad 10-15 proc. rimtų eismo įvykių nutinka dėl vairuotojo nuovargio.

Karštis daro įtaką ne tik vairuotojui, bet ir keleiviams. Buvimas stovinčiame ir užrakintame automobilyje saulėtą dieną, net jei išorės temperatūra nėra itin aukšta, gali būti pavojingas sveikatai ir net gyvybei. Temperatūra tokiame automobilyje vos per 20 minučių gali padidėti 30°C. „Palikti vaiką ar gyvūną stovinčiame automobilyje yra itin pavojinga. Pravertas langas neužtikrina pakankamos oro cirkuliacijos“, – perspėja specialistai.

Saulėtomis ir karštomis dienomis ypač reiktų atkreipti dėmesį į automobiliuose užrakintus vaikus ir gyvūnus. Jei pastebėjote tokią situaciją, nedelsdami apie tai praneškite policijai arba viešosios tvarkos pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Straipsnis apie nieka. O kur patarimai kaip apsisaugoti nuo karščio, jūsų vardinamus visi ir taip žino, šposininkai.

SKAITOVAS

SKAITOVAS portretas
Zurnalistas, kuris parase si straisni nevertas ne skatiko, uz tokia tustybe reiketu isskaiciuoti is algos. Straipsnis apie nieka...

as

as portretas
Vau pasake naujiena, jei karsta atidarysti langus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių