Greičio viršijimas: kokios baudos ir ekonominė nauda?

Esate kelių erelis, mieste mėgstantis nardyti tarp automobilių ir plūsti visus nemokšas - ypač moteris? O važiuodami greitkeliu galvojate, kad tai - kilimo takas? Norime nuraminti - ekonominė nauda, viršijant greitį, labai maža.

Kiek sutaupome laiko važiuodami kokiu nors kitokiu greičiu, nei leistini 100 km/h tarp Vilniaus ir Kauno? Jeigu važiuojate 110 km/h sutaupote 5,7 min ir policijos pareigūnų galite būti įspėtas. Važiuodami 120 km/h greičiu sutaupysite 10,5 min ir jums gresia bauda nuo 40 iki 100 litų.

130 km/h greitis iš Kauno į Vilnių sutaupys 14,5 min - rizikuojate gauti nuo 100 iki 300 litų baudą. Važiuodami 140 km/h greičiu sutaupysite 18 minučių - jeigu jus pagaus policija, gali tekti susimokėti nuo 400 iki 600 litų baudą. Dar didesnė bauda - nuo 600 iki 800 litų - lauks tuomet, jei lėksite 150 km/h greičiu. Aišku, jūs sutaupysite 21 minutę savo brangaus laiko. Tačiau apie ekonominę naudą vėliau.

160 km/h greitis jums „uždirbs“ nuo 1 iki 1,5 tūkst. litų baudą - tokiu greičiu važiuodami iš Vilniaus Kauną pasieksite 23,6 min greičiau.

Ekonominę greičio viršijimo naudą teks skaičiuotis individualiai. Čia paranku žinoti, kad per vidutinį 22 darbo dienų mėnesį dirbame 10 tūkst. 560 minučių. Belieka susiskaičiuoti, kiek savo laisvai disponuojamų pajamų (visi uždarbiai „į rankas” atėmus būtiniausias išlaidas, t.y. mokėjimus bankams, maistą vaikams, komunalinius mokesčius ir kitas privalomas išlaidas) uždirbame per minutę.

Pvz., jei laisvai disponuojame 1 tūkst. litų pajamų per mėnesį, per vieną minutę uždirbame tik apie 0,095 lito. Susiskaičiavę savo laisvai disponuojamas pajamas, galime palyginti su savo baudomis už „sutaupytą” minutę viršijus greitį. Žinoma, reikėtų atsižvelgti į savo „papuolimų už greitį” rodiklius bei į kurį baudų intervalą dažniausiai pataikome.

Tad, jeigu jau suskaičiavote, tai pamąstykite, ar verta lėkti kaip akis išdegus? Laukite tęsinio apie sutaupytą laiką ir baudas, važiuojant greitkeliu Kaunas-Klaipėda.


Šiame straipsnyje: Greitisgreičio viršijimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių