Europoje per 3 metus žuvusiųjų keliuose sumažėjo ketvirtadaliu

Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuro leidinyje skelbiama, kad Europoje per trejus pastaruosius metus žuvusiųjų keliuose skaičius sumažėjo ketvirtadaliu, tačiau tik pusė Europos šalių turi tinkamus eismo saugą reglamentuojančius įstatymus.

Valstybės turėtų skirti daugiau dėmesio pažeidžiamiausių eismo dalyvių, tokių kaip pėstieji, dviratininkai bei dviračių ar triračių motorinių transporto priemonių vairuotojai, apsaugai, nes šiuo metu jie sudaro 43 procentus visų žuvusiųjų eismo įvykiuose.

Yra pastebimi dideli netolygumai visame Europos regione. Net du trečdaliai mirčių tenka mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims. Šiose šalyse mirtingumo rodiklis yra 2,4 karto didesnis nei dideles pajamas gaunančiose šalyse. Tik 33 šalyse yra išsamūs teisės aktai, nustatantys greičio apribojimus apgyvendintose teritorijose (tarp jų ir Lietuvoje). 11 šalių didžiausias leistinas greitis miestuose yra didesnis nei 50 km/val.

3 šalyse didžiausia leistina alkoholio koncentracija yra didesnė nei 0,05 g/dl, o ribinės alkoholio koncentracijos kraujyje nėra nustačiusios 2 valstybės. 29 procentuose šalių yra įteisinta mažesnė alkoholio koncentracija kraujyje pradedantiesiems vairuotojams, trečdalyje– ir vairuotojams profesionalams.

Beveik visos šalys (9 iš 10-ties Europos valstybių) turi įstatymą, reikalaujantį naudoti šalmus įvairiems eismo dalyviams, įvairių tipų keliuose ir važiuojant įvairiomis motorinėmis transporto priemonėmis. Apie efektyvų šių teisės aktų įgyvendinimą pranešė 46 procentai valstybių.

Visose Europos valstybėse yra privaloma naudoti saugos diržus. Tik trijose valstybėse nėra įteisintas visų transporto priemonių keleivių saugos diržų naudojimas. 38 proc. valstybių šie teisės aktai yra vykdomi.

Mobiliųjų telefonų naudojimas transporto priemonėse yra ribojamas 98 proc. Europos šalių. 96 proc. šalių draudžiama naudoti rankose laikomus mobiliuosius telefonus. 10 procentų šalių neleidžiama kalbėtis telefonu ne tik jį laikant rankose, bet ir naudojantis laisvų rankų įranga. 37 proc. valstybių vykdo rutininį duomenų rinkimą apie naudojimąsi mobiliaisiais telefonais.

Daugelis regiono šalių turi nacionalinę politiką, skatinančią vaikščioti ir/ar važiuoti dviračiu, kaip alternatyvą keliauti automobiliu. 41 viena šalis turi patvirtintą politiką, kuri remia investicijas į viešąjį transportą.

Kaip rodo statistika, kiekvienam mirusiajam kelių eismo įvykiuose tenka 23 asmenys, paguldyti į ligoninę, ir 112 žmonių, pristatytų į greitosios pagalbos skyrių. Tai lemia didžiules sveikatos priežiūros išlaidas. Skaičiuojama, kad apie 3 proc. visų sužeidimų kelių transporto įvykiuose baigiasi nuolatine negalia.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos Europos biuro duomenis informaciją parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Diana Mekšriūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių