Kad vaikas automobilyje būtų saugus

Lietuvos kelių eismo taisyklėse įrašyta, kad jaunesnius nei 12 metų ir žemesnius nei 150 cm vaikus leidžiama vežti tik specialiose jų ūgiui ir svoriui pritaikytose sėdynėse. Deja, dažnai pasitaiko, kad mama automobilyje vežasi kūdikį laikydama ant rankų, o kiek paaugusį vaiką - pasisodinusi ant kelių.

Ji nė nesusimąsto, kad staigiai stabdant automobilį vaikas gali išsprūsti iš rankų ar nusiristi nuo kelių. Be to, nemaža tikimybė, kad pati mama gali vaiką prispausti. Kad tai įvyktų užtenka net ir nedidelio - 40-50 km/h greičio, o juk važiuojame kur kas greičiau. Paradoksalu, bet, užuot saugoję savo vaikus, patys nesusimąstydami jiems sukeliame grėsmę. Laikas keisti šiuos netikusius įpročius! Jei dar neturite, būtinai įsigykite automobilio kėdutę. Jei kėdutę turite, pasitikrinkite, ar ji dar tinkama jūsų vaikui pagal ūgį ir amžių. Galbūt jis ją ,,išaugo", todėl ji nebeužtikrina saugumo?

Kaip pasirinkti kėdutę?

Visų pirma kėdutę reikia pasirinkti pagal vaiko amžių ir svorį. Atsižvelgiant į tarptautinius standartus, kėdutės suskirstytos į grupes. Tinkamai parinktos grupės kėdutė ne tik bus patogiausia jums ir jūsų vaikui keliaujant, bet ir geriausiai apsaugos mažylį nuo pavojų. Atitinkama kėdutė pagaminta taip, kad įvykus avarijai vaikui kliūtų kuo mažesnis smūgis.

Jei kėdutė parinkta tinkamai, ji apsaugos vaiko galvą, nugarą ir krūtinę nuo smūgių iš nugaros; patikimai saugos nuo šoninių smūgių; ant diržų maunamos minkštos apsaugos sumažins ir susilpnins traumų tikimybę; reguliuojami kėdutės diržai padės vaiką prisegti taip, kad būtų nei per ankšta, nei per laisva (diržus reikia sureguliuoti kiekvieną kartą, atsižvelgiant į vaiko aprangą).

Įsidėmėkite: įsigiję kėdutę nepamirškite nuolat sureguliuoti jos diržų aukščio. Tai ypač svarbu, jei kėdutė pritaikyta naudoti ilgam - tinka keliems vaiko amžiaus etapams.

Kaip pritvirtinti kėdutę?

Vaiko saugumas kelionės metu priklauso dar ir nuo to, kaip kėdutė pritvirtinta automobilyje. Šiuo metu naudojami trys kėdutės tvirtinimo būdai:

1. Kėdutė kartu su vaiku prisegama bendru automobilio diržu.

2. Kėdutė turi atskirą saugos diržą, kuriuo joje prisegamas vaikas, o prie automobilio sėdynės ji dar pritvirtinama automobilio diržu.

3. Kėdutė tvirtinama prie automobilio sėdynės specialiais joje esančiais fiksatoriais. Manoma, kad trečiasis būdas saugiausias, tačiau jis brangiausias, be to, tinka ne visiems automobiliams, nes imtas taikyti neseniai.

Kai kėdutę pritvirtinote, patikrinkite, ar ji stovi stabiliai. Tinkamai pritvirtinta kėdutė neturėtų judėti į šalis daugiau nei 3-5 cm.

Kartais vaikišką kėdutę galima pamatyti pritvirtintą ant priekinės automobilio sėdynės šalia vairuotojo. Ypač tai atrodo patogu mamoms, kurios automobilyje vežasi vaiką vienos. Tačiau kėdutės šalia vairuotojo tvirtinti tikrai nerekomenduojama. Tiriant avarijas paaiškėjo, kad tai pati pavojingiausia vieta. Be to priekyje sėdintis vaikas blaško vairuotojo dėmesį. Saugiausia vieta - ant galinės sėdynės dešinėje pusėje. Neveltui šioje vietoje sėdi aukštas pareigas užimantys asmenys, turintys asmeninius vairuotojus.

Įsidėmėkite: vaikiškos kėdutės jokiu būdu negalima segti ant priekinės automobilio sėdynės, jei automobilio priekyje veikia oro pagalvės! Jei avarijos metu išsiskleistų oro pagalvė, ji vaiką gali rimtai sužeisti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių