Jei trūksta vietos pastatyti automobilį – sulankstykite jį (foto)

Retam kuriam iš mūsų pakaktų laiko, kantrybės, vairavimo įgūdžių bei greta stovinčių automobilių vairuotojų tolerancijos, taip meistriškai pastatyti savo automobilį itin ankštoje stovėjimo vietoje, kaip šiam Niujorko vairuotojui.

Automobilų stovėjimo vietų trūkumas – opi problema visų žemynų, didžiųjų miestų gyventojams. Juk būtų daug paprasčiau, jei išlipę, galėtume tiesiog sulankstyti savo transporto priemonę, kad ji užimtų kuo mažiau vietos prigrūstose stovėjimo aikštelėse. Būtent tokį miesto automobilį ir sukūrė grupė “Hiriko Driving Mobility” inžinierių. Miestui pritaikytas, inovatyvaus dizaino “Hiriko Citycar” elektromobiliukas planuoja išriedėti į Europos didmiesčių gatves jau ateinančiais metais.

Idėja sukurti sudedamą automobilį kilo Bostone įsikūrusio MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media laboratorijoje. Tačiau toliau šią mintį įgyvendinti ėmėsi septynių, Baskų įmonių konsorciumas, pasivadinęs “Hiriko Driving Mobility”. Išvertus iš baskų kalbos žodis “hiriko” reiškia “miesto”. Kitą savaitę sulankstomas “Hiriko Citycar” automobilis bus pristatytas ir Europos Komisijos pirmininkui Jose Manuel Barroso. Tikimasi, kad 2013-aisiais metais šis, aplinkos neteršiantis ir itin kompaktiškas elektromobilis išvažiuos ir į Europos gatves.

“Hiriko” mechanizmas veikia panašiai, kaip ir sudedamo vaikiško vežimėlio, todėl jis gali būti lengvai sulankstomas, kad užimtų mažiau vietos stovėjimo ar jo laikymo vietoje. Žinoma, jis nedidukas, talpinantis tik  2 sėdynes, bet pajėgus įveikti net 120 km be papildomo įkrovimo. Kadangi tai specialiai miestui pritaikytas modelis, jo iki 120 km/val išvystomas greitis, nėra itin reikšmingas, bet paminėjimo – vertas faktas. Miestų savivaldos tikisi, kad “Hiriko Citycar” puikiausiai galės būti naudojami turizmo ar susisiekimo mieste tikslais, kaip ir viešieji dviračiai. O norintieji tapti šių mažylių savininkais, turės sumokėti apie 12 500 eurų.

Įdomu tai, kad dažniausiai europietiškos idėjos toliau yra vystomos JAV, šį kartą Europos inžinieriai įgyvendino JAV užgimusią mintį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių