GEJ, GEZ, GEL, GEO: kurio valstybinio numerio norėtumėte?

Po to, kai vakar „Regitra“ pakvietė išsakyti nuomonę apie planuojamus gaminti valstybinius numerius, jos svetainėje pasipylė žmonių nuomonės.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu pasirodžius įvairioms nuomonėms apie kelių transporto priemonių valstybinio numerio ženklus, daugiau gyventojų atsiliepimų apie juos sulaukia ir jų išdavimo paslaugas teikianti valstybės įmonė „Regitra“.

„Mes, dvi moteriškės registravome automobilį. Mūsų neperspėjo, kad išduodami numeriai su GEJ. Kitaip mes būtume primokėjusios, kad gautume kitą. Dabar su “geju„ ir dar Panevėžyje, tiesiog nesaugu laikyti mašiną kieme... ir dar tos replikos vos ne iš kiekvieno... nemalonu“, - apie savo nemalonius jausmus „Regitros“ svetainėje pasisakė viena komentatorė.

„Raidžių derinys GEZ yra netinkamas, kadangi gali “įgauti„ prasmę “gezas„. Su raidžių deriniu GES - labai panaši situacija, tačiau, kiek žinau, ši serija jau išduodama“, - apklausoje pasisakė Vytautas.

Žygimantas parašė: „Kam gaminti tokius numerius, kurių po to masiškai atsisakinėja? Dar yra gerai, kad gali pasirinkti ir užsisakyti. Jei kas nors dažnai važinėja į kitas šalis, moka tenykštę kalbą, tai tokiu atveju gali išvengti serijos, kuri turi prasmę toje kalbooje. Pavyzdžiui, serija GAK Lietuvoje nieko nereiškia, bet Danijoje ir giminingose Švedijoje, Norvegijoje tai yra žodis, reiškiantis “trenktas„, “kuoktelėjęs„. Kai nežinai, tai ir nesvarbu. Bet, kai žinai ir dažnai ten važinėji, tai geriaus pasirinkti kitą raidžių derinį.“

Tokių ir panašių komentarų „Regitros“ apklausoje vos per tris dienas yra apstu. Tačiau ne visi komentarai yra prieš raidžių derinius, kurie gali turėti prasmę.

„Jei labai norisi galima įžvelgti visuose numeriuose visokių blogybių. Bet tai tik 3 abėcėlės raidės. Jei Panevėžyje GEJ valstybiniai numeriai nesaugu, tai važinėkite viešuoju transportu. Niekas per daug nekreipia dėmesio į tuos numerius. Nebent būtų nestandartiniai“, - rašė vienas komentatorius.
Primename, kad ketvirtadienį „Regitra“ paragino visuomenę kuo aktyviau reikšti savo nuomonę šiuo klausimu.

„Nors valstybinis numeris transporto priemonei suteikiamas turint vienintelį tikslą – ją identifikuoti, kad, kilus poreikiui, būtų galima nustatyti jos savininką ir atitikimą šalyje galiojančioms administracinėms nuostatoms, visgi neretai pasitaiko tokių atvejų, kai gyventojai ne tik vardinių, bet net ir serijinių valstybinių numerių užrašų deriniuose siekia įžvelgti tam tikrą prasmę“, – sakė „Regitros“ generalinis direktorius Dalius Prevelis.  
Planuojamų gaminti serijinių valstybinių numerių raidžių derinius „Regitra“ iš anksto viešai skelbia savo interneto svetainėje jau daugiau kaip dešimtmetį, tačiau iki šiol domėjimasis jais buvo nuosaikus.
Atsižvelgdama į pastaruoju metu padidėjusį visuomenės susidomėjimą šiais deriniais, „Regitra“ kviečia gyventojus aktyviai išsakyti savo nuomonę apie juos interneto svetainės regitra.lt skyriuje „Jūsų nuomonė“, komentarų formoje skyriuje „Valstybinio numerio ženklai“ arba nuomonę atsiųsti el. paštu info@regitra.lt.

Diskusijas kelia tokie raidžių deriniai kaip GEJ, GEK, GEL, GEO, GET, GEZ, ASL, ASS.

Daug nepalankių atsiliepimų sulaukę planuotų gaminti valstybinių numerių užrašų deriniai, įmonės specialistams nusprendus, gali būti negaminami, rašoma „Regitros“ pranešime.

Įmonė primena, kad valstybinis numeris sudaromas iš raidžių ir skaičių derinio. Lotyniškos didžiosios raidės derinyje naudojamos abėcėlės tvarka, o skaičiai – jų didėjimo tvarka.

Valstybinio numerio ženklus „Regitra“ išduoda nuo 2000 m., kai įmonei buvo pavesta atlikti kelių transporto priemonių registravimo funkcijas, jas perėmus iš policijos. „Regitra“ ne tik  kompiuterizavo transporto priemonių registravimo procesą, bet ir žymiai sutrumpino paslaugos suteikimo laiką.


Šiame straipsnyje: Regitranumeris

NAUJAUSI KOMENTARAI

tam kuris

tam kuris portretas
siūlė važinėt viešuoju trans. reiktu numerių PYD 001

judita

judita portretas
žmonės per daug viską sureikšmina: asmeniškai man būtų vienodai koks tas numeris.

dzin

dzin portretas
o as ASS visai noreciau :D
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių