Jie prie vairo sėdo girti

Kelių ereliai nuo šiol turėtų būti pasirengę išklausyti  bendradarbių, draugų ar giminaičių patyčias - sulaikytų girtų vairuotojų ir kitų kelių chuliganų asmens duomenis Vilniaus policija skelbia viešai, rašo „Vilniaus diena".

Pateko ir motociklininkai

Įveikti įvairiausias biurokratines kliūtis sostinės policijai prireikė nei daug, nei mažai - dviejų mėnesių. Nuo praėjusio penktadienio girtų vairuotojų sąrašą galima matyti adresu www.vilnius.policija.lt skiltyje „Jie vairavo neblaivūs". Ten pateikiami prasižengusių eismo dalyvių vardai, pavardės, gimimo data, girtumo laipsnis ir skirtos nuobaudos.

Neblaivių prie vairo sulaikytų asmenų gėdos lentą pirmasis ėmė pildyti Panevėžio miesto vyriausiasis policijos komisariatas. Ten nusižengėlių duomenys skelbiami jau nuo gegužės mėnesio pradžios.

Panevėžio policijos viršininko pavaduotojas Gintaras Kliauga vylėsi, kad toks moralinis pažeminimas tikrai turėtų atvesti į protą girtus vairuotojus. "Visuotinis pasmerkimas - labai didelė bausmė. Tai turėtų tapti kompleksine karo keliuose prevencijos dalimi, šaunu, kad įsijungia ir žiniasklaida. Tiesa,  šios priemonės poveikis išryškės ne taip jau ir greitai", - sakė pareigūnas.

Vilniaus policijos tinklapyje skelbiamame sąraše - beveik keturios dešimtys vairuotojų pavardžių. Tarp minimų pažeidėjų - ne tik neblaivūs vairuotojai. Sąraše yra ir motociklų vairuotojų, kurie chuliganiškai vairavo arba neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Tik įžymybės bendrapavardis?

Pirmajame Vilniaus policijos viešai paskelbtame  pažeidėjų sąraše - ir Gyčio Ivanausko pavardė. 1980-ųjų birželio 1 d. gimusio vyro vairuotas automobilis buvo sustabdytas gegužės 13-ąją Naugarduko gatvėje Vilniuje. Vairuotojui buvo nustatytas lengvas girtumo laipsnis. Už tai G.Ivanauskui skirta 1 tūkst. litų baudą ir vieniems metams atimtas vairuotojo pažymėjimas.

Garsus teatro aktorius bei šokėjas Gytis Ivanauskas "Vilniaus dienai" tvirtino tebeturįs vairuotojo pažymėjimą, kurį gavo dar prieš dešimtį metų. Jis teigė niekada nevairavęs automobilio neblaivus, bet nuo tolesnių klausimų bandė išsisukti.

„Būtų įdomu susipažinti su kitu Gyčiu Ivanausku, gimusiu tą pačią dieną", - netvirtai šmaikštavo  šokėjas.

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Vytautas Černevičius sakė, kad skelbimas pažeidėjų sąrašas turėtų būti pamoka visiems vairuotojams be jokių išlygų.

„Nesvarbu, aktorius ar policininkas ar kuris kitas pareigūnas, - skelbsime visų jų pavardes ir prasižengimus. Prašė ir anksčiau neskelbti, netgi grasindavo, tačiau tokios priemonės tikrai nebegalios - teismas nusprendė, vadinasi, skelbti galima", - tvirtino pareigūnas.

Pavyko laimėti teismą

Kelių erelių vardus, pavardes, į alkoholio matuoklį pripūstų promilių kiekį bei taikytas sankcijas policija viešai skelbė ir anksčiau. Tačiau dėl to labai piktinosi neva pažeminimą darbovietėse ir aplinkinių patyčias kęsti turėję pažeidėjai. Jie tikino, esą buvo pažeistas jų privatumas.

Bet šių metų balandžio 24 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad skelbiant duomenis nepažeidžiamos jokios vairuotojų teisės.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis leisti policijai skelbti girtuoklių duomenis yra galutinė ir neskundžiama. Joje konstatuojama, kad galima skelbti tų asmenų duomenis, kurie prasižengs vairuodami transporto priemones būdami neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų.

Teismo praktikoje transporto priemonių vairavimas  neblaiviam arba apsvaigusiam nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų vertinamas kaip itin šiurkštus pažeidimas, o gresiančios sankcijos vienos griežčiausių. Mat tokie vairuotojai kelia tiesioginę grėsmę kitų eismo dalyvių saugumui ar net gyvybei. Anot teisininkų, asmens teisė į privatumą neatsveria visuomenės intereso vykdyti šiurkščių Kelių eismo taisyklių pažeidimų prevenciją.

„Vilniaus diena" taip pat nuo šiol kiekvieną savaitę perspausdins policijos viešai paskelbtą pažeidėjų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių