Kada geriausia piltis degalus ir kokį kiekį?

Degalų pylimas mūsų šalyje tikrai patogus dalykas, nes degalinių miestuose yra išties nemažai, šalia automobilių magistralių ir krašto kelių – taip pat. Jaudintis, kad kita degalinė – tik už kelių šimtų kilometrų, lietuviams tikrai netenka, todėl ir degalus jie pilasi ne visuomet planuotai.

Kaip parodė portalo Autoledi.lt lankytojų bei socialiniame tinkle „Facebook“ esančiame profilyje vykusi apklausa, dažniausiai degalų piltis važiuojama, kai užsidega lemputė. Tai pripažino pusė apklausos dalyvių. Beveik penktadalis nesivadovauja jokiais parodymais ir į degalinę užsuka, kai patogu. Kas penktas vairuotojas, dalyvavęs apklausoje, į degalinę užsuka, kai bake lieka apie 10 litrų degalų. 

Portalo lankytojai, paklausti, kiek litrų degalų užsipila vienu pylimu, net 42 proc. atsakė, kad pilasi pilną baką. Ketvirtadalis pilasi 10–20 litrų, ketvirtadalis – 20–30 litrų, o 6 proc. pripažino, kad pilasi vos iki 10 litrų vienu pylimu. 

Trečdalis portalo Autoledi.lt ir „Facebook“ esančio profilio lankytojų, dalyvavusių apklausoje, degalus pilasi kartą per dvi savaites, taip pat trečdalis – kartą per savaitę. Penktadalis degalus pilasi kartą per mėnesį, o 15 proc. – du kartus per savaitę.

Degalinių tinklo „Vakoil“ tiekimo vadovas Viktoras Česnovas pastebi, kad piltis pilną baką – geras sprendimas, tačiau ne taupiausias. 

„Važinėdami pilnu baku degalų sunaudojate daugiau, nes tada ir jūsų automobilis sveria daugiau. Todėl pasirinkę piltis tokį kiekį gerai pagalvokite, ar verta, – teigia V. Česnovas. – Pastebime tendenciją, kad pilną baką dažniausiai pilasi įmonių darbuotojai, o nedidelius kiekius – fiziniai asmenys.

Kada reikėtų piltis degalus?

Kaip rodo apklausa, lietuviai į degalinę dažniausiai važiuoja, kai užsidega degalų lemputė. Tačiau yra ir tokių, kurie apskaičiuoja, kad su degančia lempute dar nuvažiuos apie 50–70 km. 

„Vakoil“ atstovas pataria, kad geriausia piltis degalų iki pusės bako, o į degalinę važiuoti, kai degalų lieka apie ketvirtadalį bako. Tačiau po kiek litrų degalų įsipilate, jokio skirtumo, svarbiausia, kad bakas nebūtų apytuštis. 

Apytuštis bakas – kenkia

Važinėti tokiu baku nėra gerai, nes degalų tiekimo sistema prisiurbia nuosėdų iš bako dugno, be to, bake būna ir oro, kuris gali komplikuoti degalų degimą variklyje. Todėl užsikemša degalų filtras, greičiau sugenda siurbliai, purkštukai, sumažėja variklio galingumas. 

Jei ketinama automobilį stovintį laikyti ilgiau, pvz., žiemą su juo nevažinėti, patartina pripilti pilną baką degalų. Taip geriau ir dyzeliniams, ir benzininiams automobiliams. Į bako dugną per ilgesnį naudojimo laiką nusėda įvairių natūralių drumzlių iš aplinkos bei kondensatas, susidarantis dėl lauko ir bake esančios temperatūros skirtumo. Be to, verta atminti, kad benzinas ilgai stovėdamas bake praranda oktaninį skaičių, o dyzelinas būtinai turi būti žieminis, jei planuojama ilgai nevažinėti, todėl jei planuojate žiemą palikti automobilį stovėti, pripilkite pilną baką žieminio dyzelino.

V. Česnovas pabrėžia, kad taip pat labai svarbu piltis degalus, kurie skirti Jūsų automobiliui, t. y. konkrečiam varikliui pritaikytą oktano skaičių, nes vyrauja klaidinga nuomonė, kad neva reikia pilti didesnio oktaninio skaičiaus degalus, kad tai geriau varikliui, bet taip nėra. 

Per klaidą įsipylus dyzelio vietoje benzino ir atvirkščiai, reikėtų nedelsiant išsiurbti degalus iš automobilio bako, o tai padaryti padės tik automobilių serviso specialistai.  

Keli saugaus degalų pylimo patarimai

Degalinė – aplinka, kurioje padidėjusi rizika įvykti sprogimui, todėl vertėtų laikytis kai kurių itin svarbių saugumo taisyklių:

- Jokiu būdu nerūkyti degalinėje, net ir automobilyje!
- Naudotis vienkartinėmis pirštinaitėmis.
- Prie kolonėlės sustoti taip, kad netrukdytumėte kitiems automobiliams prie kitų kolonėlių.
- Važiuoti itin atsargiai, nes degalinėje gali būti slidi danga.
- Patartina išjungti variklį bei visus elektroninius prietaisus.
- Geriau nedarinėti durelių, kai pilami degalai.
- Venkite degalų varvėjimo iš rankinio valdymo sklendės (“pistoleto“).
- Ištraukite rankinio valdymo sklendę (“pistoleto“) tik tada, kai degalai nebepilami.
- Draudžiama pilti degalus į plastikinę ar stiklinę tarą.
- Laikykitės kitų degalinėje nurodytų ženklų ar užrašų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

b.... tau i ta vieta

b.... tau i ta vieta portretas
I subine tuojau pumpuos degalus, naftos gobsuoliai.Pastaciau masina ir stengiuosi apsieiti.Praras pelna ne tik naftininkai bet ir tech. apziuru centras.,draudimas.Jei masina nevaziuoja,nereikalinga bus tech.apziura ir draudimas.Patys sau deda kilpa ant kalo.Ateis galas ir Lietuvos siurbelem!!!

rg

rg portretas
Geriau tegu pasako nuo kokio kiekio ir kiek yra nuvagiami degalai. Nepaslaptis, jog degalinių kolonėlių parodymai nustatyti į vienus vartus.

fika

fika portretas
Straipsnis pasako ,kad arteja krachas naftininkam,tusteja kisenes Lietuvos isdaviku.O benzo ar kitos rusies kuro ,galima piltis kiek nori ,nes dabartiniu masinu bakai daugumoje, nerudyja,nes yra plastikiniai.Zinoma ,yra dar visokiu ,bet neproblema ir neklausykite siurbeliu o gyvenkite taip ,kad kuo maziau turetumete islaidu.Reikia paklupdyti juos,as pasiulyciau masiskai statyti masinas , nepilti nei kiek.Pagalvokite ,kiek paleidziate dumais pinigu..... .
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių