Eismo įvykiai nutinka ir prie pat namų

Vairuotojai turėtų nepamiršti laikytis saugos priemonių visose situacijose, kiekvieną kartą kur nors važiuodami, net jei kelionė – labai trumpa. Tyrimai rodo, jog trečdalis eismo įvykių nutinka apie 1,5 kilometro atstumu nuo gyvenamosios vietos, o daugiau negu pusė – 8 km atstumu. Daugiau negu pusė eismo įvykių, į kuriuos patenka vaikai, įvyksta ne daugiau 10 minučių kelio atstumu nuo namų.

„Didelis eismo įvykių skaičius pažįstamuose keliuose, tokiu atstumu nuo namų, kurį nesunku įveikti pėsčiomis, yra rutiniško vairuotojo požiūrio į vairavimą pasekmė“, – teigia „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbigniew Weseli. Tinkamo pasiruošimo vairavimui – saugos diržų užsisegimo, veidrodėlių padėties pasikoregavimo, šviesų įjungimo – ignoravimas yra rutinos už vairo apraiška. 

Kasdien vairuojant dažnai tenka įveikti tuos pačius maršrutus, o tai trukdo vairuotojams valdyti situaciją kelyje. Važiuodami pažįstamais maršrutais vairuotojai jaučia klaidinantį saugumo jausmą, kuris sumažina susikaupimą ir pasiruošimą staigiems, netikėtiems pavojams. „Kai jaučiamės saugūs ir manome, kad niekas negali mūsų nustebinti, atrodo, jog nėra reikalo nuolat stebėti situaciją, todėl esame linkę dažniau kalbėti telefonu ar valgyti būdami už vairo. Kai tik vairavimas reikalauja didelės koncentracijos, vairuotojai stengiasi vengti blaškančių dalykų“, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Pavojinga situacija gali kilti bet kokioje vietoje. „Mirtini eismo įvykiai gali nutikti net gyvenamojoje zonoje ar automobilių stovėjimo aikštelėje. Tokiose situacijose labiausiai pažeidžiami yra maži vaikai, nes jų lengva nepastebėti važiuojant atbuline eiga“, – aiškina instruktoriai.

Tyrimai rodo, jog 57 proc. eismo įvykių, į kuriuos patenka vaikai, nutinka maždaug 10 min. kelio atstumu nuo namų, o 80 proc. – ne toliau kaip už 20 min. kelio nuo namų. Todėl „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai skatina tinkamai vežti mažus vaikus ir nepalikti jų be priežiūros automobilių stovėjimo aikštelėse ir šalikelėse.

Kaip saugiai vairuoti kasdien:

• Reguliariai tikrinkite ar tinkamai veikia visi žibintai ir valytuvai.

• Nepamirškite pasiruošti kelionei: visada užsisekite saugos diržus ir įsitikinkite, kad jūsų sėdynė, atrama galvai ir veidrodėliai yra tinkamai sureguliuoti.

• Nevairuokite „iš atminties“.

• Stebėkite pėsčiuosius, ypač gyvenamosiose zonose ar automobilių stovėjimo aikštelėse bei netoli mokyklų ar prekybos centrų.

• Nepamirškite užtikrinti vaikų saugumo – teisingai naudokite saugos diržus ir vaiko kėdutę.

• Stenkitės, jog automobilio salone esantis bagažas nejudėtų.

• Ribokite tokias veiklas kaip kalbėjimą telefonu ar radijo reguliavimą iki minimumo.

• Visada būkite budrus ir numatykite įvykius kelyje.


Šiame straipsnyje: vairavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių