Jachta su saulės moduliais baigia kelionę aplink pasaulį

2010 m. rugsėjo 27 d. alternatyvios energetikos šalininkai su prabangia jachta, kuriai energiją teikia tik saulės moduliai, pajudėjo iš Monako į Gibraltaro pusę.

Pirmą kartą istorijoje buvo pabandyta atlikti Saulės „remiamą“ kelionę aplink pasaulį. Ir šiandien tie žmonės jau beveik pasiekė savo tikslą.

Katamaranas „Turanor“ (iš elfų kalbos verčiama kaip „Saulės jėga“), priklausantis kompanijai PlanetSolar – didžiausias kada nors pagaminta vandens transporto priemonė, varoma tik saulės energijos: katamarano matmenys – 30,5 x 15 m. Dar įspūdingiau viskas atrodo, kai išskleidžiami saulės moduliai, kurių bendras plotas viršija 500 kv. m. Maksimalus gaunamas galingumas (ekvatoriuje) – 93 kW, maksimalus greitis – 26 km/h.

Savaime suprantama, jachta negali neribotą laiką judėti naktimis, tad naktinius neramumus atviruose vandenyse ji pergyvena su išjungtu motoru.

Laivas pagamintas Kylyje (Vokietija) ir formaliai yra katamaranas, nors iš tikrųjų tai yra trimaranas. Dvi šoninės dalys, esant normalioms sąlygoms, užtikrina sklandų judėjimą vandeniu. Pagrindinis (pagal dydį) vidurinis korpusas, kol nėra stipraus bangavimo, yra virš vandens. Didelis atsparumas aplinkos poveikiui ir maža trintis, taip pat visa „eko“ įranga jachtos šeimininkus ir pačius laivo statytojus privertė tikrai pasistengti: pirmieji dar ir investavo į šį projektą nemažą sumą – 12,5 mln. eurų (~ 43,25 mln. lt).

Kelionės metu demonstruojamas greitis nėra toks įspūdingas, kaip jachtos kaina – vos 63 km per dieną, arba mažiau nei 3 km/h. Palyginimui: vidutinis polineziečių statytas burinis katamaranas per dieną gali nuplaukti maždaug 300 km. Kodėl jachtos savininkai nepanoro pasinaudoti „eko-vėju“, neaišku, tačiau reikia pripažinti, jog alternatyvi energetika (šiuo atveju, saulės) – brangus ir dar ne itin efektyvus malonumas.

Kur tik jachta besustotų, prie jos renkasi minios. Tačiau kaip aiškina laivo savininkai, taip ir buvo sumanyta iš pat pradžių. „Turanor“ komanda susitinka su vietos valdžios atstovais, žurnalistais, mokslininkais ir paprasta publika bei dėsto savo alternatyvios energetikos „evangeliją“. Visai neseniai katamaranas paliko Abu Dabį, kur surengtoje valstybių lyderių konferencijoje apie ateities energetiką tapo parodos eksponatu.

Dabar gi laivas su įgula juda toliau, o kelionė aplink pasaulį turėtų baigtis gegužės mėnesį tame pačiame Monake, iš kur viskas ir prasidėjo.


Šiame straipsnyje: Katamaranas Turanorjachta

NAUJAUSI KOMENTARAI

oplia

oplia portretas
Baisus aparatas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių