Elektromobiliai kartais gali būti žalingesni nei įprastos mašinos

Elektriniai automobiliai gali teršti daug labiau negu varomi benzinu ar dyzeliu, rodo naujas tyrimas.

Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto atlikta studija atskleidžia, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis smarkiai išauga, jei elektrai gaminti yra naudojama anglis.

Elektrinių mašinų fabrikai taip pat išmeta daugiau nuodingų atliekų nei įprasti mašinų fabrikai.

Tačiau, anot tyrėjų, kai kuriais atvejais elektra varomos mašinos yra draugiškesnės aplinkai nei varomos benzinu ar dyzeliu.

Kaip pasakoja vienas iš tyrimo autorių prof. Andersas Hammeris Strommanas, mokslininkai tyrinėjo, kaip mašinos gamyba, naudojimas ir išmontavimas veikia aplinką.

„Elektrinių automobilių gamyba aplinką veikia daug intensyviau, – nustatė mokslininkai. – Globalinio klimato atšilimo potencialas dėl elektrinių mašinų gamybos yra maždaug dvigubai didesnis negu dėl įprastų automobilių.“

Be to, baterijų ir elektrinių motorų gamybai reikia daug nuodingų mineralų – tokių kaip nikelis, varis ir aliuminis. Vadinasi, rūgštinimo poveikis yra daug didesnis negu tradicinių automobilių gamyboje.

„Turint omenyje ir kitus poveikius, įskaitant ir susijusius su rūgščiais lietumis, taip pat kietąsias daleles ore, smogą, toksiškumą žmogui, toksiškumą ekosistemai, iškastinio kuro ir mineralinių išteklių išeikvojimą, elektrinių automobilių poveikis yra žalingesnis arba lygiavertis automobiliams su šiuolaikiniais vidaus degimo varikliais, nepaisant to, kad neišmeta dujų naudojimo metu“, – sako A. H. Strommanas. Tad šie automobiliai jau prieš išriedėdami į kelią yra smarkiai užteršę aplinką.

Vis dėlto jei elektriniai automobiliai yra varomi elektra, kuri pagaminta iš mažai anglies dioksido išskiriančių elektros energijos šaltinių, jie per tam tikrą laiką gali pasiūlyti galimybę smarkiai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Tačiau regionuose, kur iškastinis kuras yra pagrindinis energijos šaltinis, elektriniai automobiliai negali būti naudingi ar net gali sukelti daugiau žalos, tvirtinama tyrime.

Anot tyrėjų, Europoje, kur elektra gaminama keletu skirtingų būdų, elektriniai automobiliai naudingi aplinkai palyginti su mašinomis, turinčiomis vidaus degimo variklius.

„Elektriniai automobiliai, varomi elektra, Europoje pagaminta įvairiais būdais, gali nuo 10 iki 24 proc. sumažinti savo sukeliamo globalinio atšilimo potencialą palyginti su benzinu ar dyzeliu varomais automobiliais“, – tvirtina tyrėjai.

Tokios išvados, pasak BBC, atitinka ir kai kurių automobilių gamintojų paskaičiavimus.


Šiame straipsnyje: elektromobilisautomobiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vel nesamones

vel nesamones portretas
naftos oligarhu uzsakitas straipsnis kuro tepalo filtrus keiciant pritaskoma oro filtras uzsikises padidejas uzterstumas sumazejusi kompresija tas pats degina tepala dvigubas ar trigubas uzterstumas padidejusi kuro norma vaziavimas per kamscius ar kalnais ir tt pvz daug del ko vidaus degimo variklis tersia aplinka benza pabrangine kurio mazai kas perka ir kuris garuoja tai nori iskist nes benzo pakaitalo nera 100proc dujos tai atliekos o dizeliui 100proc alternatyva ira sovietiniais laikais rase kad ira akumai su kureis gali nuvaryt 300km o kur dingo ira daug tehnologiju bet neleidzia nes butu bankrotas

jfu

jfu portretas
nuodingų mineralų – tokių kaip nikelis, varis ir aliuminis. !!! gal metalu???

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas  portretas
Dabar TESLA jau gamina SuperCharger (super pakrovejus), kurie energija akumuliatoriu pakrovimui gauna is Saules bateriju ir tos energijos pagamina daugiau, negu reikia automobiliams pakrauti. Automobilio pakrovimas trunka apie 30 minuciu ir gali sau vel vaziuoti toliau, sakykime Kalifornijoje, JAV. Taciau vel ta pati muzika....o kiek uztersiama gamta, kol pagaminami Saules elementai ir visas tas SuperCharger kompleksas??? Cia panasiai kaip su tuo biokuru....nafta naudoja sodindami kukuruzus, o kukuruzus ar cukrasvendres vercia i automobiliu kura. Ko gero ekologiskiausi.....automobiliai varomi malkomis!!! Gal kas nezino...duju generatoriu is malku? Karo metu tai buvo populiaru.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių